Jajka. Co zrobić z ich nadmiarem? Jest jeden nieprawdopodobny sposób!

Mrożone warzywa i owoce zachowują wszystkie wartości odżywcze, ulubione ciasta, zupy, a nawet zapiekanki i kotlety także świetnie się przechowują w zamrażalniku. Co jeszcze można zamrozić? Jajka! Trzeba jednak pamiętać o kilku zasadach.

Jajko wbite do miskiJajka to nieodłączony element wielu dań, są też bardzo zdrowe
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Czy można mrozić jajka?

W temperaturze nieprzekraczającej 12 stopni Celsjusza jajka można przechowywać maksymalnie 14 dni. Po włożeniu do lodówki ich trwałość wydłuża się aż do 4-5 tygodni. Ale jest jeszcze jedna metoda przechowywania jajek.

Jajka można z powodzeniem mrozić, o czym mało kto wie poza profesjonalnymi kucharzami i cukiernikami. Co więcej, jajka nie tracą swych wartości odżywczych, więc ta metoda będzie świetnym rozwiązaniem nie tylko wtedy, gdy z jakiegoś powodu mamy w lodówce nadwyżkę jajek, ale także wówczas, gdy do ciasta zużywamy żółtka i zostajemy z kopą białek.

Jednak mrożenie jajek wymaga znajomości kilku zasad.

Jajka. Śniadaniowy przysmak pod lupą

W jaki sposób zamrozić jajka?

Jak wiadomo mrożenie może zmieniać właściwości fizyczne niektóre produktów. Tak jest w przypadku jajek. Przede wszystkim nie wolno mrozić jajek w całości – w skorupkach. Takie jaja nie tylko nie będą nadawały się do spożycia, ale prawdopodobnie eksplodują w zamrażalniku. Do zamrożenia nie nadają się także jajka gotowane – ani na miękko, ani na twardo, bo zmieni się ich smak i konsystencja.

Jak poprawnie zamrozić jajka, by można było je wykorzystać w dowolnym momencie?

  • Surowe białka. Oddziel od żółtek i zamroź w pojemniczkach. Zachowają swoją naturalną konsystencję, wartości odżywcze i właściwości.
  • Surowe żółtka. Nie mrożą się tak dobrze, jak białka, ponieważ podlegają procesowi żelowania. Z czego to wynika? W żółtku tworzą się kryształki lodu, które trwale zmieniają konsystencję żółtka. Można jednak tego uniknąć i z powodzeniem zamrozić żółtko. Najlepiej ubić je z dodatkiem 1/4 łyżeczki soli lub ½ łyżeczki cukru na każde 4 żółtka (w zależności od tego, do czego planujemy je wykorzystać po rozmrożeniu).
  • Całe jajka. Należy ubić białka i żółtka razem na kogel-mogel.
  • Potrawy z dodatkiem jajek. Wbrew obiegowej opinii potrawy z jajkami – tarty, zapiekanki, ciasta – mrożą się dobrze, a ich smak nie ulega zmianie.

Jak długo można przechowywać zamrożone jajka i do czego je wykorzystać?

Zarówno białka, jak i żółtka mogą spędzić w zamrażarce maksymalnie 12 miesięcy, a dania z ich użyciem należy spożyć w ciągu 2-3 miesięcy.

Co zrobić z rozmrożonymi białkami i żółtkami? Żółtka można dodawać do zup, sosów, ciast – np. kruchego czy ucieranego – a także do wszelkich innych potraw. Z kolei z białek najlepiej zrobić bezę.

Co ciekawe, do tego celu zamrożone wcześniej białka będą nawet lepsze – mrożenie poprawia strukturę i zdolność pienienia się białek. Badania wykazały, że dzieje się tak wskutek procesu denaturacji białek. Pieczenie bezy z rozmrożonych białek to patent stosowany przez profesjonalistów, by bez była perfekcyjna.

Ubite w całości jajka po rozmrożeniu można wykorzystać do ciast, sosów, omletów – właściwie nie ma tu żadnych ograniczeń.

Surowe jajka w skorupkach
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów