Niezawodna metoda zmiękczania mięsa. Wystarczy, że użyjesz tego produktu
Korzystając z tej metody, już nigdy nie zjecie twardego, suchego mięsa. Ten produkt zmiękcza nawet najtwardszą wołowinę – mięso będzie miękkie i soczyste w środku, a chrupiące na zewnątrz. Koniecznie wypróbujcie.
Odpowiednio przygotowane mięso jest smaczne, sycące i pożywne. Czasem jednak efekt nie jest do końca zależny od nas. Pomimo właściwej metody i techniki, mięso może być suche i twarde jak kamień. Dużo zależy też od tego, jakie mięso kupimy.
Stek, który trzeba przeżuwać w nieskończoność, raczej nikomu nie będzie smakował. Na szczęście każde, nawet to najtwardsze, żylaste mięso, możemy szybko i łatwo zmiękczyć za pomocą sody. Smażone, pieczone, grillowane, gotowane czy duszone – metoda nie ma znaczenia. Soda, w przeciwieństwie do niektórych marynat z użyciem soku z cytryny czy nabiału, nie zmienia smaku mięsa, dlatego możemy dodać je praktycznie do każdej potrawy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Smacznego: przepis na deser jabłkowy z migdałową kruszonką
Jak zmiękczyć mięso za pomocą sody
Sody możemy używać do każdego rodzaju mięsa, niezależnie od sposobu obróbki termicznej. Jeśli gotujemy mięso, to po prostu dodajemy trochę sody do wody. Prawidłowe proporcje to pół łyżeczki sody na każdy litr wody.
Mięso, które chcemy usmażyć, należy pokroić na kawałki i natrzeć sodą oczyszczoną i wstawić na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie mięso starannie płukamy, osuszamy papierowym ręcznikiem, przyprawiamy solą, pieprzem lub ulubioną mieszanką przypraw i smażymy. Takie mięso doskonale się przysmaży, w środku zachowując soczystość.
Kurczaka można zamarynować w sosie sojowym, czosnku, sodzie i skrobi ziemniaczanej. Ta stosowana w niektórych krajach azjatyckich metoda sprawia, że kurczak jest niesamowicie miękki, a zarazem chrupiący. Skrobia tworzy na jego powierzchni powłokę, która po podsmażeniu przyjemnie chrupie.
Soda oczyszczona jest świetnym dodatkiem do jagnięciny i dziczyzny, ponieważ nie tylko zmiękcza mięso, ale też pomaga pozbyć się specyficznego zapachu tych mięs. Mięso wkładamy na noc do zalewy przygotowanej z dwóch litrów wody i łyżeczki sody. Przed obróbką termiczną należy je wyjąć i osuszyć.