Risotto na 5 sposobów. Podaj na obiad włoski klasyk

Risotto, czyli ryż duszony z przeróżnymi dodatkami to jedna z najsłynniejszych potraw kuchni włoskiej. Rodzajów risotto jest bardzo wiele, wszystkie mają jednak wspólną cechę: dobrze przygotowane są pyszne. Oto pięć naszych propozycji na to wspaniałe danie.

RisottoJak zrobić prawdziwe włoskie risotto?
Źródło zdjęć: © 123RF

Risotto klasyczne

Do risotto powinniśmy używać ryżu odmiany arborio, który ma krótkie i pękate ziarna, nie rozpada się podczas gotowania i pozostaje lekko chrupiący. Klasyczne risotto ma tylko kilka składników: ryż, seler naciowy, cebulę, czosnek, natkę pietruszki, oliwę z oliwek, bulion warzywny, tymianek, parmezan, sól i pieprz. Seler, cebulę i czosnek kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy warzywa, wsypujemy ryż i smażymy, aż stanie się lekko przezroczysty. Wlewamy bulion, dodajemy przyprawy i gotujemy aż ryż zmięknie i wchłonie płyn. Mieszamy z tartym parmezanem. Risotto powinno być kremowe.

Risotto ze szparagami

Dodatkami do risotto mogą być warzywa, najlepiej takie, które nie rozpadną się podczas gotowania. Szparagi będą idealne. Potrzebujemy: ryż, kilka zielonych szparagów, szalotkę, czosnek, świeże chili, oliwę, bulion warzywny, białe wino, sól i pieprz. Szparagi kroimy na dwucentymetrowe kawałki, szalotkę, chili i czosnek drobno siekamy. Rozgrzewamy oliwę, wrzucamy warzywa i ryż, lekko podsmażamy. Wlewamy bulion i wino, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy aż ryż wchłonie płyn.

Risotto z czarnego ryżu

Jeśli chcemy poeksperymentować, możemy zamiast klasycznego ryżu arborio czarnego ryżu, który również ma taką właściwość, że rzadko się rozpada. Wymaga on jednak trochę dłuższej obróbki, dlatego musimy używać takich dodatków, które się nie rozgotują. Potrzebujemy: szklankę czarnego ryżu, kilka suszonych pomidorów, czerwoną cebulę, koperek, garść liści szpinaku, oliwę z oliwek, bulion. Pomidory i cebulę kroimy drobno i podsmażamy na oliwie. Ryż wrzucamy do płaskiego rondla, dodajemy pozostałe składniki, zalewamy bulionem i gotujemy, aż ryż zmięknie.

Risotto z kurczakiem

Risotto to świetny pomysł na prosty, jednogarnkowy posiłek. Zazwyczaj nie dodaje się do niego mięsa, które wymaga dłuższej obróbki niż ryż, ale pierś z kurczaka jest wyjątkiem. Potrzebujemy: szklankę ryżu arborio, pierś z kurczaka, pół szklanki groszku z puszki, marchewkę, natkę pietruszki, czosnek, oliwę, bulion drobiowy, sól i pieprz. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy ryż, który powinien się zeszklić. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso, pokrojoną w kostkę marchewkę, groszek i posiekany czosnek. Gdy mięso się zetnie, doprawiamy do smaku, wlewamy bulion i gotujemy, aż ryż będzie kremowy.

Risotto z grzybami

Grzyby to jeden z ulubionych składników w risotto z północy Włoch. Wykorzystuje się w tym celu najbardziej jędrne grzyby: borowiki, podgrzybki, pieczarki czy kurki. Można je ze sobą łączyć, ale risotto z jednego rodzaju grzybów jest równie smaczne. Składniki: ryż arborio, kilkanaście grzybów, cebula, czosnek, spory pęczek natki pietruszki, śmietana, masło, oliwa, bulion warzywny, sól i pieprz. Grzyby kroimy na małe kawałki, cebulę i czosnek siekamy. Wszystko podsmażamy na oliwie, dodajemy ryż, a gdy się zeszkli wlewamy bulion i śmietanę, doprawiamy do smaku i gotujemy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę i łyżkę masła.

Jak ugotować ryż na sypko?

Zobacz też:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane