Jałowiec - zapomniana przyprawa. Jak wykorzystać go w kuchni?

Jałowiec poprawia apetyt, trawienie, dezynfekuje drogi moczowe, łagodzi trądzik. Owoców jałowca dodaje się do potraw z roślin strączkowych i dziczyzny.

JałowiecJałowiec jest od wieków niezastąpioną przyprawą w kuchni staropolskiej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ola20
oprac.  KGD

Jałowiec – właściwości

Jałowiec pospolity, zwany jodłowcem, jest długowiecznym, zawsze zielonym krzewem. Rośnie na glebach jałowych na terenie całej Europy. Owoce jałowca to szyszkojagody, które razem z liśćmi mają szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie. Dojrzałe szyszkojagody jałowca przybierają granatową, prawie czarną barwę i są gotowe do zbioru już po około dwóch latach. Warto zbierać jałowiec dopiero po pierwszych przymrozkach. Owoce jałowca suszy się pojedynczą warstwą w piekarniku w temperaturze do 40 st. Celsjusza.

Owoce jałowca zawierają olejek lotny z terpenami (terpineolem, kamfenem, pinenem, limonenem), związkami żywicznymi, goryczką, garbnikami, glikozydami flawonowymi, solami mineralnymi oraz cukrami. Jałowiec polepsza apetyt, ma właściwości poprawiające trawienie – skutecznie pobudza wydzielanie soków trawiennych i żółci oraz moczopędne – dezynfekuje drogi moczowe i zwiększa ilość wydalanego moczu. Działa również wykrztuśnie, łagodzi dolegliwości reumatyczne, problemy skórne (trądzik czy rozstępy), pomaga się zrelaksować.

Cudowne działanie przypraw. Zmniejszają skutki tłustej diety

Jałowiec – zastosowanie w kuchni

Jałowiec jest od wieków niezastąpioną przyprawą w kuchni staropolskiej, która słynie z ciężkostrawności i dużej zawartości tłuszczu w potrawach. Reguluje pracę jelit oraz zapobiega wzdęciom i zaparciom, co było przyczyną dużej popularności jałowca po wystawnych ucztach. Suszone owoce jałowca wykorzystywane są do potraw z dziczyzny, pasztetów, kiszonek, sosów i dań z roślin strączkowych. Robi się z nich również napary, nalewki, wino i piwo jałowcowe.

Gałązki jałowca to niezwykle aromatyczny i ceniony dodatek do wędzenia różnego rodzaju mięs oraz wędlin.

Jałowiec – zastosowanie kosmetyczne i apteczne

Owoce, wyciągi oraz olejki z jałowca stosowane są w preparatach rozgrzewających i przeciwzapalnych na przeziębienie, do kąpieli lub nacierania na bóle reumatyczne, do aromaterapii przy infekcjach górnych dróg oddechowych. Napar z jałowca ma silne właściwości bakteriobójcze i odkażające, dlatego używany jest w walce z łupieżem. Ostudzony napar wciera się w skórę głowy na 20 minut i spłukuje letnią wodą.

Jałowiec
© Adobe Stock | ©Dreamnordno - stock.adobe.com

Przy infekcjach dróg moczowych (zapaleniach pęcherza lub kamicy moczowej) pije się po łyżeczce naparu z jałowca kilka razy na dobę oraz stosuje się gotowe, apteczne mieszanki zielarskie wzbogacone jałowcem. Jagody jałowca (3-4 sztuki na dobę) żuje się przy niewydolności wątroby oraz w celu zniwelowania nieprzyjemnego zapachu z ust.

Jałowiec w ciąży

Przeciwwskazania do stosowania jałowca w ciąży są całkiem uzasadnione. Kobiety w ciąży, osoby cierpiące na choroby nerek, wątroby i ostre stany zapalne przewodu pokarmowego nie powinny pić w ogóle naparów i wyciągów z owoców jałowca. Jałowiec może bowiem podrażniać żołądek oraz nerki. Jeśli chodzi o użycie olejku z jałowca nie należy stosować go wewnętrznie przy żadnym schorzeniu.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯