Masz mąkę kokosową w kuchni? Zobacz, co z niej wyczarować
Produkowana z wysuszonego miąższu orzechów kokosowych mąka staje się coraz bardziej popularna. Nic dziwnego - jest ciekawa w smaku i ma wiele zalet. Nie jest słodka, więc może być używana do przyrządzania potraw zarówno słodkich, jak i wytrawnych.
Mąka kokosowa nie zawiera glutenu, co jest istotne dla wielu osób. Niestety nie lepi się tak, jak mąka pszenna, dlatego też przyrządzanie z niej placków czy naleśników jest wyzwaniem. Warto jednak spróbować. Oto kilka naszych propozycji.
Kokosanki z awokado
Naszych kokosanek nie trzeba piec ani gotować, więc są szybką przekąską, którą przyrządzimy w kilka minut. Potrzebujemy: pół szklanki mąki kokosowej, łyżkę oleju kokosowego, dojrzałe awokado, cukier trzcinowy.
Awokado obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy do miksera, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie miksujemy. Wstawiamy na kilka minut do lodówki, a gdy masa lekko stężeje, formujemy z niej kulki wielkości orzechów włoskich. Jeszcze raz wstawiamy do lodówki i schładzamy. Gotowe.
Ciasto drożdżowe dla leniwych
Mini naleśniki z mąki kokosowej
Choć mąka kokosowa nie zawiera glutenu, co sprawia, że zrobienie z nich naleśników może być trudne, to jednak są sposoby, by te trudności ominąć. Wystarczy smażyć naleśniki mniejsze niż zwykłe, takie, które zmieszczą się na łopatkę do przewracania ich na drugą stronę. Na nasze naleśniki potrzebne nam będą: pół szklanki mąki kokosowej, cztery jajka, szklanka mleka, cukier trzcinowy, pół łyżeczki soli, olej do smażenia.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko. W drugiej misce mieszamy mąkę, cukier i sól. Do suchych składników wlewamy powoli jajka z mlekiem, cały czas mieszając. Ciasto odstawiamy na pół godziny, wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy dwie minuty z każdej strony.
Spód do kokosowej pizzy
Spody do pizzy nie muszą zawierać mąki pszennej i drożdży. Równie dobrze mogą być wyrabiane z mąki kokosowej. Będą cieńsze, bardziej chrupiące, ale równie smaczne. Potrzebujemy: pół szklanki mąki kokosowej, cztery jajka, olej, sól.
Z dwóch białek z jajka ubijamy sztywną pianę. Dodajemy do niej mąką, sól i pozostałe jajka. Dokładnie ubijamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wlewamy masę i smażymy na małym ogniu pod przykryciem pięć minut. Gdy spód się zrumieni, delikatnie przewracamy placek na drugą stronę i smażymy jeszcze cztery minuty. Schładzamy.
Omlet z owocami
Do takich gatunków mąki, jak kokosowa czy kasztanowa idealnie pasują wszelkiego rodzaju owoce. A sama mąka doskonale poprawi smak np. omletów. Składniki: cztery jajka, kilka łyżek mąki kokosowej, cukier trzcinowy, owoce: truskawki, maliny, czereśnie, borówki amerykańskie.
Jajka mieszamy z mąką i cukrem. Dokładnie ubijamy, aż masa zrobi się puszysta. Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy masę i smażymy kilka minut. Omlet przewracamy i dosmażamy z drugiej strony. Przekładamy go na talerz, a na wierzchu układamy owoce.
Napój z mąką kokosową
Mąkę kokosową możemy jeść na surowo. Dlatego też wykorzystajmy ją do przyrządzenia znakomitego koktajlu. Potrzebne nam będą: jogurt naturalny, kilka łyżek mąki, dwa banany, kiwi, trochę cukru. Owoce obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do miksera, dodajemy mąkę i cukier. Miksujemy. Do masy wlewamy jogurt i dokładnie mieszamy. Koktajl podajemy schłodzony.