Kuchnia miłości na lato

Afrodyta jadała dania z gołębi i miodu. Cassanova na śniadanie spożywał 50 ostryg. Dziś do popularnych afrodyzjaków zlicza się owoce morza, ryby, warzywa i owoce. I czy ktoś wierzy w ich cudowną moc, czy też nie, prawdą jest, że takie potrawy są bardzo odżywcze i poprawiają sprawność organizmu.

Kuchnia miłości na lato
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
9

W myśl starego porzekadła: „przez żołądek do serca” wielu ludzi próbuje oczarować partnerów wykwintnymi daniami. Nie jest tajemnicą, że jedzenie dodaje energii, poprawia humor, a także zwiększa erotyczne doznania. A miłość to gra zmysłów, o które warto zadbać, komponując menu na wspólny wieczór.

- Jedzenie intensywnie działa na nasze zmysły. To prawdziwa uczta nie tylko dla naszego podniebienia, ale i oczu, węchu, dotyku – mówi Angelika Chiliczkowska, psycholog. – Dlatego dla dwojga zakochanych osób należy starannie przygotować posiłek.
Naukowo udowodniono, że popęd seksualny powstaje w podwzgórzu mózgowym, które decyduje również o apetycie. Zapewne, dlatego też istnieje i ciągle przybywa wiele przepisów na miłosną kuchnię.

Zaczarowane mikstury
Już w dawnych czasach ludzie sięgali po różne eliksiry, aby rozkochać w sobie wybraną osobę. Popularnością cieszyły się czarownice, szamani, magowie czy zielarze, którzy znali sposoby na zwiększenie sprawności seksualnej. W średniowieczu przygotowywano mikstury z żywicy drzew, jąder zwierząt, pająków, much, ostryg, jaszczurek, fasoli, sproszkowanego rogu nosorożca czy jelenia syberyjskiego.

Za magiczne warzywa uważano: karczochy, szparagi, por, rzepę, sałatę, kapustę, a z grzybów – trufle. Afrodyzjaki, czyli substancje wzmagające podniecenie, swój rozkwit miały głównie w antycznej Grecji, Egipcie, Chinach, Indiach, a także państwach arabskich. Sama nazwa pochodzi od bogini miłości Afrodyty, która dla zapewnienia swoim romansom większej ekscytacji, kosztowała dania z gołębi i miodu. W Polsce najpopularniejszy był lubczyk. Dziś jest przyprawą do rosołów, dań z wołowiny i drobiu.

Moc uwodzenia
Wiele z dawnych mikstur i wywarów zostało zapomnianych lub okazało się nieskutecznych. To efekt zmiany obyczajów, wierzeń, a także rozwoju nauki. Mimo to dzisiaj nadal uważa się, że niektóre rośliny, owoce, a nawet potrawy maja szczególną moc i są pomocne w miłości.

Czekolada oraz owoce kakaowca zawierają w sobie substancje poprawiające nastrój i powodujące stany uniesienia. Porcja lodów czy kawałek tortu w tym smaku, wraz z bitą śmietaną, idealnie nadają się na wieczór we dwoje. Dawniej we Francji zaproponowanie kobiecie gorącej czekolady było równoznaczne z zaproszeniem do sypialni.

Herbata z imbiru czy też z żeń-szenia podnosi poziom libido, a jabłka nazywane są owocami miłości. Zawarte w nich aminokwasy poprawiają krążenie krwi, a tym samym podnoszą poziom sił witalnych. Cenne dla organizmu tłuszcze zawarte są w orzechach, które dodają dodatkowo energii. Spożycie dużej ilości pietruszki wywoła fantazje erotyczne. Myśli sprowokuje także widok winogrona. Małe ilości czerwonego wina czy szampana rozluźniają i pobudzają.
Wakacyjny urodzaj
Latem nasze pożywienie jest lżejsze. Do wyboru mamy wiele świeżych produktów, które zawierają mnóstwo wartości odżywczych.

- W ciepłe dni nasz organizm inaczej funkcjonuje niż zimową porą i dlatego nasze dania są lżejsze, częściej smażymy bez tłuszczu, a nawet przygotowujemy zimne potrawy – mówi Krzysztof Hoppe, zawodowy kucharz. – Poza tym sezon urlopowy sprzyja romansom, więc chętniej sięgamy do afrodyzjaków, które oprócz magicznej mocy, mają przede wszystkim mnóstwo witamin i są bardzo pożywne.

Obecnie popularnymi miłosnymi potrawami są te przygotowane z owoców morza. Mowa tu chociażby o małżach, krewetkach, homarach, skorupiakach. Działają pobudzająco i są bogate w sole mineralne czy białko. Wśród ryb sił witalnych mogą dodać: węgorz, tuńczyk, kawior, pstrąg. Zakochanym poleca się także dziczyznę w postaci dania z zająca, kuropatwy czy królika.

Warto pamiętać także o tym, że warzywa obniżą poziom cholesterolu, a tym samym zapewnią dobrą formę w sypialni. Chodzi tu m.in. o seler, marchew, szparagi, chrzan. W miłosnej diecie nie powinno zabraknąć bogatych w witaminy i mikroelementy bananów, brzoskwiń, truskawek.

- Przygotowując posiłek dla dwojga proponuję połączyć kilku afrodyzjaków. Owoce morza świetnie komponują się z sałatą na zimno czy tropikalnymi owocami. Wyśmienicie smakuje i jest bardzo zdrowe – zapewnia kucharz Grzegorz Sawiak. – Polecam także chłodniki, a szczególnie z owocami mango.

Coś na zimno
Przygotowanie miłosnego dania nie jest wcale trudne. Oto przepis na chłodnik według przepisu Grzegorza Sawiaka. Składniki: 2 litry jogurtu greckiego, 1 litrowa maślanka, 2 mango oraz słoiczek pulpy mango (miazga z rozgniecionego owocu), sezam prażony, brązowy cukier – do smaku, świeża mięta. Przygotowanie: maślankę i jogurt schładzamy. Owoce obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, a następnie przesmażamy z cukrem, ale delikatnie, żeby mango się nie rozpadało. Jak przestygnie, dodajemy pulpę. Całość mieszamy z maślanką i jogurtem. Podając chłodnik dekorujemy go miętą i sezamem.

Źródło artykułu:
9

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki