Kuchnia chińska
Kuchnia chińska jest jedną z najbardziej popularnych kuchni azjatyckich. Kojarzona jest przede wszystkim z ryżem spożywanym przy pomocy drewnianych pałeczek. Tymczasem kuchnia chińska to ogromna różnorodność smaków i składników. Charakteryzuje się dużą prostotą przyrządzania potraw. Aby przyrządzić potrawy kuchni chińskiej w domu, warto wyposażyć się w wok, czyli głęboką patelnię stosowaną powszechnie w kuchni azjatyckiej. Smażenie w woku odbywa się na dużym ogniu w krótkim czasie, cały czas mieszając składniki. Dzięki takiej praktyce warzywa są chrupiące i smaczne i nie tracą cennych witamin i minerałów.
Kuchnia chińska to dość ogólne określenie, które zawiera w sobie szereg różnych typów kuchni, takich jak kuchnia szanghajska, słynąca z dań bazujących na owocach morza oraz ryb lub kuchnia pekińska, która bazuje głównie na makaronach, wbrew panującym powszechnie stereotypom. Najbardziej znaną odmianą kuchni azjatyckiej jest jednak kuchnia katońska, która bazuje na potrawach smażonych w woku z dodatkiem ryżu. Znana jest ze swych właściwości prozdrowotnych z uwagi na niski poziom cholesterolu, szczególnie więc wskazana jest dla ludzi borykających się z chorobami układu sercowo-naczyniowego. Oprócz powyższych jako typy kuchni azjatyckich wymieniane są następujące kuchnie: syczuańska, hunańska, fukieńska oraz sinciang. Wynika to z faktu, że Chiny są bardzo rozległym terytorialnie krajem. Kuchnia chińska ma jednak kilka uniwersalnych zasad. W tym rodzaju kuchni nie stosuje się mleka krowiego, zamiennikiem jest mleko sojowe lub tofu. Króluje tutaj pięć podstawowych smaków: cierpki, gorzki, kwaśny, słony oraz słodki. Chińczycy wychodzą z założenia, że między poszczególnymi smakami musi zaistnieć harmonia. Stąd tak popularne w kuchni chińskiej przyprawy pięciu smaków, sosy słodko-kwaśne oraz ostrygowe.