Naleśniki ziemniaczane według przepisu z 1910 roku
Naleśniki nafaszerowane jednym z ulubionych warzyw Polaków. Receptura sprzed wojny.
To tradycyjne naleśniki - krokiety, ale po brzegi wypełnione pysznym kartoflanym farszem. Aby urozmaicić smak ziemniaka, można pokusić się o dodanie grzybów suszonych. Całość bardzo smacznie komponuje się z prawdziwie pomidorowym sosem. Przepis poleca Marta, współautorka bloga "Przepisy tradycyjne".
Składniki na naleśniki:
2 jajka
200 g przesianej mąki
200 ml mleka
125 ml wody
szczypta soli
odrobina bułki tartej
Składniki na nadzienie:
6 ziemniaków
4 łyżki suszonych grzybów
2 cebule
szczypta soli i pieprzu
2 łyżki masła
Przygotowanie:
Najpierw zrób farsz. Grzyby zalej wrzątkiem i po kilku minutach, gdy zrobią się miękkie, odsącz je i drobno posiekaj. Podsmaż na rumiany kolor poszatkowaną w kostkę cebulkę. Kiedy cebulka będzie już złocista, dodaj do niej grzyby i dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze części, następnie ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Dodaj masło i zacznij ugniatać ziemniaki. Dodaj przygotowaną cebulkę z grzybami i dokładnie wszystko wymieszaj.
W większej misce wymieszaj dokładnie 1 jajko, mąkę, wodę i mleko. Z powstałej masy usmaż cienkie naleśniki na blady kolor. Każdy naleśnik napełnij ziemniaczanym farszem i zawiń w rulonik. Czas na panierowanie: zanurz naleśnika w rozmąconym jajku i posyp dokładnie bułką tartą. Smaż naleśniki na maśle klarowanym do momentu, aż będą złociste.