Kapusta na rosole z kaszą gryczaną według przepisu z 1871 roku
Zupy pełnią istotną rolę w polskiej kuchni. Rozgrzewające, zdrowie i pyszne "pierwsze dania" to popisowe potrawy niejednej babci i mamy. O zupach bardzo ciepło wypowiadała się sama Lucyna Ćwierczakiewiczowa - najsłynniejsza polska autorka książek kucharskich. Jej przepisy testuje Lena, autorka bloga przepisytradycyjne.pl. Przygotowała m.in. smaczną i ekspresową wersję kapuśniaczka. Przepis pochodzi z 1871 roku.
Zupy pełnią istotną rolę w polskiej kuchni. Rozgrzewające, zdrowie i pyszne "pierwsze dania" to popisowe potrawy niejednej babci i mamy. O zupach bardzo ciepło wypowiadała się sama Lucyna Ćwierczakiewiczowa - najsłynniejsza polska autorka książek kucharskich. Jej przepisy testuje Lena, autorka bloga przepisytradycyjne.pl. Przygotowała m.in. smaczną i ekspresową wersję kapuśniaczka. Przepis pochodzi z 1871 roku.
- Ugotować rosół tęgi zwyczajnym sposobem, kapustę kwaszoną wycisnąć mocno z sosu, a nawet jeżeli bardzo kwaśna, wypłókać i posiekać drobno, włożyć w rondel z masłem, podlać rozgotowanym bulionem i dusić aż zupełnie miękka będzie. Podając, na wazę włożyć tak przygotowaną kapustę, której powinno być dużo i rozprowadzić rosołem. Do tej zupy podaje się gruba kasza gryczana uprarzona w maśle lub młodej słoninie. Wyborna zupa - pisała Lucyna Ćwierczakiewiczowa.
Kapusta na rosole z kaszą gryczaną
Składniki:
0.5 kg kiszonej kapusty
0.5 l rosołu
125 g kaszy gryczanej
Łyżeczka masła
Szczypta pieprzu, do smaku
Przygotowanie: kapustę odsączam z nadmiaru wody i drobno siekam. Przekładam kapustę do rondla, gdzie jest już łyżeczka masła. Dodaję chochlę rosołu i duszę kapustę pod przykryciem do momentu, aż będzie zupełnie miękka. Dodaję resztę rosołu - tak, aby kapuśniak był w dalszym ciągu gęsty, ale żeby łyżka jednak "nie stała" w zupie. Przyprawiam do smaku pieprzem i kapuśniak gotowy. Gotuję kaszę gryczaną, odsączam, a następnie prażę ją na odrobinie masła. Rozprowadzam kaszę płasko na półmisku lub zwykłym talerzu. Przed podaniem kapuśniaka kroję kaszę gryczaną w kostkę i kładę ją na wierzchu zupy.
POLECAMY RÓWNIEŻ: pyszna i prosta sałatka ziemniaczana z 1904 roku