Trwa ładowanie...

Jak zrobić podpłomyki?

Zanim ludzie wymyślili dzisiejszy chleb, piękny, pulchny i pachnący, jedzono podpłomyki. To proste pieczywo jest jedną z najstarszych przygotowywanych przez człowieka potraw.

Podstawowy przepis na podpłomyki jest bardzo prostyPodstawowy przepis na podpłomyki jest bardzo prostyŹródło: 123RF
d2brt7p
d2brt7p

Początkowo robiono je jedynie z mąki i wody, a wypiekano na płaskim, umieszczonym w ognisku kamieniu. Potem jednak modyfikowano zarówno sposób przygotowywania, jak i składniki używane do wypieku tego prostego chleba. Zaczęto dodawać mleko, różnego rodzaju tłuszcze oraz przyprawy, bo szybko przekonano się, że podpłomyk z dodatkiem soli czy ziół jest o wiele smaczniejszy.

Przepis na podpłomyki krok po kroku

Dziś podpłomyki są spotykane rzadko, a szkoda, bo mogą być doskonałą alternatywą dla innych rodzajów pieczywa. Bez trudu możemy je zrobić w domu, na zwykłej patelni, najlepiej takiej, na której możemy smażyć bez tłuszczu. Podstawowy przepis na podpłomyki wymaga użycia dwóch szklanek mąki, niecałej szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody i szczypty soli.

Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy do niej sól. Następnie powoli wlewamy wodę, jednocześnie zagniatając ciasto, które powinno być elastyczne i nie powinno lepić się do rąk. W miarę potrzeby możemy dodać mąki lub wody. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w ściereczkę i odstawiamy na mniej więcej pół godziny. Po tym czasie dzielimy kulę na mniejsze kulki, rozwałkowujemy je na posypanej mąką stolnicy na placek o grubości około pół centymetra.

Paweł Loroch o kuchni. Powinna być sercem domu

Teraz czas na smażenie. Patelnia musi być mocno rozgrzana. Układamy na niej placki i smażymy kilka minut z każdej strony. Podpłomyki powinny być chrupiące, rumiane i nie przypalone. Można je przechowywać w szczelnej torbie papierowej lub w foliowym woreczku nawet kilka dni.

d2brt7p

Z czym jeść podpłomyki?

Podpłomyki możemy jeść tak, jak inne pieczywo, czyli w formie spodu do kanapek. Świetnie smakują z masłem lub z twarogiem, ale możemy również układać na nich wędlinę, sery czy warzywa. Wszystko zależy od naszej inwencji. Możemy również wykorzystać je jako spody do bardzo nietradycyjnej… pizzy.

Pizza z podpłomyka będzie smakowała inaczej niż zwykła, ale takie danie ma wielu zwolenników. Najbardziej pasujące do takiej pizzy składniki to przede wszystkim pomidory pod różnymi postaciami (w formie przecieru, passaty, świeże lub suszone), pieczarki wcześniej podsmażone na oliwie, mozzarella i żółte sery, wędzone wędliny i, oczywiście, świeże zioła. Ulubione składniki układamy na surowym podpłomyku i zapiekamy krótko w piekarniku. Możemy również użyć gotowych już placków, wtedy zapiekanie powinno trwać nie dłużej niż pięć minut. Jak widać, warto czasem upiec swoje własne podpłomyki.

Zobacz też:

d2brt7p
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2brt7p
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2brt7p
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj