Jałowiec - zapomniana przyprawa. Jak wykorzystać go w kuchni?

Jałowiec poprawia apetyt, trawienie, dezynfekuje drogi moczowe, łagodzi trądzik. Owoców jałowca dodaje się do potraw z roślin strączkowych i dziczyzny.

JałowiecJałowiec jest od wieków niezastąpioną przyprawą w kuchni staropolskiej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ola20
oprac.  KGD

Jałowiec – właściwości

Jałowiec pospolity, zwany jodłowcem, jest długowiecznym, zawsze zielonym krzewem. Rośnie na glebach jałowych na terenie całej Europy. Owoce jałowca to szyszkojagody, które razem z liśćmi mają szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie. Dojrzałe szyszkojagody jałowca przybierają granatową, prawie czarną barwę i są gotowe do zbioru już po około dwóch latach. Warto zbierać jałowiec dopiero po pierwszych przymrozkach. Owoce jałowca suszy się pojedynczą warstwą w piekarniku w temperaturze do 40 st. Celsjusza.

Owoce jałowca zawierają olejek lotny z terpenami (terpineolem, kamfenem, pinenem, limonenem), związkami żywicznymi, goryczką, garbnikami, glikozydami flawonowymi, solami mineralnymi oraz cukrami. Jałowiec polepsza apetyt, ma właściwości poprawiające trawienie – skutecznie pobudza wydzielanie soków trawiennych i żółci oraz moczopędne – dezynfekuje drogi moczowe i zwiększa ilość wydalanego moczu. Działa również wykrztuśnie, łagodzi dolegliwości reumatyczne, problemy skórne (trądzik czy rozstępy), pomaga się zrelaksować.

Cudowne działanie przypraw. Zmniejszają skutki tłustej diety

Jałowiec – zastosowanie w kuchni

Jałowiec jest od wieków niezastąpioną przyprawą w kuchni staropolskiej, która słynie z ciężkostrawności i dużej zawartości tłuszczu w potrawach. Reguluje pracę jelit oraz zapobiega wzdęciom i zaparciom, co było przyczyną dużej popularności jałowca po wystawnych ucztach. Suszone owoce jałowca wykorzystywane są do potraw z dziczyzny, pasztetów, kiszonek, sosów i dań z roślin strączkowych. Robi się z nich również napary, nalewki, wino i piwo jałowcowe.

Gałązki jałowca to niezwykle aromatyczny i ceniony dodatek do wędzenia różnego rodzaju mięs oraz wędlin.

Jałowiec – zastosowanie kosmetyczne i apteczne

Owoce, wyciągi oraz olejki z jałowca stosowane są w preparatach rozgrzewających i przeciwzapalnych na przeziębienie, do kąpieli lub nacierania na bóle reumatyczne, do aromaterapii przy infekcjach górnych dróg oddechowych. Napar z jałowca ma silne właściwości bakteriobójcze i odkażające, dlatego używany jest w walce z łupieżem. Ostudzony napar wciera się w skórę głowy na 20 minut i spłukuje letnią wodą.

Jałowiec
© Adobe Stock | ©Dreamnordno - stock.adobe.com

Przy infekcjach dróg moczowych (zapaleniach pęcherza lub kamicy moczowej) pije się po łyżeczce naparu z jałowca kilka razy na dobę oraz stosuje się gotowe, apteczne mieszanki zielarskie wzbogacone jałowcem. Jagody jałowca (3-4 sztuki na dobę) żuje się przy niewydolności wątroby oraz w celu zniwelowania nieprzyjemnego zapachu z ust.

Jałowiec w ciąży

Przeciwwskazania do stosowania jałowca w ciąży są całkiem uzasadnione. Kobiety w ciąży, osoby cierpiące na choroby nerek, wątroby i ostre stany zapalne przewodu pokarmowego nie powinny pić w ogóle naparów i wyciągów z owoców jałowca. Jałowiec może bowiem podrażniać żołądek oraz nerki. Jeśli chodzi o użycie olejku z jałowca nie należy stosować go wewnętrznie przy żadnym schorzeniu.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg