Warto jeść kiszonki! 5 pomysłów na potrawy z kapustą kiszoną

Zdrowa, smaczna, niedroga, a do tego uniwersalna. Kapusta kiszona to klasyka polskiej kuchni - szczególnie w jej zimowej odsłonie. Jest niezastąpionym źródłem witaminy C i probiotyków, które wzmacniają nie tylko odporność naszego organizmu, co w dobie pandemii jest bardzo istotne, ale również wspomagają działanie układu pokarmowego.

Kapusta kiszonaCo przygotować z kiszonej kapusty?
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Kapusta jest w dodatku bardzo niskokaloryczna, więc możemy jeść jej do woli. A przepisów na potrawy z kapusty kiszonej jest mnóstwo. My zaproponujemy dziś kilka.

Surówka z kiszonej kapusty

Zacznijmy od jednego z podstawowych przepisów. Surówka z kiszonej kapusty to znakomity dodatek do obiadu. Przygotowanie jest proste. Potrzebujemy: dwie szklanki kapusty kiszonej, dwie marchewki, cebulę, natkę pietruszki, olej, cukier, pieprz.

Kapustę odciskamy, kroimy dość grubo. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę i natkę pietruszki siekamy. Wszystkie warzywa wrzucamy do miski, posypujemy cukrem i pieprzem, dodajemy olej i wszystko mieszamy. Surówka gotowa.

Czym się różni kapusta kiszona od kwaszonej?

Zrazy z kapustą i kaszą

Kapusta może być także znakomitym elementem jednej z najbardziej znanych polskich potraw - zrazów wołowych. Składniki: kawałek dobrej wołowiny, szklanka kapusty kiszonej, szklanka kaszy gryczanej, smalec, bulion wołowy, mąka, sól i pieprz.

Wołowinę kroimy w plastry, rozbijamy delikatnie i oprószamy solą i pieprzem. Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie i w misce łączymy z kapustą. Układamy farsz na plastrach mięsa, zawijamy, spinamy wykałaczkami. Zrazy obtaczamy w mące, smażymy na smalcu, przekładamy do rondla, zalewamy bulionem i dusimy, aż mięso będzie miękkie.

Kulebiak z kapustą

Wytrawne ciasto z kapustą możemy jeść i na ciepło, i na zimno. To świetna przystawka, ale kulebiak smakuje dobrze np. na kolację. Na ciasto potrzebujemy: trzy szklanki mąki, pół szklanki mleka, drożdże, olej, cukier, sól, a na farsz: pół kilograma kiszonej kapusty, garść suszonych grzybów, cebulę, kminek, majeranek, sól i pieprz.

Grzyby zalewamy na pół godziny wrzątkiem, gotujemy kolejne pół godziny, odcedzamy i siekamy. Dodajemy do nich cebulę i posiekaną kapustę. Doprawiamy do smaku ziołami. Teraz czas na ciasto: podgrzewamy mleko, wrzucamy rozkruszone drożdże, cukier i trochę mąki. Gdy zaczyn urośnie, dodajemy resztę mąki, wyrabiamy i odstawiamy na godzinę. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy cienko, układamy na nim farsz i wszystko zawijamy ściśle. Smarujemy jajkiem i pieczemy pół godziny w temperaturze 180 stopni C.

Krokiety z kiszoną kapustą

Krokiety z kiszoną kapustą to jedno z najprostszych i najsmaczniejszych polskich dań. Składniki: mąka, jajko, mleko, sól, kapusta kiszona, cebula, majeranek, pieprz, jajko, bułka tarta.

Najpierw robimy ciasto: do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, sól i dolewamy mleko, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Smażymy naleśniki na maśle. Kapustę i cebulę siekamy, dusimy na maśle do miękkości, doprawiamy majerankiem i pieprzem. Gotowy farsz odsączamy i studzimy. Nakładamy go na naleśniki, zawijamy, obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano.

Kapusta z ziemniakami

Zazwyczaj do potraw obiadowych podajemy ziemniaki w różnej formie. A jedną z nich są kartofle z kapustą kiszoną. Potrzebujemy: kilogram ziemniaków i kilogram kapusty, cebulę, liść laurowy, ziele angielskie.

Poszatkowaną kapustę wrzucamy do garnka, dodajemy posiekaną cebulę, przyprawy, wlewamy trochę wody i gotujemy do miękkości. W drugim garnku, w lekko osolonej wodzie gotujemy ziemniaki. Gotowe ziemniaki rozgniatamy, dodajemy ugotowaną kapustę i mieszamy dokładnie oba składniki.

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇