Olejki eteryczne w kuchni. Czy można nimi zastąpić przyprawy?
O leczniczym działaniu olejków eterycznych nie trzeba nikogo przekonywać. Wykorzystujemy je od trzech tysięcy lat przed naszą erą. Najstarsze zapiski mówią, że pojawiły się na początku w Egipcie, Indiach i w Macedonii. Sięgamy po nie coraz częściej, bo pomagają nam pokonać niektóre infekcje, wzmacniają, mają bakteriobójcze działanie. A aromaterapia zyskała status prozdrowotny. Naturalne olejki z roślin pobudzają nie tylko zmysł węchu. Okazuje się, że można je z powodzeniem wykorzystać także w kuchni.
Kuchnia eteryczna?
Jak uczy indyjska ajurweda, promująca naturalny styl życia, wyciągi z roślin mogą z powodzeniem znaleźć zastosowanie w naszych kuchniach i zdecydowanie wpłynąć na nasze zdrowie. Po prostu zamiast ziół, których akurat nie mamy pod ręką, wykorzystujmy olejki roślinne.
Muszą to być jednak wyciągi z roślin, które nie zawierają żadnych dodatkowych składników i dodatków, tylko stuprocentową esencję z jednej rośliny.
Naturalny olejek eteryczny to stuprocentowy wyciąg z ziół, owoców, kwiatów lub warzyw, który otrzymuje się podczas tłoczenia lub za pomocą destylacji.
Uwodzi zapachem i smakiem. Oto dlaczego tak ciężko nam się oprzeć korzennym przyprawom
Jak wykorzystać naturalne olejki podczas gotowania?
Należy je najpierw wymieszać z innym składnikiem, który znajduje się w konkretnym daniu. Może to być olej roślinny lub oliwa, śmietana, mleko, miód, cukier lub sól. Dodatek naturalnych olejków roślinnych wzmacnia smak i aromat naszych potraw. Należy stosować je ostrożnie, aby nie zdominowały potrawy przez swoją koncentrację. Czasami wystarczy jedna kropla olejku, aby danie nabrało odpowiedniego smaku, ponieważ jedna kropla wyciągu z roślin odpowiada jednej łyżeczce ziół lub przypraw.
Dodając olejków eterycznych, można zrobić deser - na przykład o smaku mięty, lawendy czy cynamonu. Olejek cytrynowy zastąpi nam trawę cytrynową i spokojnie można go dodawać do azjatyckich dań. Tak samo wyciągi z tymianku, majeranku, lubczyku śmiało mogą się znaleźć w sosie czy zupie.
Które olejki eteryczne najbardziej sprawdzą się w kuchni?
- Olejek imbirowy - jako składnik rozgrzewających herbat, naparów, zup, curry.
- Olejek goździkowy - doskonały dodatek do aromatycznych ciast, herbat i kawy.
- Olejek tymiankowy - zupy, sosy, duszone warzywa i jako zamiennik sera w potrawach.
- Olejek rozmarynowy - dodatek do drobiu, sosów, warzyw, lemoniady i do drinków.
- Olejek cytrynowy - doda smaku deserom, lemoniadom, daniom azjatyckim. Poza tym świetnie sprawdzi się do lodów, naleśników i do alkoholowych koktajli.
- Olejek szałwiowy - jako dodatek do dań z drobiu i ryb. A także do zup, fasoli, sosów, sałatek i zup.
- Olejek miętowy - do gorącej czekolady, napojów, ciastek, lodów.
- Olejek cynamonowy - z powodzeniem nada smak ciastkom i ciastom, naleśnikom, herbacie i rozgrzewającym naparo, deserom z jogurtami, mango lassi i kawie.
- Olejek bazyliowy - do pesto, zup, dań z warzyw, do sosów, spaghetti.
Gdzie kupować spożywcze olejki eteryczne?
Przede wszystkim znajdują się w ofercie sklepów z ekologiczną żywnością i aromaterapią. W sklepach zielarskich i w aptekach. Można je kupić zarówno stacjonarnie i online.