Trwa ładowanie...

Mrożone mięso. Jak prawidłowo je rozmrozić?

Rozmrażasz mięso w ten sposób? Może cię to wiele kosztować. Poznaj sposoby na bezpieczne rozmrożenie mięsa.

Jak prawidłowo rozmrozić mięso?Jak prawidłowo rozmrozić mięso?Źródło: Adobe Stock
d4eihbx
d4eihbx

Mrożenie mięsa to doskonały sposób na przedłużenie jego przydatności do spożycia. Podczas promocji, warto kupić więcej mięsa i zamrozić to, czego nie jesteśmy w stanie przygotować i zjeść od razu. Dzięki mrożeniu nie będziemy już musieli biec do sklepu za każdym razem, kiedy potrzebujemy mięsa do przyrządzenia obiadu. Jednak nieprawidłowy sposób rozmrażania mięsa może mieć poważne konsekwencje dla naszego zdrowia.

Jak NIE rozmrażać mięsa?

Wiele osób rozmraża mięso, pozostawiając je na kuchennym blacie. To błąd, który możemy przypłacić zdrowiem. Jeśli temperatura mięsa przekroczy 4 stopnie Celsjusza, w mięsie mogą zacząć namnażać się niebezpieczne bakterie. Nawet jeśli w środku mięso wciąż jest zamrożone, jego zewnętrzna warstwa mogła już stać się pożywką dla bakterii.

Mrożonego mięsa nie należy też wrzucać do gorącej wody. W tym przypadku również mięso może zacząć gnić, zanim jeszcze zdąży się całkowicie rozmrozić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak prawidłowo rozmrozić mięso?

Bezpieczne metody rozmrażania mięsa

Najlepiej wyjąć mięso z zamrażalnika, położyć na talerzyku i włożyć je na noc do lodówki. Rano mięso będzie już gotowe do obróbki termicznej. W ten sposób proces rozmrażania będzie przebiegał powoli, a co najważniejsze, zachowana zostanie niska temperatura, dzięki czemu zapobiegniemy rozwojowi niebezpiecznych dla zdrowia bakterii.

d4eihbx

Kolejną polecaną metodą jest też rozmrażanie mięsa w zimnej wodzie. Przekładamy zamrożone mięso do garnka bądź naczynia i nalewamy tyle zimnej wody, aby przykryła ona mięso. Wodę należy wymieniać co około 30 minut.

Jak długo można przechowywać zamrożone mięso?

Należy pamiętać, że to, że mięso jest zamrożone, nie oznacza, że już nigdy się nie popsuje. Okres przydatności do spożycia różni się w zależności od rodzaju mięsa. I tak na przykład boczek możemy przechowywać zaledwie miesiąc, a już pieczeń lub całego kurczaka, aż 12 miesięcy. Dlatego przed zamrożeniem mięsa, należy sprawdzić, jak długo można je przechowywać. Warto też na opakowaniu zapisać datę jego zamrożenia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d4eihbx
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4eihbx
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj