Risotto na 5 sposobów. Podaj na obiad włoski klasyk
Risotto, czyli ryż duszony z przeróżnymi dodatkami to jedna z najsłynniejszych potraw kuchni włoskiej. Rodzajów risotto jest bardzo wiele, wszystkie mają jednak wspólną cechę: dobrze przygotowane są pyszne. Oto pięć naszych propozycji na to wspaniałe danie.
Risotto klasyczne
Do risotto powinniśmy używać ryżu odmiany arborio, który ma krótkie i pękate ziarna, nie rozpada się podczas gotowania i pozostaje lekko chrupiący. Klasyczne risotto ma tylko kilka składników: ryż, seler naciowy, cebulę, czosnek, natkę pietruszki, oliwę z oliwek, bulion warzywny, tymianek, parmezan, sól i pieprz. Seler, cebulę i czosnek kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy warzywa, wsypujemy ryż i smażymy, aż stanie się lekko przezroczysty. Wlewamy bulion, dodajemy przyprawy i gotujemy aż ryż zmięknie i wchłonie płyn. Mieszamy z tartym parmezanem. Risotto powinno być kremowe.
Risotto ze szparagami
Dodatkami do risotto mogą być warzywa, najlepiej takie, które nie rozpadną się podczas gotowania. Szparagi będą idealne. Potrzebujemy: ryż, kilka zielonych szparagów, szalotkę, czosnek, świeże chili, oliwę, bulion warzywny, białe wino, sól i pieprz. Szparagi kroimy na dwucentymetrowe kawałki, szalotkę, chili i czosnek drobno siekamy. Rozgrzewamy oliwę, wrzucamy warzywa i ryż, lekko podsmażamy. Wlewamy bulion i wino, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy aż ryż wchłonie płyn.
Risotto z czarnego ryżu
Jeśli chcemy poeksperymentować, możemy zamiast klasycznego ryżu arborio czarnego ryżu, który również ma taką właściwość, że rzadko się rozpada. Wymaga on jednak trochę dłuższej obróbki, dlatego musimy używać takich dodatków, które się nie rozgotują. Potrzebujemy: szklankę czarnego ryżu, kilka suszonych pomidorów, czerwoną cebulę, koperek, garść liści szpinaku, oliwę z oliwek, bulion. Pomidory i cebulę kroimy drobno i podsmażamy na oliwie. Ryż wrzucamy do płaskiego rondla, dodajemy pozostałe składniki, zalewamy bulionem i gotujemy, aż ryż zmięknie.
Risotto z kurczakiem
Risotto to świetny pomysł na prosty, jednogarnkowy posiłek. Zazwyczaj nie dodaje się do niego mięsa, które wymaga dłuższej obróbki niż ryż, ale pierś z kurczaka jest wyjątkiem. Potrzebujemy: szklankę ryżu arborio, pierś z kurczaka, pół szklanki groszku z puszki, marchewkę, natkę pietruszki, czosnek, oliwę, bulion drobiowy, sól i pieprz. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy ryż, który powinien się zeszklić. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso, pokrojoną w kostkę marchewkę, groszek i posiekany czosnek. Gdy mięso się zetnie, doprawiamy do smaku, wlewamy bulion i gotujemy, aż ryż będzie kremowy.
Risotto z grzybami
Grzyby to jeden z ulubionych składników w risotto z północy Włoch. Wykorzystuje się w tym celu najbardziej jędrne grzyby: borowiki, podgrzybki, pieczarki czy kurki. Można je ze sobą łączyć, ale risotto z jednego rodzaju grzybów jest równie smaczne. Składniki: ryż arborio, kilkanaście grzybów, cebula, czosnek, spory pęczek natki pietruszki, śmietana, masło, oliwa, bulion warzywny, sól i pieprz. Grzyby kroimy na małe kawałki, cebulę i czosnek siekamy. Wszystko podsmażamy na oliwie, dodajemy ryż, a gdy się zeszkli wlewamy bulion i śmietanę, doprawiamy do smaku i gotujemy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę i łyżkę masła.
Jak ugotować ryż na sypko?
Zobacz też: