Po tym poznasz, że łosoś jest świeży. Innego nie kupuj
Łosoś zawiera cenne kwasy omega 3, dlatego warto włączyć go do diety. Jednak ważne jest to, jaką rybę kupimy.
Mówi się, że łosoś jest tłusty, drogi, nafaszerowany chemią i antybiotykami. Czy słusznie? Łosoś zawiera cenne kwasy omega 3, dlatego warto włączyć go do diety. Jednak ważne jest to, jaką rybę kupimy. Wszelkie mieszanki lub mięso rozdrobnione mają mniejszą wartość odżywczą, a przy tym często są nieświeże. Uważajmy też na produkty wędzone.
Ryby można wędzić na gorąco lub na zimno. Łosoś wędzony w 33 stopniach Celsjusza jest dużo lepiej zakonserwowany i można go dłużej przechowywać. Ten opalany w wyższej temperaturze zawiera więcej substancji pochodzących z dymu, które mogą przyczyniać się do powstawania raka żołądka czy jelit. Zawsze patrzymy też na skład produktu. A jak poznać, że mięso pochodzi z młodej ryby? Zobaczcie.