WP
WP

Rogale - Przepis

Trwa ładowanie...
Rogale
Podziel się
Składniki
  • 1 kg mąki tortowej
  • 10 dag drożdży
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 8 łyżek cukru
  • 10-15 dag margaryny
  • szczypta soli
  • wiśnie
Przepis

Drożdże rozmieszać w 0,5 szklanki mleka, dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i odstawić rozczyn do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Jajka rozbić i dodać do mąki. Resztę mleka rozgrzać i rozpuścić w nim cukier. Margarynę również rozpuścić, wszystko dodać do mąki i dobrze wyrobić. Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy i wykrawać trójkąty. Na środek położyć wiśnię i pozaginać rogi.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Gotowe rogale można ustroić według własnego pomysłu.

Przepis dodał użytkownik nitka

WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP