Komu zawdzięczasz zbędne kilogramy
Słodycze, napoje gazowane, fast-foody, itp. przysmaki nie należą do najzdrowszych i raczej należałoby ich unikać. Nie mogłyby jednak kusić dzieci i co bardziej sfrustrowanych dorosłych, gdyby nie zostały wymyślone. Oto kilku panów, na których możecie zwalić winę za swoją nadwagę.
Chipsy
W 1853 r. Goerge Crum, szef kuchni w nowojorskiej restauracji Moon Lake Lodge, zdenerwował się, kiedy jeden z gości zwrócił mu uwagę, że dostał zbyt grube frytki. Pokroił więc ziemniaki najcieniej jak potrafił i usmażył je na głębokim tłuszczu. Porcję przekazał niezadowolonemu klientowi, który był zachwycony nową potrawą. Cienko skrojone frytki Crum "Saratoga Chips" do 1926 r. były serwowane tylko w restauracjach. Sześć lat później Herman Lay stworzył pierwszą ogólnonarodową markę paczkowanych chipsów "Lay's".
Coca-cola
Wynaleziona została w 1886 r. przez amerykańskiego aptekarza. John Smith Pemberton pracował nad syropem na ból głowy. Lekarstwa co prawda nie wymyślił, ale za to został twórcą nowego napoju. Okazało się bowiem, że koncentrat rozpuszczony w gazowanej wodzie ma niepowtarzalny smak. Do dnia dzisiejszego receptura syropu pozostaje tajemnicą.
Guma do żucia
William Semple opatentował ją w 1869 r. Niestety, miała jedną wadę - nie dało się z niej robić balonów. W 1928 r. niedopatrzenie to "naprawił" przypadkiem niejaki Walter Diemer, księgowy pracujący... w fabryce gumy do żucia. Jego guma była dużo bardziej elastyczna i mniej lepiąca od oryginału.
Hamburger
Prawdopodobnie już w średniowieczu Tatarzy i Batłowie zajadali się siekanym mięsem wieprzowym przyprawionym do smaku. Potrawa szczególnie przypadła do gustu ubogim Niemcom z Hamburga, którzy w 1888 r. emigrowali do Anglii i USA. Hamburger jakiego znamy został wylansowany w 1904 roku na Światowych Targach w St. Louis. Jego twórcą był garncarz Fletcher Davis, który prowadził bar w Teksasie. On jako pierwszy zaproponował swoim klientom mielony kotlet na grzance z sałatą, musztardą i majonezem.
Polecamy również:
Lody na patyku
Ten orzeźwiający wynalazek zawdzięczamy... 11-latkowi i czystemu przypadkowi! Pewnego wieczoru Frank Epperson zostawił na ganku szklankę z napojem, do której włożone było mieszadełko. Nocą temperatura spadła poniżej zera, a rankiem chłopiec odkrył, że napój zamroził się i "trzyma się" na patyku. Było to w 1905 r. Lody na patyku opatentował 18 lat później, a prawa do produkcji sprzedał firmie New York's Lowe Company.
Pastylki miętowe
Austriacki cukiernik Edward Haas III wpadł w 1920 r. na pomysł, aby produkować zupełnie nieznane cukierki o smaku mięty. Swój wynalazek promował jako alternatywę dla palenia papierosów. Nie pomagały w pozbyciu się nałogu, ale pozostawiały w ustach świeży zapach i szybko zdobyły popularność. Cukiernik założył w Wiedniu fabrykę produkującą miętówki w kształcie kostek. Nazwał ją "Haas Food Manufacturing Corporation".
Piwo korzenne
Znane w całych Stanach Zjednoczonych jest dziełem Charlesa Hirea, farmaceuty z Philadelphii. Pracował on nad przepisem na herbatę, która była mieszanką 25 ziół, korzeni i jagód. Kiedy do ekstraktu dodał wodę sodową otrzymał napój znany jako "Root beer". Piwo korzenne po raz pierwszy zaprezentowane zostało w 1876 r. na Wystawie Stulecia w Philadelphii, a w 1893 r. trafiło do sprzedaży w szklanych butelkach.
qk