Olejki eteryczne w kuchni. Czy można nimi zastąpić przyprawy?

O leczniczym działaniu olejków eterycznych nie trzeba nikogo przekonywać. Wykorzystujemy je od trzech tysięcy lat przed naszą erą. Najstarsze zapiski mówią, że pojawiły się na początku w Egipcie, Indiach i w Macedonii. Sięgamy po nie coraz częściej, bo pomagają nam pokonać niektóre infekcje, wzmacniają, mają bakteriobójcze działanie. A aromaterapia zyskała status prozdrowotny. Naturalne olejki z roślin pobudzają nie tylko zmysł węchu. Okazuje się, że można je z powodzeniem wykorzystać także w kuchni.

Zioła i przyprawyOlejki eteryczne mogą zastąpić przyprawy
Źródło zdjęć: © 123RF
SKOMENTUJ

Kuchnia eteryczna?

Jak uczy indyjska ajurweda, promująca naturalny styl życia, wyciągi z roślin mogą z powodzeniem znaleźć zastosowanie w naszych kuchniach i zdecydowanie wpłynąć na nasze zdrowie. Po prostu zamiast ziół, których akurat nie mamy pod ręką, wykorzystujmy olejki roślinne.

Muszą to być jednak wyciągi z roślin, które nie zawierają żadnych dodatkowych składników i dodatków, tylko stuprocentową esencję z jednej rośliny.

Naturalny olejek eteryczny to stuprocentowy wyciąg z ziół, owoców, kwiatów lub warzyw, który otrzymuje się podczas tłoczenia lub za pomocą destylacji.

Uwodzi zapachem i smakiem. Oto dlaczego tak ciężko nam się oprzeć korzennym przyprawom

Jak wykorzystać naturalne olejki podczas gotowania?

Należy je najpierw wymieszać z innym składnikiem, który znajduje się w konkretnym daniu. Może to być olej roślinny lub oliwa, śmietana, mleko, miód, cukier lub sól. Dodatek naturalnych olejków roślinnych wzmacnia smak i aromat naszych potraw. Należy stosować je ostrożnie, aby nie zdominowały potrawy przez swoją koncentrację. Czasami wystarczy jedna kropla olejku, aby danie nabrało odpowiedniego smaku, ponieważ jedna kropla wyciągu z roślin odpowiada jednej łyżeczce ziół lub przypraw.

Dodając olejków eterycznych, można zrobić deser - na przykład o smaku mięty, lawendy czy cynamonu. Olejek cytrynowy zastąpi nam trawę cytrynową i spokojnie można go dodawać do azjatyckich dań. Tak samo wyciągi z tymianku, majeranku, lubczyku śmiało mogą się znaleźć w sosie czy zupie.

Kurczak pieczony
© 123RF

Które olejki eteryczne najbardziej sprawdzą się w kuchni?

  1. Olejek imbirowy - jako składnik rozgrzewających herbat, naparów, zup, curry.
  2. Olejek goździkowy - doskonały dodatek do aromatycznych ciast, herbat i kawy.
  3. Olejek tymiankowy - zupy, sosy, duszone warzywa i jako zamiennik sera w potrawach.
  4. Olejek rozmarynowy - dodatek do drobiu, sosów, warzyw, lemoniady i do drinków.
  5. Olejek cytrynowy - doda smaku deserom, lemoniadom, daniom azjatyckim. Poza tym świetnie sprawdzi się do lodów, naleśników i do alkoholowych koktajli.
  6. Olejek szałwiowy - jako dodatek do dań z drobiu i ryb. A także do zup, fasoli, sosów, sałatek i zup.
  7. Olejek miętowy - do gorącej czekolady, napojów, ciastek, lodów.
  8. Olejek cynamonowy - z powodzeniem nada smak ciastkom i ciastom, naleśnikom, herbacie i rozgrzewającym naparo, deserom z jogurtami, mango lassi i kawie.
  9. Olejek bazyliowy - do pesto, zup, dań z warzyw, do sosów, spaghetti.

Gdzie kupować spożywcze olejki eteryczne?

Przede wszystkim znajdują się w ofercie sklepów z ekologiczną żywnością i aromaterapią. W sklepach zielarskich i w aptekach. Można je kupić zarówno stacjonarnie i online.

Wybrane dla Ciebie

Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie