Niezawodna metoda zmiękczania mięsa. Wystarczy, że użyjesz tego produktu

Korzystając z tej metody, już nigdy nie zjecie twardego, suchego mięsa. Ten produkt zmiękcza nawet najtwardszą wołowinę – mięso będzie miękkie i soczyste w środku, a chrupiące na zewnątrz. Koniecznie wypróbujcie.

Jak szybko i skutecznie zmiękczyć mięso?Jak szybko i skutecznie zmiękczyć mięso?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Odpowiednio przygotowane mięso jest smaczne, sycące i pożywne. Czasem jednak efekt nie jest do końca zależny od nas. Pomimo właściwej metody i techniki, mięso może być suche i twarde jak kamień. Dużo zależy też od tego, jakie mięso kupimy.

Stek, który trzeba przeżuwać w nieskończoność, raczej nikomu nie będzie smakował. Na szczęście każde, nawet to najtwardsze, żylaste mięso, możemy szybko i łatwo zmiękczyć za pomocą sody. Smażone, pieczone, grillowane, gotowane czy duszone – metoda nie ma znaczenia. Soda, w przeciwieństwie do niektórych marynat z użyciem soku z cytryny czy nabiału, nie zmienia smaku mięsa, dlatego możemy dodać je praktycznie do każdej potrawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznego: przepis na deser jabłkowy z migdałową kruszonką

Jak zmiękczyć mięso za pomocą sody

Sody możemy używać do każdego rodzaju mięsa, niezależnie od sposobu obróbki termicznej. Jeśli gotujemy mięso, to po prostu dodajemy trochę sody do wody. Prawidłowe proporcje to pół łyżeczki sody na każdy litr wody.

Mięso, które chcemy usmażyć, należy pokroić na kawałki i natrzeć sodą oczyszczoną i wstawić na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie mięso starannie płukamy, osuszamy papierowym ręcznikiem, przyprawiamy solą, pieprzem lub ulubioną mieszanką przypraw i smażymy. Takie mięso doskonale się przysmaży, w środku zachowując soczystość.

Kurczaka można zamarynować w sosie sojowym, czosnku, sodzie i skrobi ziemniaczanej. Ta stosowana w niektórych krajach azjatyckich metoda sprawia, że kurczak jest niesamowicie miękki, a zarazem chrupiący. Skrobia tworzy na jego powierzchni powłokę, która po podsmażeniu przyjemnie chrupie.

Soda oczyszczona jest świetnym dodatkiem do jagnięciny i dziczyzny, ponieważ nie tylko zmiękcza mięso, ale też pomaga pozbyć się specyficznego zapachu tych mięs. Mięso wkładamy na noc do zalewy przygotowanej z dwóch litrów wody i łyżeczki sody. Przed obróbką termiczną należy je wyjąć i osuszyć.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce