Wtopa Magdy Gessler. Internauci rozpętali burzę

Magda Gessler jednym wpisem na swoim fanpage'u rozpętała prawdziwą burzę wśród in. Punktem zapalnym okazał się bałkański ajwar – wtopa Magdy Gessler oburzyła nawet wiernych fanów restauratorki.

Magda GesslerWtopa Magdy Gessler
Źródło zdjęć: © akpa
Karolina Rozmus

Wtopa Magdy Gessler – ajwar z... pomidorów

Wpisy Magdy Gessler zawsze budzą wielkie poruszenie i sprawiają, że komentarzy przybywa z każdą kolejną minutą. Tym razem nie było inaczej. Nawiązując do nadchodzących świąt Bożego Narodzenia, Magda Gessler wrzuciła zdjęcie, na którym pozuje przy wielkim kotle, w otoczeniu dorodnych bakłażanów. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie podpis pod zdjęciem, w którym restauratorka informuje, że przygotowuje ajwar, dodając na końcu wiele mówiące emotikony pomidorów.

Reakcja była natychmiastowa – komentarze ruszyły niczym lawina.

Wtopa Magdy Gessler – oburzenie internautów

Internauci bez skrupułów krytykowali restauratorkę, pouczając ją, że ajwar jest daniem, do przygotowania którego absolutnie nie wykorzystuje się pomidorów, lecz paprykę. "Pani Magdo, ajwaru nie robi się na pomidorach, coś o tym wiem, bo mieszkam na Bałkanach. W skład wchodzą tylko pieczone papryki obrane ze skórki, mielone i przyprawione cukrem i solą, a następnie jeszcze raz smażone na oleju kukurydzianym około 2 godzin" - pisze jedna z internautek. "Ajwar z pomidorów? A bigos z czego Pani robi? z kabaczka? Wypadałoby znać podstawy kuchni bałkańskiej, kreując się na eksperta" - dodaje kolejna osoba.

Co ciekawe, wiele pozostałych komentarzy odnosi się nie tylko do samej receptury ajwaru, ale także do... loków Magdy Gessler, braku ochronnej odzieży podczas gotowania, a nawet ceny w jej sklepie, w którym można kupić gotowe dania spod ręki restauratorki (i sztabu jej kucharzy). Uwadze internautów nie umknęła, niemała ich zdaniem, cena bigosu – 60 zł za słoik przysmaku.

Wtopa Magdy Gessler – czym tak naprawdę jest ajwar?

Ajwar, czy raczej ajvar, to słowo pochodzące z tureckiego hayvar i oznacza kawior. W rzeczywistości ajwar jest czymś pomiędzy pastą a gęstym sosem wykonanym z grillowanych lub smażonych na oleju warzyw.

To ponadtysiącletnie danie, pochodzące z Bałkanów, swoją kuszącą czerwoną barwę zawdzięcza papryce. Choć zarówno sposób, czas przygotowania, jak i proporcje składników czy przyprawy są tajemnicą każdej gospodyni, to podstawowa receptura jest prosta. W składzie ajwaru znajduje się papryka, najczęściej z dodatkiem bakłażana. Sekretem smaku tego dania jest bardzo długi czas smażenia papryki. Dzięki dodatkowi cukru, soli i octu osiąga ona niesamowity smak i aromat, będący niebiańskim balansem pomiędzy smakami: słodkim, słonym i kwaśnym.

Skąd wtopa Magdy Gessler? Trudno powiedzieć, być może wynika z pomylenia ajwaru z lutenicą – kolejnym sosem rodem z kuchni bałkańskiej. Lutenica czy ljutenica to gęsty sos również z pieczonych papryk, ale z dodatkiem pieczonych bakłażanów i pasty pomidorowej. Dla Polaka różnica być może subtelna, dla fanów kuchni bałkańskiej – na pewno jest to rażący błąd.

Paweł Loroch o kuchni. Powinna być sercem domu

Zobacz też:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany