Mrożone mięso. Jak prawidłowo je rozmrozić?
Rozmrażasz mięso w ten sposób? Może cię to wiele kosztować. Poznaj sposoby na bezpieczne rozmrożenie mięsa.
Mrożenie mięsa to doskonały sposób na przedłużenie jego przydatności do spożycia. Podczas promocji, warto kupić więcej mięsa i zamrozić to, czego nie jesteśmy w stanie przygotować i zjeść od razu. Dzięki mrożeniu nie będziemy już musieli biec do sklepu za każdym razem, kiedy potrzebujemy mięsa do przyrządzenia obiadu. Jednak nieprawidłowy sposób rozmrażania mięsa może mieć poważne konsekwencje dla naszego zdrowia.
Jak NIE rozmrażać mięsa?
Wiele osób rozmraża mięso, pozostawiając je na kuchennym blacie. To błąd, który możemy przypłacić zdrowiem. Jeśli temperatura mięsa przekroczy 4 stopnie Celsjusza, w mięsie mogą zacząć namnażać się niebezpieczne bakterie. Nawet jeśli w środku mięso wciąż jest zamrożone, jego zewnętrzna warstwa mogła już stać się pożywką dla bakterii.
Mrożonego mięsa nie należy też wrzucać do gorącej wody. W tym przypadku również mięso może zacząć gnić, zanim jeszcze zdąży się całkowicie rozmrozić.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak prawidłowo rozmrozić mięso?
Bezpieczne metody rozmrażania mięsa
Najlepiej wyjąć mięso z zamrażalnika, położyć na talerzyku i włożyć je na noc do lodówki. Rano mięso będzie już gotowe do obróbki termicznej. W ten sposób proces rozmrażania będzie przebiegał powoli, a co najważniejsze, zachowana zostanie niska temperatura, dzięki czemu zapobiegniemy rozwojowi niebezpiecznych dla zdrowia bakterii.
Kolejną polecaną metodą jest też rozmrażanie mięsa w zimnej wodzie. Przekładamy zamrożone mięso do garnka bądź naczynia i nalewamy tyle zimnej wody, aby przykryła ona mięso. Wodę należy wymieniać co około 30 minut.
Jak długo można przechowywać zamrożone mięso?
Należy pamiętać, że to, że mięso jest zamrożone, nie oznacza, że już nigdy się nie popsuje. Okres przydatności do spożycia różni się w zależności od rodzaju mięsa. I tak na przykład boczek możemy przechowywać zaledwie miesiąc, a już pieczeń lub całego kurczaka, aż 12 miesięcy. Dlatego przed zamrożeniem mięsa, należy sprawdzić, jak długo można je przechowywać. Warto też na opakowaniu zapisać datę jego zamrożenia.