Dzień Lasagne!
Lasagne to danie uznawane za jeden z kulinarnych symboli Italii. Jest to także ulubione włoskie danie Amerykanów, gdzie właśnie 29 lipca obchodzony jest Dzień Lasagne. Skąd tak naprawdę pochodzi i jaki jest sekret przygotowania tego makaronowego specjału?
Historia lasagne sięga jeszcze czasów starożytnych. Prawdopodobnie to Rzymianie są autorami tej potrawy. Co ciekawe, samo słowo lasagne pochodzi z języka greckiego i oznacza naczynie, w którym danie było początkowo przygotowywane. Prawdziwy przełom w przyrządzaniu dania nastąpił pod koniec XVII wieku. Wtedy to zaczęto stosować sos pomidorowy, który zrewolucjonizował całą kuchnię Półwyspu Apenińskiego, w tym także lasagne.
Przysmak Garfielda
Lasagne jest potrawą, która może być przygotowywana na wiele sposobów, w zależności od preferencji smakowych. Najbardziej popularne są dwie wersje:
• Lasagne bolognese: jej cechą charakterystyczną jest tradycyjny sos boloński, z dodatkiem mielonego mięsa – wieprzowego lub wieprzowo-wołowego.
Lasagne jest jednak potrawą, która pozwala kucharzowi na sporą inwencję. Często oprócz klasycznej wersji bolońskiej i napoli, możemy spotkać m.in. lasagne ze szpinakiem, tuńczykiem, owocami morza, a nawet kiełbasą. Najbardziej znanym smakoszem lasagne był bohater kreskówek – kot Garfield. Jego ulubioną wersją była lasagne po bolońsku, podgrzana w…mikrofalówce, ale tego sposobu przyrządzania akurat nie polecamy.
Idealna lasagne
Przygotowanie lasagne nie jest prostym zadaniem. Jeżeli nie mieliśmy okazji przyrządzać tej potrawy w domu, warto wcześniej zamówić ją z prawdziwej włoskiej restauracji. W znalezieniu najlepszego lokalu w okolicy pomocny okazać się może serwis foodpanda.pl. Oprócz opcji zamówienia z dostawą, znajdują się tam także rekomendacje użytkowników.
Praktyczna rada
Gdy już zabierzesz się za przygotowanie lasagne na podstawie jednego z przepisów znajdujących się w intrenecie, zamiast sosu beszamelowego do przekładania kolejnych warstw dania użyj sosu składającego się z sera ricotta, jajka i parmezanu. Dodatkowo każdą z warstw posyp odrobiną sera mozzarella. To sprawi, że lasagne będzie wprost rozpływać się w ustach. Smacznego!