Nie rezygnuj z laktozy, jeśli nie musisz. Możesz sobie zaszkodzić

Żyjemy w czasach, w których wydaje się, że każda osoba eliminuje jakiś składnik ze swojej diety. Począwszy od glutenu, poprzez cukier, mięso, na laktozie skończywszy. Zaplanowanie wspólnego obiadu czy kolacji może graniczyć z cudem.

Znaczna część światowej populacji ma problemy z trawieniem laktozy
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Ludzie z prawdziwą nietolerancją nie mają wyboru, jednak ci z nas, którzy eliminują gluten czy laktozę wyłącznie ze względu na modę, mogą wyrządzić sobie więcej szkody niż pożytku. Wiele osób unika nabiału, ponieważ wierzy, że pogarsza on stan skóry i tuczy. Ale, jeśli lekarz czy dietetyk nie stwierdził u ciebie nietolerancji na produkty mleczne, nie powinieneś z nich rezygnować. Wyrzucenie z diety wszystkich produktów mlecznych może spowodować nietolerancję laktozy.

Znaczna część światowej populacji ma problemy z trawieniem laktozy. Wynika to z niedoboru lub zbyt małej aktywności laktazy, czyli enzymu odpowiedzialnego za jej trawienie. Dzieci poniżej piątego roku życia na ogół mają wysoki poziom laktazy jelitowej. Jednak zmniejsza się on wraz z wiekiem. Co ciekawe, im więcej produktów mlecznych zjadamy, tym więcej laktazy wytwarzają bakterie jelitowe.

- Bakterie w jelicie grubym muszą być karmione, aby przetrwać – mówi w rozmowie z "The Independent" Dennis Savaiano, profesor z Uniwersytetu Purdue. - Osoby, które są przyzwyczajone do jedzenia laktozy, mają nawet osiem razy więcej laktazy, niż ludzie którzy unikają produktów mlecznych - dodaje.

Nie warto więc odmawiać sobie jedzenia nabiału, jeśli nie musimy. Jednak, jeśli zdecydujesz się na wyeliminowanie tego składnika z diety, pamiętaj, że wprowadzając go ponownie do jadłospisu, możesz się nabawić problemów trawiennych, a nawet nietolerancji pokarmowej.

Nie oznacza to jednak, że musisz na zawsze zrezygnować z latte czy lodów śmietankowych. Możesz przyzwyczaić swoje ciało do laktozy na nowo. Jak? To proste. Zacznij od niewielkich ilości i stopniowo zwiększaj porcje. Savaiano zaleca również łączenie produktów o wysokiej zawartości laktozy z innymi składnikami, aby nie przeciążać układu trawiennego.

Ważne jest również, aby pamiętać, że nie wszystkie produkty mleczne zawierają taką samą ilość laktozy. Jogurt i twardy ser mają jej o wiele mniej niż mleko.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja