Jak zrobić podpłomyki?
Zanim ludzie wymyślili dzisiejszy chleb, piękny, pulchny i pachnący, jedzono podpłomyki. To proste pieczywo jest jedną z najstarszych przygotowywanych przez człowieka potraw.
Początkowo robiono je jedynie z mąki i wody, a wypiekano na płaskim, umieszczonym w ognisku kamieniu. Potem jednak modyfikowano zarówno sposób przygotowywania, jak i składniki używane do wypieku tego prostego chleba. Zaczęto dodawać mleko, różnego rodzaju tłuszcze oraz przyprawy, bo szybko przekonano się, że podpłomyk z dodatkiem soli czy ziół jest o wiele smaczniejszy.
Przepis na podpłomyki krok po kroku
Dziś podpłomyki są spotykane rzadko, a szkoda, bo mogą być doskonałą alternatywą dla innych rodzajów pieczywa. Bez trudu możemy je zrobić w domu, na zwykłej patelni, najlepiej takiej, na której możemy smażyć bez tłuszczu. Podstawowy przepis na podpłomyki wymaga użycia dwóch szklanek mąki, niecałej szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody i szczypty soli.
Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy do niej sól. Następnie powoli wlewamy wodę, jednocześnie zagniatając ciasto, które powinno być elastyczne i nie powinno lepić się do rąk. W miarę potrzeby możemy dodać mąki lub wody. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w ściereczkę i odstawiamy na mniej więcej pół godziny. Po tym czasie dzielimy kulę na mniejsze kulki, rozwałkowujemy je na posypanej mąką stolnicy na placek o grubości około pół centymetra.
Paweł Loroch o kuchni. Powinna być sercem domu
Teraz czas na smażenie. Patelnia musi być mocno rozgrzana. Układamy na niej placki i smażymy kilka minut z każdej strony. Podpłomyki powinny być chrupiące, rumiane i nie przypalone. Można je przechowywać w szczelnej torbie papierowej lub w foliowym woreczku nawet kilka dni.
Z czym jeść podpłomyki?
Podpłomyki możemy jeść tak, jak inne pieczywo, czyli w formie spodu do kanapek. Świetnie smakują z masłem lub z twarogiem, ale możemy również układać na nich wędlinę, sery czy warzywa. Wszystko zależy od naszej inwencji. Możemy również wykorzystać je jako spody do bardzo nietradycyjnej… pizzy.
Pizza z podpłomyka będzie smakowała inaczej niż zwykła, ale takie danie ma wielu zwolenników. Najbardziej pasujące do takiej pizzy składniki to przede wszystkim pomidory pod różnymi postaciami (w formie przecieru, passaty, świeże lub suszone), pieczarki wcześniej podsmażone na oliwie, mozzarella i żółte sery, wędzone wędliny i, oczywiście, świeże zioła. Ulubione składniki układamy na surowym podpłomyku i zapiekamy krótko w piekarniku. Możemy również użyć gotowych już placków, wtedy zapiekanie powinno trwać nie dłużej niż pięć minut. Jak widać, warto czasem upiec swoje własne podpłomyki.
Zobacz też: