Risotto na 5 sposobów. Podaj na obiad włoski klasyk

Risotto, czyli ryż duszony z przeróżnymi dodatkami to jedna z najsłynniejszych potraw kuchni włoskiej. Rodzajów risotto jest bardzo wiele, wszystkie mają jednak wspólną cechę: dobrze przygotowane są pyszne. Oto pięć naszych propozycji na to wspaniałe danie.

RisottoJak zrobić prawdziwe włoskie risotto?
Źródło zdjęć: © 123RF

Risotto klasyczne

Do risotto powinniśmy używać ryżu odmiany arborio, który ma krótkie i pękate ziarna, nie rozpada się podczas gotowania i pozostaje lekko chrupiący. Klasyczne risotto ma tylko kilka składników: ryż, seler naciowy, cebulę, czosnek, natkę pietruszki, oliwę z oliwek, bulion warzywny, tymianek, parmezan, sól i pieprz. Seler, cebulę i czosnek kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy warzywa, wsypujemy ryż i smażymy, aż stanie się lekko przezroczysty. Wlewamy bulion, dodajemy przyprawy i gotujemy aż ryż zmięknie i wchłonie płyn. Mieszamy z tartym parmezanem. Risotto powinno być kremowe.

Risotto ze szparagami

Dodatkami do risotto mogą być warzywa, najlepiej takie, które nie rozpadną się podczas gotowania. Szparagi będą idealne. Potrzebujemy: ryż, kilka zielonych szparagów, szalotkę, czosnek, świeże chili, oliwę, bulion warzywny, białe wino, sól i pieprz. Szparagi kroimy na dwucentymetrowe kawałki, szalotkę, chili i czosnek drobno siekamy. Rozgrzewamy oliwę, wrzucamy warzywa i ryż, lekko podsmażamy. Wlewamy bulion i wino, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy aż ryż wchłonie płyn.

Risotto z czarnego ryżu

Jeśli chcemy poeksperymentować, możemy zamiast klasycznego ryżu arborio czarnego ryżu, który również ma taką właściwość, że rzadko się rozpada. Wymaga on jednak trochę dłuższej obróbki, dlatego musimy używać takich dodatków, które się nie rozgotują. Potrzebujemy: szklankę czarnego ryżu, kilka suszonych pomidorów, czerwoną cebulę, koperek, garść liści szpinaku, oliwę z oliwek, bulion. Pomidory i cebulę kroimy drobno i podsmażamy na oliwie. Ryż wrzucamy do płaskiego rondla, dodajemy pozostałe składniki, zalewamy bulionem i gotujemy, aż ryż zmięknie.

Risotto z kurczakiem

Risotto to świetny pomysł na prosty, jednogarnkowy posiłek. Zazwyczaj nie dodaje się do niego mięsa, które wymaga dłuższej obróbki niż ryż, ale pierś z kurczaka jest wyjątkiem. Potrzebujemy: szklankę ryżu arborio, pierś z kurczaka, pół szklanki groszku z puszki, marchewkę, natkę pietruszki, czosnek, oliwę, bulion drobiowy, sól i pieprz. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy ryż, który powinien się zeszklić. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso, pokrojoną w kostkę marchewkę, groszek i posiekany czosnek. Gdy mięso się zetnie, doprawiamy do smaku, wlewamy bulion i gotujemy, aż ryż będzie kremowy.

Risotto z grzybami

Grzyby to jeden z ulubionych składników w risotto z północy Włoch. Wykorzystuje się w tym celu najbardziej jędrne grzyby: borowiki, podgrzybki, pieczarki czy kurki. Można je ze sobą łączyć, ale risotto z jednego rodzaju grzybów jest równie smaczne. Składniki: ryż arborio, kilkanaście grzybów, cebula, czosnek, spory pęczek natki pietruszki, śmietana, masło, oliwa, bulion warzywny, sól i pieprz. Grzyby kroimy na małe kawałki, cebulę i czosnek siekamy. Wszystko podsmażamy na oliwie, dodajemy ryż, a gdy się zeszkli wlewamy bulion i śmietanę, doprawiamy do smaku i gotujemy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę i łyżkę masła.

Jak ugotować ryż na sypko?

Zobacz też:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości