Warto jeść kiszonki! 5 pomysłów na potrawy z kapustą kiszoną

Zdrowa, smaczna, niedroga, a do tego uniwersalna. Kapusta kiszona to klasyka polskiej kuchni - szczególnie w jej zimowej odsłonie. Jest niezastąpionym źródłem witaminy C i probiotyków, które wzmacniają nie tylko odporność naszego organizmu, co w dobie pandemii jest bardzo istotne, ale również wspomagają działanie układu pokarmowego.

Kapusta kiszonaCo przygotować z kiszonej kapusty?
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Kapusta jest w dodatku bardzo niskokaloryczna, więc możemy jeść jej do woli. A przepisów na potrawy z kapusty kiszonej jest mnóstwo. My zaproponujemy dziś kilka.

Surówka z kiszonej kapusty

Zacznijmy od jednego z podstawowych przepisów. Surówka z kiszonej kapusty to znakomity dodatek do obiadu. Przygotowanie jest proste. Potrzebujemy: dwie szklanki kapusty kiszonej, dwie marchewki, cebulę, natkę pietruszki, olej, cukier, pieprz.

Kapustę odciskamy, kroimy dość grubo. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę i natkę pietruszki siekamy. Wszystkie warzywa wrzucamy do miski, posypujemy cukrem i pieprzem, dodajemy olej i wszystko mieszamy. Surówka gotowa.

Czym się różni kapusta kiszona od kwaszonej?

Zrazy z kapustą i kaszą

Kapusta może być także znakomitym elementem jednej z najbardziej znanych polskich potraw - zrazów wołowych. Składniki: kawałek dobrej wołowiny, szklanka kapusty kiszonej, szklanka kaszy gryczanej, smalec, bulion wołowy, mąka, sól i pieprz.

Wołowinę kroimy w plastry, rozbijamy delikatnie i oprószamy solą i pieprzem. Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie i w misce łączymy z kapustą. Układamy farsz na plastrach mięsa, zawijamy, spinamy wykałaczkami. Zrazy obtaczamy w mące, smażymy na smalcu, przekładamy do rondla, zalewamy bulionem i dusimy, aż mięso będzie miękkie.

Kulebiak z kapustą

Wytrawne ciasto z kapustą możemy jeść i na ciepło, i na zimno. To świetna przystawka, ale kulebiak smakuje dobrze np. na kolację. Na ciasto potrzebujemy: trzy szklanki mąki, pół szklanki mleka, drożdże, olej, cukier, sól, a na farsz: pół kilograma kiszonej kapusty, garść suszonych grzybów, cebulę, kminek, majeranek, sól i pieprz.

Grzyby zalewamy na pół godziny wrzątkiem, gotujemy kolejne pół godziny, odcedzamy i siekamy. Dodajemy do nich cebulę i posiekaną kapustę. Doprawiamy do smaku ziołami. Teraz czas na ciasto: podgrzewamy mleko, wrzucamy rozkruszone drożdże, cukier i trochę mąki. Gdy zaczyn urośnie, dodajemy resztę mąki, wyrabiamy i odstawiamy na godzinę. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy cienko, układamy na nim farsz i wszystko zawijamy ściśle. Smarujemy jajkiem i pieczemy pół godziny w temperaturze 180 stopni C.

Krokiety z kiszoną kapustą

Krokiety z kiszoną kapustą to jedno z najprostszych i najsmaczniejszych polskich dań. Składniki: mąka, jajko, mleko, sól, kapusta kiszona, cebula, majeranek, pieprz, jajko, bułka tarta.

Najpierw robimy ciasto: do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, sól i dolewamy mleko, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Smażymy naleśniki na maśle. Kapustę i cebulę siekamy, dusimy na maśle do miękkości, doprawiamy majerankiem i pieprzem. Gotowy farsz odsączamy i studzimy. Nakładamy go na naleśniki, zawijamy, obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano.

Kapusta z ziemniakami

Zazwyczaj do potraw obiadowych podajemy ziemniaki w różnej formie. A jedną z nich są kartofle z kapustą kiszoną. Potrzebujemy: kilogram ziemniaków i kilogram kapusty, cebulę, liść laurowy, ziele angielskie.

Poszatkowaną kapustę wrzucamy do garnka, dodajemy posiekaną cebulę, przyprawy, wlewamy trochę wody i gotujemy do miękkości. W drugim garnku, w lekko osolonej wodzie gotujemy ziemniaki. Gotowe ziemniaki rozgniatamy, dodajemy ugotowaną kapustę i mieszamy dokładnie oba składniki.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę