Trwa ładowanie...
d23v7ww
d23v7ww

Frytki

Przepis
3.8
(8 głosów)
Oceń:
Frytki
Składniki
  • ziemniaki, 1 kg
  • olej, 1 litr
  • sól,
Przepis

Ziemniaki umyć, obrać cienko, a następnie pokroić najpierw w plastry, a potem w słupki. Tak przygotowane ziemniaki jeszcze raz umyć i starannie osuszyć w lnianej ściereczce. W dwóch naczyniach rozgrzać olej. Prawidłową temperaturę tłuszczu sprawdzaj wrzucając do niego jedną frytkę - powinno to spowodować gwałtowne bąblowanie oleju:) Do pierwszego naczynia na silnie rozgrzany olej wrzucaj partiami frytki i smaż około trzech minut. Gdy na powierzchni ukażą się pęcherzyki, wyjmij i włóż do drugiego naczynia z bardzo mocno rozgrzanym olejem i również krótko smaż. Zrumienione frytki wybrać łyżką cedzakową, osączyć na bibule, wyłożyć na ogrzany półmisek i oprószyć solą. Podawać gorące:)

Przepis dodał użytkownik agajolaw

d23v7ww

Podziel się opinią

3
3
Share
d23v7ww
d23v7ww
d23v7ww
d23v7ww