Trwa ładowanie...

Nie omijaj w sklepie tego "owłosionego" owocu. Ma działanie przeciwnowotworowe i spowalnia starzenie

Rambutan, znany również jako chińska śliwka, to egzotyczny owoc, który zdobywa coraz większą popularność. Jego unikalny wygląd i bogactwo składników odżywczych to ważne powody, by się nim zainteresować.

Rambutan i jego właściwościRambutan i jego właściwościŹródło: Adobe Stock, fot: Fitri
d1c7cje
d1c7cje

Rambutan, zwany także chińską śliwką, pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, gdzie jest uprawiany na szeroką skalę. Jego nazwa wywodzi się z języka malajskiego i oznacza "owłosiony", co doskonale opisuje jego wygląd. Owoce rambutanu są wielkości śliwki, pokryte miękkimi włoskami, a ich miąższ jest słodki i soczysty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialne deserki z granatem zrobisz dosłownie z dwóch składników

Rambutan i jego właściwości

Rambutan to prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Zawiera dużo witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu i działa jako silny antyoksydant wraz z flawonoidami i polifenolami, neutralizując wolne rodniki, które mogą uszkadzać komórki i są odpowiedzialne za ich starzenie się. Dzięki temu regularne spożywanie rambutanu może wspierać zdrowie skóry i opóźniać procesy starzenia, a także zapobiegać rozwojowi nowotworów.

d1c7cje

Jest on również bogaty w żelazo, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania czerwonych krwinek. Dodatkowo rambutan dostarcza miedzi, manganu oraz kwasu galusowego, który wykazuje działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i może wspierać organizm w walce z komórkami nowotworowymi. Jego ważnym składnikiem jest też potas, który ma dobry wpływ na ustabilizowanie ciśnienia krwi. Chińska śliwka dzięki wysokiej zawartości wody doskonale gasi pragnienie, dlatego jest polecany zwłaszcza na upalne dni.

Jak te owoce wykorzystać w kuchni?

Choć rambutan wygląda egzotycznie, jego przygotowanie do spożycia jest proste. Wystarczy naciąć skórkę i wyjąć galaretowaty miąższ, który otacza niejadalną pestkę. Ma on słodki smak, który często porównywany jest do winogron lub melona. Są w nim jednak także nuty kwaskowate i orzeźwiające.

Rambutan można jeść na surowo, dodawać do deserów, sałatek owocowych, a także używać jako składnik orientalnych potraw. Miąższ rambutanu świetnie komponuje się z innymi owocami, takimi jak mango czy ananas. W Azji często dodaje się go do potraw z drobiu i wieprzowiny, a także do sałatek z makaronem.

d1c7cje
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1c7cje
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj