Olejki eteryczne w kuchni. Czy można nimi zastąpić przyprawy?

O leczniczym działaniu olejków eterycznych nie trzeba nikogo przekonywać. Wykorzystujemy je od trzech tysięcy lat przed naszą erą. Najstarsze zapiski mówią, że pojawiły się na początku w Egipcie, Indiach i w Macedonii. Sięgamy po nie coraz częściej, bo pomagają nam pokonać niektóre infekcje, wzmacniają, mają bakteriobójcze działanie. A aromaterapia zyskała status prozdrowotny. Naturalne olejki z roślin pobudzają nie tylko zmysł węchu. Okazuje się, że można je z powodzeniem wykorzystać także w kuchni.

Zioła i przyprawyOlejki eteryczne mogą zastąpić przyprawy
Źródło zdjęć: © 123RF
SKOMENTUJ

Kuchnia eteryczna?

Jak uczy indyjska ajurweda, promująca naturalny styl życia, wyciągi z roślin mogą z powodzeniem znaleźć zastosowanie w naszych kuchniach i zdecydowanie wpłynąć na nasze zdrowie. Po prostu zamiast ziół, których akurat nie mamy pod ręką, wykorzystujmy olejki roślinne.

Muszą to być jednak wyciągi z roślin, które nie zawierają żadnych dodatkowych składników i dodatków, tylko stuprocentową esencję z jednej rośliny.

Naturalny olejek eteryczny to stuprocentowy wyciąg z ziół, owoców, kwiatów lub warzyw, który otrzymuje się podczas tłoczenia lub za pomocą destylacji.

Uwodzi zapachem i smakiem. Oto dlaczego tak ciężko nam się oprzeć korzennym przyprawom

Jak wykorzystać naturalne olejki podczas gotowania?

Należy je najpierw wymieszać z innym składnikiem, który znajduje się w konkretnym daniu. Może to być olej roślinny lub oliwa, śmietana, mleko, miód, cukier lub sól. Dodatek naturalnych olejków roślinnych wzmacnia smak i aromat naszych potraw. Należy stosować je ostrożnie, aby nie zdominowały potrawy przez swoją koncentrację. Czasami wystarczy jedna kropla olejku, aby danie nabrało odpowiedniego smaku, ponieważ jedna kropla wyciągu z roślin odpowiada jednej łyżeczce ziół lub przypraw.

Dodając olejków eterycznych, można zrobić deser - na przykład o smaku mięty, lawendy czy cynamonu. Olejek cytrynowy zastąpi nam trawę cytrynową i spokojnie można go dodawać do azjatyckich dań. Tak samo wyciągi z tymianku, majeranku, lubczyku śmiało mogą się znaleźć w sosie czy zupie.

Kurczak pieczony
© 123RF

Które olejki eteryczne najbardziej sprawdzą się w kuchni?

  1. Olejek imbirowy - jako składnik rozgrzewających herbat, naparów, zup, curry.
  2. Olejek goździkowy - doskonały dodatek do aromatycznych ciast, herbat i kawy.
  3. Olejek tymiankowy - zupy, sosy, duszone warzywa i jako zamiennik sera w potrawach.
  4. Olejek rozmarynowy - dodatek do drobiu, sosów, warzyw, lemoniady i do drinków.
  5. Olejek cytrynowy - doda smaku deserom, lemoniadom, daniom azjatyckim. Poza tym świetnie sprawdzi się do lodów, naleśników i do alkoholowych koktajli.
  6. Olejek szałwiowy - jako dodatek do dań z drobiu i ryb. A także do zup, fasoli, sosów, sałatek i zup.
  7. Olejek miętowy - do gorącej czekolady, napojów, ciastek, lodów.
  8. Olejek cynamonowy - z powodzeniem nada smak ciastkom i ciastom, naleśnikom, herbacie i rozgrzewającym naparo, deserom z jogurtami, mango lassi i kawie.
  9. Olejek bazyliowy - do pesto, zup, dań z warzyw, do sosów, spaghetti.

Gdzie kupować spożywcze olejki eteryczne?

Przede wszystkim znajdują się w ofercie sklepów z ekologiczną żywnością i aromaterapią. W sklepach zielarskich i w aptekach. Można je kupić zarówno stacjonarnie i online.

Wybrane dla Ciebie

Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok
Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok
Wyjątkowa mieszanka przypraw. Działa jak niebieska tabletka na potencję i pomaga przy biegunce
Wyjątkowa mieszanka przypraw. Działa jak niebieska tabletka na potencję i pomaga przy biegunce
Czy można jeść pestki winogron? Odpowiedź nie jest taka prosta, jak się wydaje
Czy można jeść pestki winogron? Odpowiedź nie jest taka prosta, jak się wydaje
Grzyby należy wykręcać czy wycinać? Sanepid wyjaśnia, bo wiele osób wciąż robi to źle
Grzyby należy wykręcać czy wycinać? Sanepid wyjaśnia, bo wiele osób wciąż robi to źle
Wsyp do porannej kawy. Poprawi pracę jelit i szybciej schudniesz
Wsyp do porannej kawy. Poprawi pracę jelit i szybciej schudniesz
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru