Trwa ładowanie...
eklerki
03-03-2016 10:38

Eklerki z kremem lipowym i koktajl szałwiowo-malinowy

Nie od dziś wiadomo o nieocenionych właściwościach leczniczych czy upiększające. Można przygotowywać z nich napary czy syropy, ale też mogą być podstawą wielu dań – w wersji wytrawnej oraz słodkiej. Melisa jest idealna dla osób zestresowanych, które mają problem z zasypianiem. Szałwia ma właściwości bakteriobójcze, a lipa działa przeciwzapalnie i odkażająco.

d3tl3ge
d3tl3ge

Nie od dziś wiadomo o leczniczych czy upiększających właściwościach ziół. Można przygotowywać z nich napary czy syropy, ale też mogą być podstawą wielu dań – w wersji wytrawnej oraz słodkiej. Melisa jest idealna dla osób zestresowanych, które mają problem z zasypianiem, szałwia ma właściwości bakteriobójcze, a lipa działa przeciwzapalnie i odkażająco.

Andrzej Polan przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania z ziołami, które pobudzają perystaltykę jelit oraz ułatwiają trawienie. W jego menu pojawiły się: koktajl z malin z melisą, granatem i smażoną chałką, kurczę duszone w szałwii i cytrynie oraz eklerki z kremem lipowym. Dietetyk Anna Jelonek wyjaśniła, jak parzyć zioła, by wydobyć z nich najwięcej właściwości. Zobaczcie przepis na eklerki z kremem lipowym.

Składniki:
250 g mąki
250 ml wody
100 g masła
3-4 opakowania sezamków
Masło do kruszonki

Przygotowanie:

Sezamki rozkruszamy i dodajemy mąkę i masło. Następnie dokładnie rozcieramy na jednolitą masę. Wodę zagotowujemy z masłem i szczyptą soli. Do gotującej wody dodajemy mąkę. Całość zaparzamy i zdejmujemy z palnika. Do masy dodajemy pojedynczo jajka dokładnie je wcierając. Masę wyciskamy workiem cukierniczym lub wyjmujemy łyżką na pergamin. Wierzch każdego eklera posypujemy kruszonką z sezamków.

d3tl3ge
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3tl3ge
Więcej tematów