WAŻNE
TERAZ

Trump rozmawiał z Putinem. Są szczegóły

My też jemy takie rzeczy

Krzywimy się na jajka przez lata zakopane w ziemi (jeden z chińskich przysmaków) czy skwaśniałe ryby śmierdzące jak stary ser (specjalność Szwedów). Jednocześnie z rozkoszą zajadamy się potrawami, które u szanującego się Japończyka albo Meksykanina wywołałyby odruchy wymiotne. Przekonaj się, jakie zepsute obrzydliwości goszczą na naszym stole.

My też jemy takie rzeczy
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
46

Krzywimy się na jajka przez lata zakopane w ziemi (jeden z chińskich przysmaków) czy skwaśniałe ryby śmierdzące jak stary ser (specjalność Szwedów). Jednocześnie z rozkoszą zajadamy się potrawami, które u szanującego się Japończyka albo Meksykanina wywołałyby odruchy wymiotne. Przekonaj się, jakie zepsute obrzydliwości goszczą na naszym stole.

Skorpiony, ośmiornice czy wiewiórki nie budzą w nas tak strasznej odrazy. Owszem, sami najczęściej nie wzięlibyśmy tych przysmaków do ust, natomiast spożywanie podobnych potraw przez rdzennych mieszkańców Australii albo Ameryki Łacińskiej przyjmujemy z pewnym zrozumieniem, jeśli nie fascynacją.

Ale jeśli komuś ślinka leci na myśl o potrawach, które w toku „produkcji" zgniły, skwaśniały bądź zapleśniały - zwykle w naszych na wskroś europejskich, cywilizowanych żołądkach budzi się stanowczy protest. Bo zepsute jedzenie jest ohydne, wstrętne i odpychające.

Kiszony śledź i stuletnie jaja

Nie podoba nam się hákarl albo surströmming? Dla niezorientowanych: pierwszy z tych specjałów to rekin przygotowany na modłę islandzką, czyli zagrzebany pod żwirem i kamieniami przez dwa do trzech miesięcy (podczas których solidnie gnije), następnie wędzony i suszony. „Pachnie" amoniakiem i jakoś nie przyjął się poza tym wyspiarskim krajem.

Intrygujący aromat w żaden sposób nie przeszkadza też Szwedom. Ich specjalnością jest surströmming - kiszony śledź w puszce. Pierwotnie tego sposobu konserwacji używano, by zaoszczędzić na drogiej soli: po miesiącu-dwóch przechowywania ryb w beczce pakowało się je do puszek z podwójnym dnem, gdzie podlegały dalszej fermentacji. Po otworzeniu takiej puszki dookoła roznosi się intensywny smród zepsutych, zgniłych ryb albo śmieci pozostawionych na słońcu (kiszony śledź ma opinię jednej z najbardziej cuchnących potraw na świecie).

Szwedzi pozostali wierni tej kulinarnej tradycji i do dziś zajadają się śledziem z wielką przyjemnością, nie przejmując się brakiem zrozumienia ze strony cudzoziemców. Przykładowo niektóre linie lotnicze wprowadziły zakaz przewozu surströmminga w obawie przed eksplozją puszki. To jednak niewielki problem, bo zaledwie jedna piąta procenta całej produkcji trafia na eksport.

Japończycy serwują gościom na stół sfermentowaną fasolę.

Ekstremalny rekord bije chyba jednak stuletnie kacze jajo - specjalność kuchni chińskiej. Jajo przechowuje się w wapnie, słomie oraz naparze herbaty.

Zepsute, czyli pyszne

Sama myśl o takich specjałach wywołuje w Was mdłości? Jesteście pewni, że nigdy nie zjedlibyście podobnych obrzydliwości? Cóż, zanim zaczniecie krytykować czyjeś gusta kulinarne, zajrzyjcie najpierw do własnej lodówki.

Zepsute mleko, zgniła kapusta i ogórki, świńskie jelita, spleśniały ser. Wszystkie (lub przynajmniej większość) tych produktów znajdziemy na przeciętnym polskim stole. Chodzi oczywiście o zsiadłe mleko, kiszoną kapustę (także bigos)
oraz ogórki, flaczki i ser pleśniowy. Śledzia też przecież nie zawsze pieczemy bądź smażymy, równie często jadamy go w wersji marynowanej.

mb

fot. Jupiterimages

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Zrób to na noc, a rano nie poznasz swojego brzucha. Naturalna mieszanka 3 składników
Zrób to na noc, a rano nie poznasz swojego brzucha. Naturalna mieszanka 3 składników
Nieprzyjemny zapach w lodówce? Sprawdź, co go powoduje i jak się go pozbyć
Nieprzyjemny zapach w lodówce? Sprawdź, co go powoduje i jak się go pozbyć