Mięta mięcie nierówna

Niepozorne listki wykorzystywane są w kuchni i w lecznictwie od wieków. Aromatyczna woń skromnego ogrodowego ziółka pasuje jednak nie tylko do deserów. Mięta kojarzy się nieodłącznie z latem ? czasem lekkich, orzeźwiających deserów i cierpkich lemoniad. Zimą nie jesteśmy w stanie wyobrazić sobie bez niej leczenia okresowych przeziębień. Jak przekonują szefowie kuchni, hodowcy i producenci, mimo popularności tego zioła, dopiero zaczynamy zapoznawać się z wachlarzem możliwości jego zastosowania.

Mięta mięcie nierówna
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock
1
Obraz

Mięta najlepiej radziła sobie w klimacie śródziemnomorskim, teraz uprawiana jest również w Azji i Afryce. Ponieważ nie jest rośliną szczególnie wymagającą, bez problemu można hodować ją w przydomowym ogródku lub w doniczce.

Starożytne rzymskie podania donoszą, że Owidiusz, chcąc podkreślić swoją gościnność, nacierał naczynia wonnymi listkami mięty, co miało wzbudzić w gościach zaufanie. Starożytni wierzyli również, że mięta nie dopuszcza do koagulacji białek mleka i fermentacji kwasu – do dziś cudowne właściwości mięty wykorzystuje się chociażby w leczeniu problemów gastrycznych. Dodana do posiłków w postaci listków świeżych lub zmielonych przyspiesza trawienie i wzmaga apetyt gości. W Polsce jest tak znana i popularna, że nadszedł czas ponownego odkrycia możliwości tego zielonego cuda.

- Kto by przypuszczał, że Polska jest krajem mięty? Jest to jedno z najbardziej popularnych ziół w naszej kuchni. Jeszcze kilka lat temu nic na to nie wskazywało, bo rekordy popularności biła bazylia. Odnotowujemy znaczne wzrosty sprzedaży mięty: kupują ją zarówno detaliści, jak i szefowie kuchni, restauratorzy, klienci na giełdach i bazarach - mówi Wojciech Kozłowski, dyrektor marketingu firmy Swedeponic. Firma podkreśla również, że hitem podczas akcji promocyjnych są degustacje lemoniadowe – cytryna, duża ilość mięty, a także gałązki rozmarynu i tymianku znalazły już rzesze zwolenników.

W kuchni ziele to możemy wykorzystać praktycznie do każdego rodzaju dań: do mięs i gorących sosów, ale i na kanapkę z szynką, do ryb, sałatek i dipów, a nawet pierogowych farszów, do deserów (czekolada, lody, owoce) i napojów (gorąca herbatka, zimna lemoniada czy alkoholowy likier). Najważniejszą właściwością tego zioła jest umiejętność wydobycia nowego, zaskakującego smaku z potrawy.

Pod lupą biologa

- Mięta mięcie nierówna - mówi dr Krystyna Stepczyńska-Szymczak, specjalizująca się w botanice i w hodowli ziół i roślin. Podkreśla, że możemy wyróżnić ponad 30 gatunków tego aromatycznego zioła: każdy pachnie nieco inaczej, ale wszystkie łączy składnik olejku – mentol. - Najbardziej znane i najczęściej używane gatunki to mięta zielona o intensywnym zapachu miętowo-kminkowym, mięta nadwodna o zapachu limonki z nutką anyżu i gatunek łączący cechy obu, czyli mięta pieprzowa. Są też odmiany mięty czekoladowej i cytrynowej, bo pachną tak, jak się nazywają.

Inne rodzaje to te klasyfikowane ze względu na intensywność zapachu: wonna, jelenia i kędzierzawa. - Istnieją też mięty o mało przyjemnym zapachu, np. mięta długolistna czy kosmata - przestrzega dr Stepczyńska-Szymczak. Jako doświadczony biolog, współpracujący z restauratorami i adeptami sztuki kucharskiej, podkreśla: - Miętę dodaje się do potraw z ryb, drobiu, mięsa (zwłaszcza baraniny). Aby wzbogacić smak zielonego groszku, młodych ziemniaków lub marchewki, do wody, w której się je gotuje, dodaje się gałązki świeżej mięty. Świeżo zerwane listki z powodzeniem możemy dodawać zarówno do sałatek, jak i do gorących lub zimnych zup. Także świeżymi liśćmi zioła możemy aromatyzować chłodne napoje owocowe i drinki. Świeżą lub suszoną miętę, możemy użyć w mieszance z innymi świeżymi ziołami np. melisą, pokrzywą czy rumiankiem do aromatycznych, rozgrzewających naparów.
Biorąc pod uwagę nieprzebrane możliwości wykorzystania popularnej rośliny, warto zerwać z dotychczasowym postrzeganiem jej tylko jako leku z babcinej apteczki. Tym bardziej, że bez wątpienia jest sprzymierzeńcem wszystkich restauratorów: w każdej postaci ułatwia trawienie, ma właściwości przeciwbakteryjnie. Działa uspokajająco przy migrenie, natomiast pobudzająco i odświeżająco - podawana w chłodnikach i zimnych napojach.
Jak podkreśla dr Stepczyńska-Szymczak, ze wszech miar jest to roślina warta tego, by nie zabrakło jej na żadnym stole. A pozytywne określenie: „czuć do kogoś miętę” potwierdza tylko zalety tego niezwykłego ziółka.

Patrick Hanna - szef kuchni warszawskiej Restauracji Blue Cactus

Mięta ma w kuchni wyjątkowo szerokie zastosowanie. Pokrojone listki rewelacyjnie łączą się z liśćmi sałaty i nadają jej zupełnie nowego smaku. Moim ulubionym zastosowaniem jest marynowanie kurczaka w soku z limonki i w liściach mięty. Zdecydowanie Mojito jest dla mnie najlepszym zastosowaniem tego zaskakująco aromatycznego zioła. To napój, który potrafi ochłodzić podczas największego upału, ale daje też orzeźwienie i wyjątkowe wrażenia smakowe. Osobiście polecam zastosowanie mięty również poza kuchnią – dodanie jej listków do kąpieli może również mile zaskoczyć. Dzikie odmiany mięty łatwo się wysiewają i nie są wymagające pod względem uprawy. Jeśli tylko jest taka możliwość, serdecznie polecam wszystkim hodowlę własnych krzaków mięty w ogródku lub doniczce.

Grzegorz Nowakowski - szef kuchni Restauracji Akademia w Warszawie

W mięcie najistotniejszy i najcenniejszy jest jej aromat – jedyny i niepowtarzalny. W gastronomii ceni się ją za orzeźwiający zapach, smak i ozdobny, estetyczny wygląd. Jest stosowana od wieków w różnych rejonach świata. Wybiera ją kuchnia hinduska, cenią ją kraje śródziemnomorskie, ale jej walory doceniają też chłodniejsze regiony, jak Polska. W cukiernictwie jest niezastąpiona: idealnie komponuje się z lodami, galaretkami, ciastami i cytrusami. W napojach, syropach, a także parzona na podobieństwo herbaty.
Mięta w połączeniu z soczewicą, kuskusem lub ciecierzycą jest rewelacyjnym dodatkiem do dań z jagnięciny, kurczaka i ryb. Jeśli istnieje potrzeba zastąpienia oliwy do sałaty, mięta z jogurtem greckim jest świetnym substytutem. Aromatyczne zioło polecam też z truskawkami w balsamico z lodami waniliowymi i prażonymi płatkami migdałów.

Marcin Michalski, szef kuchni restauracji Pastela w Poznaniu

Mięta jest jednym z moich ulubionych i najczęściej używanych przeze mnie ziół. Mam nawet jej prywatną hodowlę. Przeważnie w Polsce wykorzystywana jest do dekoracji, a także w sałatkach owocowych i w deserach, dobrze komponuje się również z warzywami. Polskie podniebienia nie są jeszcze gotowe na to, żeby używać jej szerzej, np. w daniach głównych ze względu na jej wyrazisty smak i silny aromat. Powoli jednak to się zmienia i przekonujemy się coraz częściej do przystawek letnich, dipów miętowych, dressingów, a także orzeźwiających sorbetów. Osobiście polecam miętę na ochłodę we wszystkich napojach, jak lemoniada. A połączenie miodu, cytryny, świeżej mięty i dużej ilości lodu to najlepszy kompres dla ciała podczas męczących upałów.

Katarzyna Woźniak/ magazyn Food Service

Źródło artykułu:
1

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki