Trwa ładowanie...

Nie rezygnuj z laktozy, jeśli nie musisz. Możesz sobie zaszkodzić

Żyjemy w czasach, w których wydaje się, że każda osoba eliminuje jakiś składnik ze swojej diety. Począwszy od glutenu, poprzez cukier, mięso, na laktozie skończywszy. Zaplanowanie wspólnego obiadu czy kolacji może graniczyć z cudem.

Nie rezygnuj z laktozy, jeśli nie musisz. Możesz sobie zaszkodzićŹródło: 123RF.COM
d21x3o7
d21x3o7

Ludzie z prawdziwą nietolerancją nie mają wyboru, jednak ci z nas, którzy eliminują gluten czy laktozę wyłącznie ze względu na modę, mogą wyrządzić sobie więcej szkody niż pożytku. Wiele osób unika nabiału, ponieważ wierzy, że pogarsza on stan skóry i tuczy. Ale, jeśli lekarz czy dietetyk nie stwierdził u ciebie nietolerancji na produkty mleczne, nie powinieneś z nich rezygnować. Wyrzucenie z diety wszystkich produktów mlecznych może spowodować nietolerancję laktozy.

Znaczna część światowej populacji ma problemy z trawieniem laktozy. Wynika to z niedoboru lub zbyt małej aktywności laktazy, czyli enzymu odpowiedzialnego za jej trawienie. Dzieci poniżej piątego roku życia na ogół mają wysoki poziom laktazy jelitowej. Jednak zmniejsza się on wraz z wiekiem. Co ciekawe, im więcej produktów mlecznych zjadamy, tym więcej laktazy wytwarzają bakterie jelitowe.

- Bakterie w jelicie grubym muszą być karmione, aby przetrwać – mówi w rozmowie z "The Independent" Dennis Savaiano, profesor z Uniwersytetu Purdue. - Osoby, które są przyzwyczajone do jedzenia laktozy, mają nawet osiem razy więcej laktazy, niż ludzie którzy unikają produktów mlecznych - dodaje.

Nie warto więc odmawiać sobie jedzenia nabiału, jeśli nie musimy. Jednak, jeśli zdecydujesz się na wyeliminowanie tego składnika z diety, pamiętaj, że wprowadzając go ponownie do jadłospisu, możesz się nabawić problemów trawiennych, a nawet nietolerancji pokarmowej.

d21x3o7

Nie oznacza to jednak, że musisz na zawsze zrezygnować z latte czy lodów śmietankowych. Możesz przyzwyczaić swoje ciało do laktozy na nowo. Jak? To proste. Zacznij od niewielkich ilości i stopniowo zwiększaj porcje. Savaiano zaleca również łączenie produktów o wysokiej zawartości laktozy z innymi składnikami, aby nie przeciążać układu trawiennego.

Ważne jest również, aby pamiętać, że nie wszystkie produkty mleczne zawierają taką samą ilość laktozy. Jogurt i twardy ser mają jej o wiele mniej niż mleko.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d21x3o7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj