Kumkwat w kuchni
Jeśli nie obieramy kumkwatów przed spożyciem, trzeba je umyć pod bieżącą wodą. Można też je sparzyć wrzątkiem, by pozbyć się ze skórki goryczki. Pamiętajmy, że w środku znajduje się jedna lub dwie pestki.
Kumkwaty są ciekawym dodatkiem do sałatek, nie tylko owocowych - dorzuć je do zielonej sałatki ze szpinakiem, żółtym serem i np. kolendrą. Pasują do dań z ryżem, kasz, warzyw, mięs (zwłaszcza drobiu), ryb.
W kuchni kumkwaty można wykorzystywać tak jak winogrona albo oliwki. Robi się z nich chutney, gęsty sos, przyrządzany z dodatkiem czosnku, rodzynek, cebuli, musztardy itp. Są doskonałym dodatkiem do deserów, ciast, naleśników, omletów, lodów. W wersji "dorosłej" kumkwaty można zalać alkoholem i podać podczas spotkania towarzyskiego.
Kumkwaty można przerabiać na dżemy, przeciery, marmolady, kompoty, soki. Bardzo smaczne są kumkwaty kandyzowane - ugotowane w wodzie z dodatkiem cukru. Można dorzucić kawałek kory cynamonu albo wanilię.
Kumkwaty sprawdzą się również jako ozdoba potrawy - np. po przedzieleniu na ćwiartki albo połówki.