Kuchnia bardzo kobieca - różowe dania wegańskie

Na stole "Dzień Dobry TVN" pojawiły się: danie à la kaczka z jabłkami, kotlety soczewicowo-ryżowe z sosem chrzanowo-żurawinowym, mus truskawkowy z bitą śmietaną oraz placki z musem malinowym.

SKOMENTUJ

Wprowadź kolory do swojej kuchni! Projektanci mody, Jolanta Słomska i Mirosław Trymbulak, przygotowali różowe dania kuchni wegańskiej. Na stole pojawiły się: danie à la kaczka z jabłkami, kotlety soczewicowo-ryżowe z sosem chrzanowo-żurawinowym, mus truskawkowy z bitą śmietaną oraz placki z musem malinowym.

Danie à la kaczka z jabłkami

Składniki:
10 kotletów sojowych
4 jabłka
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki majeranku
1 łyżka melasy z karobu
½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
1 łyżeczka brązowego cukru
sól do smaku
olej do smażenia

*Sposób przygotowania: *
Kotlety sojowe obgotowujemy w lekko osolonej wodzie, gdy będą miękkie odcedzamy je i rwiemy na małe podłużne kawałki (wzdłuż włókien). Sos sojowy mieszamy z melasą z karobu i smarujemy nim kawałeczki kotletów sojowych. Jabłka kroimy w plastry i zapiekamy w piekarniku lub smażymy na oleju z odrobiną cukru, solą i majerankiem. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety na złoty kolor.

Kotlety soczewicowo-ryżowe z sosem chrzanowo-żurawinowym

Składniki:
kotlety
40 dag zielonej soczewicy
40 dag brązowego okrągłego ryżu
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
1/4 szklanki mąki kukurydzianej
1 łyżka pieprzu ziołowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka soli
1600 ml wody
kilka łyżek mąki kukurydzianej do obtaczania kotletów
olej do smażenia

Sos:
1 słoiczek chrzanu
1 słoiczek konfitury z wiśni
2 łyżki mleka kokosowego

Sposób przygotowania:
Soczewicę i ryż gotujemy w osobnych garnkach (do każdego garnka wlewając 800 ml wody). Gdy lekko przestygną, łączymy je i mieszamy z solą, sosem sojowym i pieprzem ziołowym. Sprawdzamy, czy masa jest odpowiednio doprawiona, dodajemy siemię lniane i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę kukurydzianą i wyrabiamy masę na kotlety. Formujemy spłaszczone kotleciki, obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Do miseczki wrzucamy chrzan, dżem wiśniowy oraz mleko kokosowe i miksujemy. Możemy dodać odrobinę kleiku ryżowego do zagęszczenia.

Mus truskawkowy z bitą śmietaną

Składniki:
_ Deser _
1 kg truskawek
2 czubate łyżeczki błonnika z łuski babki płesznik

_ Bita śmietana _
1 puszka dobrze schłodzonego mleka kokosowego
2 łyżki ksylitolu
2,5 łyżki błyskawicznego kleiku ryżowego

Sposób przygotowania:
Truskawki pozbawiamy szypułek i miksujemy je za pomocą blendera. Powinny być słodkie i dojrzałe, aby nie trzeba było ich dosładzać. Następnie dodajemy błonnik, mieszamy łyżką i czekamy, aż deser osiągnie odpowiednią konsystencję. Po kilku minutach możemy masę truskawkową przełożyć do pucharków. Z lodówki wyjmujemy schłodzoną puszkę mleka kokosowego i miksujemy z ksylitolem, aż do uzyskania konsystencji tradycyjnej bitej śmietany. Po kilku minutach jeszcze raz miksujemy, nakładamy do strzykawki i wyciskamy tworząc gwiazdki na powierzchni deseru.

Placki z musem malinowym

Składniki:
½ szklanki mąki kukurydzianej
½ szklanki mąki ryżowej
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
2 łyżki cukru brązowego
1 szczypta soli
1 łyżka wody różanej
woda
olej do smażenia

_ Mus _
½ kg malin
1 banan
2 łyżki cukru brązowego
2 łyżki rzadkiego mleka kokosowego
kilka łyżek błyskawicznego kleiku ryżowego
liście świeżej mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:
Łączymy ze sobą suche składniki ciasta, dodajemy wodę różaną i mieszamy dokładnie z taką ilością wody, aż ciasto uzyska właściwą, lejącą konsystencję. Być może będzie potrzeba dolać trochę wody do ciasta w trakcie smażenia. Placki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Wszystkie składniki na mus wrzucamy do miski i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Każdy z placków dodatkowo możemy przyozdobić liśćmi świeżej mięty.

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich