Jałowiec - zapomniana przyprawa. Jak wykorzystać go w kuchni?

Jałowiec poprawia apetyt, trawienie, dezynfekuje drogi moczowe, łagodzi trądzik. Owoców jałowca dodaje się do potraw z roślin strączkowych i dziczyzny.

JałowiecJałowiec jest od wieków niezastąpioną przyprawą w kuchni staropolskiej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ola20
oprac.  KGD

Jałowiec – właściwości

Jałowiec pospolity, zwany jodłowcem, jest długowiecznym, zawsze zielonym krzewem. Rośnie na glebach jałowych na terenie całej Europy. Owoce jałowca to szyszkojagody, które razem z liśćmi mają szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie. Dojrzałe szyszkojagody jałowca przybierają granatową, prawie czarną barwę i są gotowe do zbioru już po około dwóch latach. Warto zbierać jałowiec dopiero po pierwszych przymrozkach. Owoce jałowca suszy się pojedynczą warstwą w piekarniku w temperaturze do 40 st. Celsjusza.

Owoce jałowca zawierają olejek lotny z terpenami (terpineolem, kamfenem, pinenem, limonenem), związkami żywicznymi, goryczką, garbnikami, glikozydami flawonowymi, solami mineralnymi oraz cukrami. Jałowiec polepsza apetyt, ma właściwości poprawiające trawienie – skutecznie pobudza wydzielanie soków trawiennych i żółci oraz moczopędne – dezynfekuje drogi moczowe i zwiększa ilość wydalanego moczu. Działa również wykrztuśnie, łagodzi dolegliwości reumatyczne, problemy skórne (trądzik czy rozstępy), pomaga się zrelaksować.

Cudowne działanie przypraw. Zmniejszają skutki tłustej diety

Jałowiec – zastosowanie w kuchni

Jałowiec jest od wieków niezastąpioną przyprawą w kuchni staropolskiej, która słynie z ciężkostrawności i dużej zawartości tłuszczu w potrawach. Reguluje pracę jelit oraz zapobiega wzdęciom i zaparciom, co było przyczyną dużej popularności jałowca po wystawnych ucztach. Suszone owoce jałowca wykorzystywane są do potraw z dziczyzny, pasztetów, kiszonek, sosów i dań z roślin strączkowych. Robi się z nich również napary, nalewki, wino i piwo jałowcowe.

Gałązki jałowca to niezwykle aromatyczny i ceniony dodatek do wędzenia różnego rodzaju mięs oraz wędlin.

Jałowiec – zastosowanie kosmetyczne i apteczne

Owoce, wyciągi oraz olejki z jałowca stosowane są w preparatach rozgrzewających i przeciwzapalnych na przeziębienie, do kąpieli lub nacierania na bóle reumatyczne, do aromaterapii przy infekcjach górnych dróg oddechowych. Napar z jałowca ma silne właściwości bakteriobójcze i odkażające, dlatego używany jest w walce z łupieżem. Ostudzony napar wciera się w skórę głowy na 20 minut i spłukuje letnią wodą.

Jałowiec
© Adobe Stock | ©Dreamnordno - stock.adobe.com

Przy infekcjach dróg moczowych (zapaleniach pęcherza lub kamicy moczowej) pije się po łyżeczce naparu z jałowca kilka razy na dobę oraz stosuje się gotowe, apteczne mieszanki zielarskie wzbogacone jałowcem. Jagody jałowca (3-4 sztuki na dobę) żuje się przy niewydolności wątroby oraz w celu zniwelowania nieprzyjemnego zapachu z ust.

Jałowiec w ciąży

Przeciwwskazania do stosowania jałowca w ciąży są całkiem uzasadnione. Kobiety w ciąży, osoby cierpiące na choroby nerek, wątroby i ostre stany zapalne przewodu pokarmowego nie powinny pić w ogóle naparów i wyciągów z owoców jałowca. Jałowiec może bowiem podrażniać żołądek oraz nerki. Jeśli chodzi o użycie olejku z jałowca nie należy stosować go wewnętrznie przy żadnym schorzeniu.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości