Warto jeść kiszonki! 5 pomysłów na potrawy z kapustą kiszoną
Zdrowa, smaczna, niedroga, a do tego uniwersalna. Kapusta kiszona to klasyka polskiej kuchni - szczególnie w jej zimowej odsłonie. Jest niezastąpionym źródłem witaminy C i probiotyków, które wzmacniają nie tylko odporność naszego organizmu, co w dobie pandemii jest bardzo istotne, ale również wspomagają działanie układu pokarmowego.
Kapusta jest w dodatku bardzo niskokaloryczna, więc możemy jeść jej do woli. A przepisów na potrawy z kapusty kiszonej jest mnóstwo. My zaproponujemy dziś kilka.
Surówka z kiszonej kapusty
Zacznijmy od jednego z podstawowych przepisów. Surówka z kiszonej kapusty to znakomity dodatek do obiadu. Przygotowanie jest proste. Potrzebujemy: dwie szklanki kapusty kiszonej, dwie marchewki, cebulę, natkę pietruszki, olej, cukier, pieprz.
Kapustę odciskamy, kroimy dość grubo. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę i natkę pietruszki siekamy. Wszystkie warzywa wrzucamy do miski, posypujemy cukrem i pieprzem, dodajemy olej i wszystko mieszamy. Surówka gotowa.
Czym się różni kapusta kiszona od kwaszonej?
Zrazy z kapustą i kaszą
Kapusta może być także znakomitym elementem jednej z najbardziej znanych polskich potraw - zrazów wołowych. Składniki: kawałek dobrej wołowiny, szklanka kapusty kiszonej, szklanka kaszy gryczanej, smalec, bulion wołowy, mąka, sól i pieprz.
Wołowinę kroimy w plastry, rozbijamy delikatnie i oprószamy solą i pieprzem. Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie i w misce łączymy z kapustą. Układamy farsz na plastrach mięsa, zawijamy, spinamy wykałaczkami. Zrazy obtaczamy w mące, smażymy na smalcu, przekładamy do rondla, zalewamy bulionem i dusimy, aż mięso będzie miękkie.
Kulebiak z kapustą
Wytrawne ciasto z kapustą możemy jeść i na ciepło, i na zimno. To świetna przystawka, ale kulebiak smakuje dobrze np. na kolację. Na ciasto potrzebujemy: trzy szklanki mąki, pół szklanki mleka, drożdże, olej, cukier, sól, a na farsz: pół kilograma kiszonej kapusty, garść suszonych grzybów, cebulę, kminek, majeranek, sól i pieprz.
Grzyby zalewamy na pół godziny wrzątkiem, gotujemy kolejne pół godziny, odcedzamy i siekamy. Dodajemy do nich cebulę i posiekaną kapustę. Doprawiamy do smaku ziołami. Teraz czas na ciasto: podgrzewamy mleko, wrzucamy rozkruszone drożdże, cukier i trochę mąki. Gdy zaczyn urośnie, dodajemy resztę mąki, wyrabiamy i odstawiamy na godzinę. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy cienko, układamy na nim farsz i wszystko zawijamy ściśle. Smarujemy jajkiem i pieczemy pół godziny w temperaturze 180 stopni C.
Krokiety z kiszoną kapustą
Krokiety z kiszoną kapustą to jedno z najprostszych i najsmaczniejszych polskich dań. Składniki: mąka, jajko, mleko, sól, kapusta kiszona, cebula, majeranek, pieprz, jajko, bułka tarta.
Najpierw robimy ciasto: do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, sól i dolewamy mleko, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Smażymy naleśniki na maśle. Kapustę i cebulę siekamy, dusimy na maśle do miękkości, doprawiamy majerankiem i pieprzem. Gotowy farsz odsączamy i studzimy. Nakładamy go na naleśniki, zawijamy, obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano.
Kapusta z ziemniakami
Zazwyczaj do potraw obiadowych podajemy ziemniaki w różnej formie. A jedną z nich są kartofle z kapustą kiszoną. Potrzebujemy: kilogram ziemniaków i kilogram kapusty, cebulę, liść laurowy, ziele angielskie.
Poszatkowaną kapustę wrzucamy do garnka, dodajemy posiekaną cebulę, przyprawy, wlewamy trochę wody i gotujemy do miękkości. W drugim garnku, w lekko osolonej wodzie gotujemy ziemniaki. Gotowe ziemniaki rozgniatamy, dodajemy ugotowaną kapustę i mieszamy dokładnie oba składniki.