Jajka. Co zrobić z ich nadmiarem? Jest jeden nieprawdopodobny sposób!
Mrożone warzywa i owoce zachowują wszystkie wartości odżywcze, ulubione ciasta, zupy, a nawet zapiekanki i kotlety także świetnie się przechowują w zamrażalniku. Co jeszcze można zamrozić? Jajka! Trzeba jednak pamiętać o kilku zasadach.
Czy można mrozić jajka?
W temperaturze nieprzekraczającej 12 stopni Celsjusza jajka można przechowywać maksymalnie 14 dni. Po włożeniu do lodówki ich trwałość wydłuża się aż do 4-5 tygodni. Ale jest jeszcze jedna metoda przechowywania jajek.
Jajka można z powodzeniem mrozić, o czym mało kto wie poza profesjonalnymi kucharzami i cukiernikami. Co więcej, jajka nie tracą swych wartości odżywczych, więc ta metoda będzie świetnym rozwiązaniem nie tylko wtedy, gdy z jakiegoś powodu mamy w lodówce nadwyżkę jajek, ale także wówczas, gdy do ciasta zużywamy żółtka i zostajemy z kopą białek.
Jednak mrożenie jajek wymaga znajomości kilku zasad.
Jajka. Śniadaniowy przysmak pod lupą
W jaki sposób zamrozić jajka?
Jak wiadomo mrożenie może zmieniać właściwości fizyczne niektóre produktów. Tak jest w przypadku jajek. Przede wszystkim nie wolno mrozić jajek w całości – w skorupkach. Takie jaja nie tylko nie będą nadawały się do spożycia, ale prawdopodobnie eksplodują w zamrażalniku. Do zamrożenia nie nadają się także jajka gotowane – ani na miękko, ani na twardo, bo zmieni się ich smak i konsystencja.
Jak poprawnie zamrozić jajka, by można było je wykorzystać w dowolnym momencie?
- Surowe białka. Oddziel od żółtek i zamroź w pojemniczkach. Zachowają swoją naturalną konsystencję, wartości odżywcze i właściwości.
- Surowe żółtka. Nie mrożą się tak dobrze, jak białka, ponieważ podlegają procesowi żelowania. Z czego to wynika? W żółtku tworzą się kryształki lodu, które trwale zmieniają konsystencję żółtka. Można jednak tego uniknąć i z powodzeniem zamrozić żółtko. Najlepiej ubić je z dodatkiem 1/4 łyżeczki soli lub ½ łyżeczki cukru na każde 4 żółtka (w zależności od tego, do czego planujemy je wykorzystać po rozmrożeniu).
- Całe jajka. Należy ubić białka i żółtka razem na kogel-mogel.
- Potrawy z dodatkiem jajek. Wbrew obiegowej opinii potrawy z jajkami – tarty, zapiekanki, ciasta – mrożą się dobrze, a ich smak nie ulega zmianie.
Jak długo można przechowywać zamrożone jajka i do czego je wykorzystać?
Zarówno białka, jak i żółtka mogą spędzić w zamrażarce maksymalnie 12 miesięcy, a dania z ich użyciem należy spożyć w ciągu 2-3 miesięcy.
Co zrobić z rozmrożonymi białkami i żółtkami? Żółtka można dodawać do zup, sosów, ciast – np. kruchego czy ucieranego – a także do wszelkich innych potraw. Z kolei z białek najlepiej zrobić bezę.
Co ciekawe, do tego celu zamrożone wcześniej białka będą nawet lepsze – mrożenie poprawia strukturę i zdolność pienienia się białek. Badania wykazały, że dzieje się tak wskutek procesu denaturacji białek. Pieczenie bezy z rozmrożonych białek to patent stosowany przez profesjonalistów, by bez była perfekcyjna.
Ubite w całości jajka po rozmrożeniu można wykorzystać do ciast, sosów, omletów – właściwie nie ma tu żadnych ograniczeń.
Zobacz także: