WAŻNE
TERAZ

Bojkotu nie będzie. Po decyzji izby SN koalicja z nową strategią na Nawrockiego

Warto jeść kiszonki! 5 pomysłów na potrawy z kapustą kiszoną

Zdrowa, smaczna, niedroga, a do tego uniwersalna. Kapusta kiszona to klasyka polskiej kuchni - szczególnie w jej zimowej odsłonie. Jest niezastąpionym źródłem witaminy C i probiotyków, które wzmacniają nie tylko odporność naszego organizmu, co w dobie pandemii jest bardzo istotne, ale również wspomagają działanie układu pokarmowego.

Kapusta kiszonaCo przygotować z kiszonej kapusty?
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska
1

Kapusta jest w dodatku bardzo niskokaloryczna, więc możemy jeść jej do woli. A przepisów na potrawy z kapusty kiszonej jest mnóstwo. My zaproponujemy dziś kilka.

Surówka z kiszonej kapusty

Zacznijmy od jednego z podstawowych przepisów. Surówka z kiszonej kapusty to znakomity dodatek do obiadu. Przygotowanie jest proste. Potrzebujemy: dwie szklanki kapusty kiszonej, dwie marchewki, cebulę, natkę pietruszki, olej, cukier, pieprz.

Kapustę odciskamy, kroimy dość grubo. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę i natkę pietruszki siekamy. Wszystkie warzywa wrzucamy do miski, posypujemy cukrem i pieprzem, dodajemy olej i wszystko mieszamy. Surówka gotowa.

Czym się różni kapusta kiszona od kwaszonej?

Zrazy z kapustą i kaszą

Kapusta może być także znakomitym elementem jednej z najbardziej znanych polskich potraw - zrazów wołowych. Składniki: kawałek dobrej wołowiny, szklanka kapusty kiszonej, szklanka kaszy gryczanej, smalec, bulion wołowy, mąka, sól i pieprz.

Wołowinę kroimy w plastry, rozbijamy delikatnie i oprószamy solą i pieprzem. Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie i w misce łączymy z kapustą. Układamy farsz na plastrach mięsa, zawijamy, spinamy wykałaczkami. Zrazy obtaczamy w mące, smażymy na smalcu, przekładamy do rondla, zalewamy bulionem i dusimy, aż mięso będzie miękkie.

Kulebiak z kapustą

Wytrawne ciasto z kapustą możemy jeść i na ciepło, i na zimno. To świetna przystawka, ale kulebiak smakuje dobrze np. na kolację. Na ciasto potrzebujemy: trzy szklanki mąki, pół szklanki mleka, drożdże, olej, cukier, sól, a na farsz: pół kilograma kiszonej kapusty, garść suszonych grzybów, cebulę, kminek, majeranek, sól i pieprz.

Grzyby zalewamy na pół godziny wrzątkiem, gotujemy kolejne pół godziny, odcedzamy i siekamy. Dodajemy do nich cebulę i posiekaną kapustę. Doprawiamy do smaku ziołami. Teraz czas na ciasto: podgrzewamy mleko, wrzucamy rozkruszone drożdże, cukier i trochę mąki. Gdy zaczyn urośnie, dodajemy resztę mąki, wyrabiamy i odstawiamy na godzinę. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy cienko, układamy na nim farsz i wszystko zawijamy ściśle. Smarujemy jajkiem i pieczemy pół godziny w temperaturze 180 stopni C.

Krokiety z kiszoną kapustą

Krokiety z kiszoną kapustą to jedno z najprostszych i najsmaczniejszych polskich dań. Składniki: mąka, jajko, mleko, sól, kapusta kiszona, cebula, majeranek, pieprz, jajko, bułka tarta.

Najpierw robimy ciasto: do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, sól i dolewamy mleko, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Smażymy naleśniki na maśle. Kapustę i cebulę siekamy, dusimy na maśle do miękkości, doprawiamy majerankiem i pieprzem. Gotowy farsz odsączamy i studzimy. Nakładamy go na naleśniki, zawijamy, obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano.

Kapusta z ziemniakami

Zazwyczaj do potraw obiadowych podajemy ziemniaki w różnej formie. A jedną z nich są kartofle z kapustą kiszoną. Potrzebujemy: kilogram ziemniaków i kilogram kapusty, cebulę, liść laurowy, ziele angielskie.

Poszatkowaną kapustę wrzucamy do garnka, dodajemy posiekaną cebulę, przyprawy, wlewamy trochę wody i gotujemy do miękkości. W drugim garnku, w lekko osolonej wodzie gotujemy ziemniaki. Gotowe ziemniaki rozgniatamy, dodajemy ugotowaną kapustę i mieszamy dokładnie oba składniki.

Wybrane dla Ciebie

Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm