Kolacja wigilijna w wersji light

Z raportu firmy Deloitte wynika, że w tym roku na organizację świąt przeciętna polska rodzina wyda ponad 1100 zł. Lwią część tej kwoty pochłoną wydatki na jedzenie. Tradycja nakazuje, żeby na wigilijnym stole znalazło się 12 potraw – wiele z nich, choć niezwykle smacznych, jest również bardzo kalorycznych i ciężkostrawnych. Są jednak sposoby, by nieco odchudzić świąteczne dania.

Kolacja wigilijna w wersji light
Źródło zdjęć: © Fotolia
31

Wyliczono, że po bożonarodzeniowym ucztowaniu jesteśmy średnio o 1-1,5 kg ciężsi, choć zdaniem niektórych dietetyków możemy utyć znacznie więcej. – Na przykład jeden kawałek makowca to około 250 kcal. Kilka takich kawałków zjedzonych w świąteczne dni może sprawić, że przytyjemy nawet 4 kg – mówi Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo”.

Choć potrawy przyrządzane w tym okresie są smakowite, a większość z nich robimy ten jeden raz w roku, przejadanie się kosztuje nas wiele zdrowia. Nie jesteśmy jednak na to skazani.

– Istnieje kilka sposobów na to, aby kolacja wigilijna, a także pozostałe spotkania przy stole w świąteczne dni, były w tym roku łaskawsze dla naszej sylwetki. Zachęcam, aby spróbować przygotować wigilijne potrawy w wersji light i przekonać się, że są one równie smaczne jak ich wersja tradycyjna – radzi Sylwia Snopek, dietetyk Naturhouse.

Oto garść wskazówek, jak odchudzić świąteczny stół:

- Uważaj na pierogi, które są bardzo kaloryczne: porcja pięciu pierogów z kapustą i grzybami ma ok. 340 kcal. A jeśli do tego dojdzie tłusta omasta pod postacią boczku lub słoniny z cebulką, na talerz trafi prawdziwa bomba kaloryczna. Wskazówka? – Pierogów nie smaż – ugotuj je albo upiecz – radzi dietetyk Sylwia Snopek. W tym drugim przypadku pierogi można posmarować rozmąconym jajkiem i zapiec je w ok. 200 stopniach przez ok. 20 minut – zrumienią się i będą chrupiące, więc okrasa nie będzie już potrzebna.

- Ryby są zdrowe, ale od ich sposobu przyrządzenia zależy, czy potrawa będzie kaloryczna. – Ryb też nie należy smażyć, zwłaszcza w panierce. Lepiej przygotować je w piekarniku – podpowiada Sylwia Snopek. Bardzo smaczna jest też ryba ugotowana na parze. Smażony filet z karpia (jedna porcja) to aż 290 kcal.

A karpia pieczonego w wersji light możemy zrobić według przepisu:
Karpia sprawić, oczyścić, naciąć w poprzek w kilku miejscach na grzbiecie. Doprawić solą i białym pieprzem, można sięgnąć po przyprawę do ryb. Cztery duże cebule wymieszać z trzema ząbkami czosnku, przeciśniętymi przez praskę, a także z połową pęczka posiekanej natki pietruszki i cytryną pokrojoną w plastry. Masą wypełnić wnętrze karpia oraz nacięcia. Rybę umieścić w żaroodpornym naczyniu, odstawić na dwie godziny. Po tym czasie piec w 200 stopniach przez 30-40 minut (można też go upiec w specjalnym rękawie).

- Unikaj śledzi w oleju i pod pierzynką. Szczególnie ta druga potrawa jest bardzo kaloryczna, bo śledzia podaje się w towarzystwie, między innymi, ziemniaków, jajek, buraków, żółtego sera i majonezu. Sylwia Snopek zauważa, że śledzie w occie mają mniej kalorii i to po nie lepiej sięgać. Można też skusić się na śledzia w galarecie – porcja o wadze 200 g ma ok. 150 kalorii.

- Zupy, jak radzi dietetyk, przygotuj na wywarze warzywnym lub z drobiowego mięsa. Nie zaprawiaj ich śmietaną, mąką czy zasmażką. Można ewentualnie zaprawić zupę gęstym jogurtem naturalnym. Nie przesadzajmy także z ilością tego, co ląduje w zupie. Szklanka czerwonego barszczu ma ok. 35 kcal, ale już nieduża porcja tej samej zupy z 10 uszkami znacznie zyskuje na kaloryczności (230 kcal). Uszka zrób z mąki pełnoziarnistej.

- Do sałatek dodaj jak najmniej majonezu, bo to bomba kaloryczna (w łyżce jest aż 166 kcal!). Sylwia Snopek podpowiada, aby wybrać majonez light – w łyżce ma ok. 120 kcal. Najrozsądniej jest jednak zamienić majonez na jogurt naturalny, najlepiej gęsty – będzie miał odpowiednią konsystencję. Łyżka jogurtu ma jedynie 15 kcal. Może być to też jogurt grecki. Ewentualnie zmieszaj jogurt z majonezem.

- Pasztet zrób z mięsa drobiowego, które jest mniej kaloryczne i zdrowsze od mięsa czerwonego. Zadbajmy też o to, żeby w pasztecie znalazły się warzywa: pietruszka, seler, pomidor, marchewka, cebula, czosnek oraz aromatyczne przyprawy.

- Odchudzić możemy, a nawet powinniśmy kapustę z grzybami. Zrezygnujmy z zasmażki, tłustej kiełbasy, skwarków.

- Sylwia Snopek radzi: postaraj się zredukować ilości cukru i tłuszczu (takiego jak masło, margaryna, olej) dodawanych w czasie przygotowywania ciast. Bardziej dietetyczny będzie makowiec upieczony na cieście drożdżowym zamiast kruchym. W większości przepisów śmietanę można zastąpić jogurtem greckim albo naturalnym. A może zaproponujesz coś innego? Ciasto owsiane albo marchewkowe są bardzo smaczne i zdecydowanie zdrowsze.

- Nie stawiaj na stole zbędnych, kalorycznych dodatków takich jak np. cukierki. Jako przekąska mogą posłużyć suszone owoce.

O czym jeszcze powinniśmy pamiętać:

- Jedzmy z umiarem! Możemy spróbować każdej potrawy, ale nakładajmy je sobie w niewielkich ilościach.

- Gdy poczujemy się najedzeni, odejdźmy od stołu. Po wigilijnej kolacji warto też wybrać się na spacer. Ruch na świeżym powietrzu dobrze nam zrobi.

- Nie odmawiajmy sobie kompotu z suszu. Szklanka ma ok. 80 kalorii, a przy tym kompot ten jest bardzo dobry na trawienie. Uwaga: uważajmy z ilością cukru! Z powodzeniem możemy go ograniczyć albo zastąpić zdrowszą stewią lub ksylitolem (cukrem brzozowym).

- Pamiętajmy o przyprawach, które nie tylko podkreślają smak dań, ale też korzystnie wpływają na trawienie. Takie działanie mają m.in. mięta, kminek, melisa lekarska, majeranek, koper włoski, tymianek, rozmaryn, kolendra.

- Unikajmy kalorycznych dodatków, po które często sięgamy z przyzwyczajenia w czasie wigilijnej kolacji – zwłaszcza chleba pszennego z masłem czy keczupu.

Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Tę herbatę rozsławił angielski hrabia. Obniża ciśnienie i pomaga się wyciszyć
Tę herbatę rozsławił angielski hrabia. Obniża ciśnienie i pomaga się wyciszyć
Zbadali polskie dżemy. Przerażające, że jeden z nich zawierał aż 13 pestycydów
Zbadali polskie dżemy. Przerażające, że jeden z nich zawierał aż 13 pestycydów
Takich owoców nie kupuj pod żadnym pozorem. Mogą zawierać toksyny
Takich owoców nie kupuj pod żadnym pozorem. Mogą zawierać toksyny
O wiele zdrowsze niż ziemniaczane. Takie placki powinni zajadać zwłaszcza seniorzy i dzieci
O wiele zdrowsze niż ziemniaczane. Takie placki powinni zajadać zwłaszcza seniorzy i dzieci
Nie wiemy, jak zdrowa jest ta przyprawa. Ma właściwości przeciwnowotworowe i poprawia trawienie
Nie wiemy, jak zdrowa jest ta przyprawa. Ma właściwości przeciwnowotworowe i poprawia trawienie