Dania, które zrobisz z ugotowanych ziemniaków

Brak pomysłu na obiad można łatwo rozwiązać wykorzystując składniki, które znaleźć można w większości polskich kuchni. Ugotowane ziemniaki - na świeżo lub po obiedzie z poprzedniego dnia - to doskonała baza do jarskich potraw. Można je podać na słodko lub pikantnie, z dodatkiem sosów, skwarków, mięsa lub cukru. Oto kilka ziemniaczanych klasyków, które kochają Polacy.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Ugotowane ziemniaki jako baza

Obraz
© Shutterstock.com

Brak pomysłu na obiad można łatwo rozwiązać wykorzystując składniki, które znaleźć można w większości polskich kuchni. Ugotowane ziemniaki - na świeżo lub po obiedzie z poprzedniego dnia - to doskonała baza do jarskich potraw. Można je podać na słodko lub pikantnie, z dodatkiem sosów, skwarków, mięsa lub cukru. Oto kilka ziemniaczanych klasyków, które kochają Polacy.

/ 6Pyzy ziemniaczane

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 kg ziemniaków, 2 jajka, sól, 50-100 g mąki do posypania, 100 g słoniny do podania, 50 g cebuli.

Przygotowanie: ziemniaki umyć. Połowę lub 2/3 ugotować bez obierania, przestudzić, obrać i zemleć. Pozostałą część obrać, zetrzeć na tarce i wycisnąć przez lnianą ściereczkę. Wytrąconą skrobię z płynu również można delikatnie dodać do wyciśniętych ziemniaków. Następnie połączyć ugotowane i surowe ziemniaki, dodać rozmącone jajko, doprawić. Gdy ciasto jest za rzadkie, dodać 3-4 łyżki mąki pszennej (lub opcjonalnie ok. 1 szklanki mąki ziemniaczanej). Uformowane kulki gotować we wrzącej wodzie, ok. 6-8 minut. Wyjmować łyżką cedzakową, można przelać chłodną wodą.

/ 6Kopytka na słodko

Obraz
© Dzień Dobry TVN/x-news.pl

Składniki na kopytka: 180 g mąki pszennej, 500 g ziemniaków ugotowanych i ostudzonych, 2 łyżki kaszy manny, 1 jajko, szczypta soli. Dodatkowo: 1 łyżka masła, szczypta cukru, szczypta cynamonu, owoce i kwiaty do dekoracji.

Przygotowanie: zagotować wodę na kopytka. Ugotowane ziemniaki zgnieść dokładnie i dodać kaszę manną oraz mąkę. Przełożyć całość na stolnicę, dodać jajko oraz sól. Wyrobić ciasto. Uformować dwa wąskie i długie wałki, a następnie pokroić je na ukośne kawałki (1-2 cm szerokości). Wrzucać kopytka na gorącą wodę i gotować od 3 do 5 minut (do momentu wypłynięcia kopytek na wierzch). Wyłożyć na talerz, dodać masło, cukier i cynamon. Udekorować.

/ 6Farsz do pierogów

Obraz
© 123RF.COM

Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki, 1 łyżeczka soli, 250 ml gorącej wody. Farsz: 700 g ziemniaków, 700 g twarogu, 1 cebula, olej, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki i twaróg zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać do farszu, doprawić do smaku i wymieszać. Mąkę przesiać na stolnicę, po środku zrobić wgłębienie, do którego wlać wodę i mieszać łyżką, tak aby składniki się połączyły. Wyrobić i odstawić do wystudzenia. W razie potrzeby dosypać mąki lub dolać wody, aby ciasto nabrało odpowiedniej konsystencji. Z rozwałkowanego ciasta wycinać krążki, na każdy nakładać łyżeczkę farszu i skleić brzegi (farsz nie powinien dotykać brzegów, bo inaczej ciasto nam się nie sklei). Gotowe pierogi gotować w w osolonej wodzie. Podawać z podsmażoną cebulką lub/i boczkiem.

/ 6Knedle

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: ok. 800 g ugotowanych ziemniaków, 1 i 1/2 szklanki mąki uniwersalnej (ilość może zwiększyć się zależnie od konsystencji ziemniaków), 1 jajko, 1/2 kg średniej wielkości śliwek lub innych owoców, cukier.

Przygotowanie: ziemniaki zmielić za pomocą maszynki do dużej miski. Dodać jajko, mąkę i dokładnie połączyć składniki. Jeśli ciasto jest za rzadkie - dosypać mąki i ponownie wymieszać. Śliwki pokroić na połówki, usunąć pestki i posypać cukrem (średnio jedna płaska łyżeczka na jeden owoc). Z ciasta urywać kawałki, rozpłaszczyć dłonią i owinąć każdą śliwkę, formując kulki. Gotować w osolonym wrzątku przez około 6 minut, aż knedle wypłyną na wierzch. Podawać bułką tartą lub kleksem ze śmietany.

/ 6Kluski śląskie

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 kg ziemniaków, 4 łyżki maki ziemniaczanej, 2 jajka, sól.

Przygotowanie: ziemniaki obrać, ugotować. Przecisnąć przez praskę. Do ziemniaków wsypać mąkę ziemniaczana i wbić jajka, dodać pół łyżeczki soli. Masę dobrze zagnieść. Ręce obsypać mąką i formować okrągłe kluski, ułożyć na podsypanej mąką stolnicy. W każdej klusce zrobić dziurkę. Gotować w osolonej wodzie. Gdy wypłyną na wierzch, jeszcze przez chwile gotować, a następnie odcedzić i podawać okraszone skwarkami lub z masełkiem.

Wybrane dla Ciebie

Już nie smażę jajecznicy na maśle. Mam lepszy sposób, by była smaczniejsza
Już nie smażę jajecznicy na maśle. Mam lepszy sposób, by była smaczniejsza
Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Najzdrowsze owoce teraz znajdziesz w dyskoncie. Kosztują grosze, ale mało kto docenia
Najzdrowsze owoce teraz znajdziesz w dyskoncie. Kosztują grosze, ale mało kto docenia
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zanim sięgniesz po kanapkę, wypróbuj trik z chlebem. Unikniesz skoków cukru i problemów z trawieniem
Zanim sięgniesz po kanapkę, wypróbuj trik z chlebem. Unikniesz skoków cukru i problemów z trawieniem
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"