Niezawodna metoda zmiękczania mięsa. Wystarczy, że użyjesz tego produktu

Korzystając z tej metody, już nigdy nie zjecie twardego, suchego mięsa. Ten produkt zmiękcza nawet najtwardszą wołowinę – mięso będzie miękkie i soczyste w środku, a chrupiące na zewnątrz. Koniecznie wypróbujcie.

Jak szybko i skutecznie zmiękczyć mięso?Jak szybko i skutecznie zmiękczyć mięso?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Odpowiednio przygotowane mięso jest smaczne, sycące i pożywne. Czasem jednak efekt nie jest do końca zależny od nas. Pomimo właściwej metody i techniki, mięso może być suche i twarde jak kamień. Dużo zależy też od tego, jakie mięso kupimy.

Stek, który trzeba przeżuwać w nieskończoność, raczej nikomu nie będzie smakował. Na szczęście każde, nawet to najtwardsze, żylaste mięso, możemy szybko i łatwo zmiękczyć za pomocą sody. Smażone, pieczone, grillowane, gotowane czy duszone – metoda nie ma znaczenia. Soda, w przeciwieństwie do niektórych marynat z użyciem soku z cytryny czy nabiału, nie zmienia smaku mięsa, dlatego możemy dodać je praktycznie do każdej potrawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznego: przepis na deser jabłkowy z migdałową kruszonką

Jak zmiękczyć mięso za pomocą sody

Sody możemy używać do każdego rodzaju mięsa, niezależnie od sposobu obróbki termicznej. Jeśli gotujemy mięso, to po prostu dodajemy trochę sody do wody. Prawidłowe proporcje to pół łyżeczki sody na każdy litr wody.

Mięso, które chcemy usmażyć, należy pokroić na kawałki i natrzeć sodą oczyszczoną i wstawić na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie mięso starannie płukamy, osuszamy papierowym ręcznikiem, przyprawiamy solą, pieprzem lub ulubioną mieszanką przypraw i smażymy. Takie mięso doskonale się przysmaży, w środku zachowując soczystość.

Kurczaka można zamarynować w sosie sojowym, czosnku, sodzie i skrobi ziemniaczanej. Ta stosowana w niektórych krajach azjatyckich metoda sprawia, że kurczak jest niesamowicie miękki, a zarazem chrupiący. Skrobia tworzy na jego powierzchni powłokę, która po podsmażeniu przyjemnie chrupie.

Soda oczyszczona jest świetnym dodatkiem do jagnięciny i dziczyzny, ponieważ nie tylko zmiękcza mięso, ale też pomaga pozbyć się specyficznego zapachu tych mięs. Mięso wkładamy na noc do zalewy przygotowanej z dwóch litrów wody i łyżeczki sody. Przed obróbką termiczną należy je wyjąć i osuszyć.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości