Kuchnia bardzo kobieca - różowe dania wegańskie
Na stole "Dzień Dobry TVN" pojawiły się: danie à la kaczka z jabłkami, kotlety soczewicowo-ryżowe z sosem chrzanowo-żurawinowym, mus truskawkowy z bitą śmietaną oraz placki z musem malinowym.
Wprowadź kolory do swojej kuchni! Projektanci mody, Jolanta Słomska i Mirosław Trymbulak, przygotowali różowe dania kuchni wegańskiej. Na stole pojawiły się: danie à la kaczka z jabłkami, kotlety soczewicowo-ryżowe z sosem chrzanowo-żurawinowym, mus truskawkowy z bitą śmietaną oraz placki z musem malinowym.
Danie à la kaczka z jabłkami
Składniki:
10 kotletów sojowych
4 jabłka
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki majeranku
1 łyżka melasy z karobu
½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
1 łyżeczka brązowego cukru
sól do smaku
olej do smażenia
*Sposób przygotowania: *
Kotlety sojowe obgotowujemy w lekko osolonej wodzie, gdy będą miękkie odcedzamy je i rwiemy na małe podłużne kawałki (wzdłuż włókien). Sos sojowy mieszamy z melasą z karobu i smarujemy nim kawałeczki kotletów sojowych. Jabłka kroimy w plastry i zapiekamy w piekarniku lub smażymy na oleju z odrobiną cukru, solą i majerankiem. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety na złoty kolor.
Kotlety soczewicowo-ryżowe z sosem chrzanowo-żurawinowym
Składniki:
kotlety
40 dag zielonej soczewicy
40 dag brązowego okrągłego ryżu
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
1/4 szklanki mąki kukurydzianej
1 łyżka pieprzu ziołowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka soli
1600 ml wody
kilka łyżek mąki kukurydzianej do obtaczania kotletów
olej do smażenia
Sos:
1 słoiczek chrzanu
1 słoiczek konfitury z wiśni
2 łyżki mleka kokosowego
Sposób przygotowania:
Soczewicę i ryż gotujemy w osobnych garnkach (do każdego garnka wlewając 800 ml wody). Gdy lekko przestygną, łączymy je i mieszamy z solą, sosem sojowym i pieprzem ziołowym. Sprawdzamy, czy masa jest odpowiednio doprawiona, dodajemy siemię lniane i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę kukurydzianą i wyrabiamy masę na kotlety. Formujemy spłaszczone kotleciki, obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Do miseczki wrzucamy chrzan, dżem wiśniowy oraz mleko kokosowe i miksujemy. Możemy dodać odrobinę kleiku ryżowego do zagęszczenia.
Mus truskawkowy z bitą śmietaną
Składniki:
_ Deser _
1 kg truskawek
2 czubate łyżeczki błonnika z łuski babki płesznik
_ Bita śmietana _
1 puszka dobrze schłodzonego mleka kokosowego
2 łyżki ksylitolu
2,5 łyżki błyskawicznego kleiku ryżowego
Sposób przygotowania:
Truskawki pozbawiamy szypułek i miksujemy je za pomocą blendera. Powinny być słodkie i dojrzałe, aby nie trzeba było ich dosładzać. Następnie dodajemy błonnik, mieszamy łyżką i czekamy, aż deser osiągnie odpowiednią konsystencję. Po kilku minutach możemy masę truskawkową przełożyć do pucharków. Z lodówki wyjmujemy schłodzoną puszkę mleka kokosowego i miksujemy z ksylitolem, aż do uzyskania konsystencji tradycyjnej bitej śmietany. Po kilku minutach jeszcze raz miksujemy, nakładamy do strzykawki i wyciskamy tworząc gwiazdki na powierzchni deseru.
Placki z musem malinowym
Składniki:
½ szklanki mąki kukurydzianej
½ szklanki mąki ryżowej
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
2 łyżki cukru brązowego
1 szczypta soli
1 łyżka wody różanej
woda
olej do smażenia
_ Mus _
½ kg malin
1 banan
2 łyżki cukru brązowego
2 łyżki rzadkiego mleka kokosowego
kilka łyżek błyskawicznego kleiku ryżowego
liście świeżej mięty do dekoracji
Sposób przygotowania:
Łączymy ze sobą suche składniki ciasta, dodajemy wodę różaną i mieszamy dokładnie z taką ilością wody, aż ciasto uzyska właściwą, lejącą konsystencję. Być może będzie potrzeba dolać trochę wody do ciasta w trakcie smażenia. Placki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Wszystkie składniki na mus wrzucamy do miski i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Każdy z placków dodatkowo możemy przyozdobić liśćmi świeżej mięty.