Kolorowe burgery z kukurydzy
Daria Ładocha zdradziła 7 powodów, dla których powinniśmy jeść popcorn: zawiera dużo białka, jest wspaniałą przekąską, ma dużą zawartość błonnika, znajdują się w nim antyoksydanty, nie tuczy, syci i jest tani. Z kolei kukurydza, z której powstaje popcorn, sprawdzi się do przygotowania burgerów i pyszne zupy.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Burgery z kukurydzy
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 puszka kukurydzy
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 6 łyżek zmielonych migdałów lub bułki tartej
- 3 łyżki tartego parmezanu
- Garść posiekanej, świeżej mięty
- 1 jajko
- Chili mielone, sól i pieprz do smaku
- Bułki na burgery
- Sałata, cebula
- Pomidory
- Majonez
- Keczup do podania
Przygotowanie:
Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Dodaj czosnek i kukurydzę oraz ciecierzycę. Zmiksuj całość na gładką masę. Dodaj migdały lub bułkę tartą oraz jajko. Dopraw parmezanem, solą, pieprzem oraz miętą. Uformuj 8 małych burgerów i wstaw do lodówki na około godzinę. Następnie smaż na głębokim oleju i podawaj z ulubionymi dodatkami.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.