Dania, które zrobisz z ugotowanych ziemniaków
Brak pomysłu na obiad można łatwo rozwiązać wykorzystując składniki, które znaleźć można w większości polskich kuchni. Ugotowane ziemniaki - na świeżo lub po obiedzie z poprzedniego dnia - to doskonała baza do jarskich potraw. Można je podać na słodko lub pikantnie, z dodatkiem sosów, skwarków, mięsa lub cukru. Oto kilka ziemniaczanych klasyków, które kochają Polacy.
Ugotowane ziemniaki jako baza
Brak pomysłu na obiad można łatwo rozwiązać wykorzystując składniki, które znaleźć można w większości polskich kuchni. Ugotowane ziemniaki - na świeżo lub po obiedzie z poprzedniego dnia - to doskonała baza do jarskich potraw. Można je podać na słodko lub pikantnie, z dodatkiem sosów, skwarków, mięsa lub cukru. Oto kilka ziemniaczanych klasyków, które kochają Polacy.
Pyzy ziemniaczane
Składniki: 2 kg ziemniaków, 2 jajka, sól, 50-100 g mąki do posypania, 100 g słoniny do podania, 50 g cebuli.
Przygotowanie: ziemniaki umyć. Połowę lub 2/3 ugotować bez obierania, przestudzić, obrać i zemleć. Pozostałą część obrać, zetrzeć na tarce i wycisnąć przez lnianą ściereczkę. Wytrąconą skrobię z płynu również można delikatnie dodać do wyciśniętych ziemniaków. Następnie połączyć ugotowane i surowe ziemniaki, dodać rozmącone jajko, doprawić. Gdy ciasto jest za rzadkie, dodać 3-4 łyżki mąki pszennej (lub opcjonalnie ok. 1 szklanki mąki ziemniaczanej). Uformowane kulki gotować we wrzącej wodzie, ok. 6-8 minut. Wyjmować łyżką cedzakową, można przelać chłodną wodą.
Kopytka na słodko
Składniki na kopytka: 180 g mąki pszennej, 500 g ziemniaków ugotowanych i ostudzonych, 2 łyżki kaszy manny, 1 jajko, szczypta soli. Dodatkowo: 1 łyżka masła, szczypta cukru, szczypta cynamonu, owoce i kwiaty do dekoracji.
Przygotowanie: zagotować wodę na kopytka. Ugotowane ziemniaki zgnieść dokładnie i dodać kaszę manną oraz mąkę. Przełożyć całość na stolnicę, dodać jajko oraz sól. Wyrobić ciasto. Uformować dwa wąskie i długie wałki, a następnie pokroić je na ukośne kawałki (1-2 cm szerokości). Wrzucać kopytka na gorącą wodę i gotować od 3 do 5 minut (do momentu wypłynięcia kopytek na wierzch). Wyłożyć na talerz, dodać masło, cukier i cynamon. Udekorować.
Farsz do pierogów
Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki, 1 łyżeczka soli, 250 ml gorącej wody. Farsz: 700 g ziemniaków, 700 g twarogu, 1 cebula, olej, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki i twaróg zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać do farszu, doprawić do smaku i wymieszać. Mąkę przesiać na stolnicę, po środku zrobić wgłębienie, do którego wlać wodę i mieszać łyżką, tak aby składniki się połączyły. Wyrobić i odstawić do wystudzenia. W razie potrzeby dosypać mąki lub dolać wody, aby ciasto nabrało odpowiedniej konsystencji. Z rozwałkowanego ciasta wycinać krążki, na każdy nakładać łyżeczkę farszu i skleić brzegi (farsz nie powinien dotykać brzegów, bo inaczej ciasto nam się nie sklei). Gotowe pierogi gotować w w osolonej wodzie. Podawać z podsmażoną cebulką lub/i boczkiem.
Knedle
Składniki: ok. 800 g ugotowanych ziemniaków, 1 i 1/2 szklanki mąki uniwersalnej (ilość może zwiększyć się zależnie od konsystencji ziemniaków), 1 jajko, 1/2 kg średniej wielkości śliwek lub innych owoców, cukier.
Przygotowanie: ziemniaki zmielić za pomocą maszynki do dużej miski. Dodać jajko, mąkę i dokładnie połączyć składniki. Jeśli ciasto jest za rzadkie - dosypać mąki i ponownie wymieszać. Śliwki pokroić na połówki, usunąć pestki i posypać cukrem (średnio jedna płaska łyżeczka na jeden owoc). Z ciasta urywać kawałki, rozpłaszczyć dłonią i owinąć każdą śliwkę, formując kulki. Gotować w osolonym wrzątku przez około 6 minut, aż knedle wypłyną na wierzch. Podawać bułką tartą lub kleksem ze śmietany.
Kluski śląskie
Składniki: 1 kg ziemniaków, 4 łyżki maki ziemniaczanej, 2 jajka, sól.
Przygotowanie: ziemniaki obrać, ugotować. Przecisnąć przez praskę. Do ziemniaków wsypać mąkę ziemniaczana i wbić jajka, dodać pół łyżeczki soli. Masę dobrze zagnieść. Ręce obsypać mąką i formować okrągłe kluski, ułożyć na podsypanej mąką stolnicy. W każdej klusce zrobić dziurkę. Gotować w osolonej wodzie. Gdy wypłyną na wierzch, jeszcze przez chwile gotować, a następnie odcedzić i podawać okraszone skwarkami lub z masełkiem.