Eklerki z kremem lipowym i koktajl szałwiowo-malinowy
Nie od dziś wiadomo o nieocenionych właściwościach leczniczych czy upiększające. Można przygotowywać z nich napary czy syropy, ale też mogą być podstawą wielu dań – w wersji wytrawnej oraz słodkiej. Melisa jest idealna dla osób zestresowanych, które mają problem z zasypianiem. Szałwia ma właściwości bakteriobójcze, a lipa działa przeciwzapalnie i odkażająco.
Nie od dziś wiadomo o leczniczych czy upiększających właściwościach ziół. Można przygotowywać z nich napary czy syropy, ale też mogą być podstawą wielu dań – w wersji wytrawnej oraz słodkiej. Melisa jest idealna dla osób zestresowanych, które mają problem z zasypianiem, szałwia ma właściwości bakteriobójcze, a lipa działa przeciwzapalnie i odkażająco.
Andrzej Polan przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania z ziołami, które pobudzają perystaltykę jelit oraz ułatwiają trawienie. W jego menu pojawiły się: koktajl z malin z melisą, granatem i smażoną chałką, kurczę duszone w szałwii i cytrynie oraz eklerki z kremem lipowym. Dietetyk Anna Jelonek wyjaśniła, jak parzyć zioła, by wydobyć z nich najwięcej właściwości. Zobaczcie przepis na eklerki z kremem lipowym.
Składniki:
250 g mąki
250 ml wody
100 g masła
3-4 opakowania sezamków
Masło do kruszonki
Przygotowanie:
Sezamki rozkruszamy i dodajemy mąkę i masło. Następnie dokładnie rozcieramy na jednolitą masę. Wodę zagotowujemy z masłem i szczyptą soli. Do gotującej wody dodajemy mąkę. Całość zaparzamy i zdejmujemy z palnika. Do masy dodajemy pojedynczo jajka dokładnie je wcierając. Masę wyciskamy workiem cukierniczym lub wyjmujemy łyżką na pergamin. Wierzch każdego eklera posypujemy kruszonką z sezamków.