Eklerki z kremem lipowym i koktajl szałwiowo-malinowy

Nie od dziś wiadomo o nieocenionych właściwościach leczniczych czy upiększające. Można przygotowywać z nich napary czy syropy, ale też mogą być podstawą wielu dań – w wersji wytrawnej oraz słodkiej. Melisa jest idealna dla osób zestresowanych, które mają problem z zasypianiem. Szałwia ma właściwości bakteriobójcze, a lipa działa przeciwzapalnie i odkażająco.

9

Nie od dziś wiadomo o leczniczych czy upiększających właściwościach ziół. Można przygotowywać z nich napary czy syropy, ale też mogą być podstawą wielu dań – w wersji wytrawnej oraz słodkiej. Melisa jest idealna dla osób zestresowanych, które mają problem z zasypianiem, szałwia ma właściwości bakteriobójcze, a lipa działa przeciwzapalnie i odkażająco.

Andrzej Polan przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania z ziołami, które pobudzają perystaltykę jelit oraz ułatwiają trawienie. W jego menu pojawiły się: koktajl z malin z melisą, granatem i smażoną chałką, kurczę duszone w szałwii i cytrynie oraz eklerki z kremem lipowym. Dietetyk Anna Jelonek wyjaśniła, jak parzyć zioła, by wydobyć z nich najwięcej właściwości. Zobaczcie przepis na eklerki z kremem lipowym.

Składniki:
250 g mąki
250 ml wody
100 g masła
3-4 opakowania sezamków
Masło do kruszonki

Przygotowanie:

Sezamki rozkruszamy i dodajemy mąkę i masło. Następnie dokładnie rozcieramy na jednolitą masę. Wodę zagotowujemy z masłem i szczyptą soli. Do gotującej wody dodajemy mąkę. Całość zaparzamy i zdejmujemy z palnika. Do masy dodajemy pojedynczo jajka dokładnie je wcierając. Masę wyciskamy workiem cukierniczym lub wyjmujemy łyżką na pergamin. Wierzch każdego eklera posypujemy kruszonką z sezamków.

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich