Domowe sposoby na przejedzenie
W trakcie świąt spędzamy sporo czasu przy suto zastawionym stole. Mimo obietnic małych porcji, wiele osób skarży się na dolegliwości związane z przejedzeniem. Oprócz dyskomfortu w postaci uczucia ciężkości i senności, nieumiarkowanie w jedzeniu może być powodem niestrawności, zgagi czy bólów brzucha. Warto znać proste metody, dzięki którym szybko znikną te przykre problemy.
W trakcie świąt spędzamy sporo czasu przy suto zastawionym stole. Mimo obietnic małych porcji, wiele osób skarży się na dolegliwości związane z przejedzeniem. Oprócz dyskomfortu w postaci uczucia ciężkości i senności, nieumiarkowanie w jedzeniu może być powodem niestrawności, zgagi czy bólów brzucha. Oprócz popijania tradycyjnego kompotu z suszu, który znacznie poprawia trawienie, warto znać proste metody, dzięki którym szybko zniknie ten powszechny problem.
Gorąca herbata
Po ten napój najczęściej sięgamy w przypadku kiepskiego samopoczucia wynikającego z nadmiernej ilości spożywanego jedzenia. I jest to wybór słuszny, ponieważ filiżanka czarnej, gorącej herbaty rozgrzewa, stymuluje wydzielanie soków żołądkowych i pomaga organizmowi trawić tłuszcze. Uczucie pełności w żołądku błyskawicznie zlikwiduje również zielona herbata. Z kolei czerwona sprawdzi się, kiedy prócz tłustych dań na stole dominował również alkohol. Ten gatunek herbaty zniweluje przykre skutki działania procentów. Wspomoże również pracę wątroby, co pomaga uporać się z dużą ilością pokarmu.
Napary z ziół i przypraw
W przypadku bólu brzucha kojąco zadziała przede wszystkim herbata imbirowa. Można ją przygotować zarówno ze startego, świeżego kłącza, jak i ze sproszkowanego imbiru. Taki napój szybko rozgrzewa żołądek, zwiększa produkcję soków trawiennych i przyspiesza przemianę materii. Na niestrawność przyda się również napar z majeranku. Przyprawa ta łagodzi różnego rodzaju problemy gastryczne związane z przejedzeniem i niestrawnością. Wystarczy zalać 3 łyżeczki majeranku 250 ml wrzątku i parzyć je pod przykryciem przez 15 minut. Metodą polecaną przez nasze babki jest również żucie natki z pietruszki. Wśród innych naturalnych lekarstw, które rozprawią się z dolegliwościami układu pokarmowego, są kminek i koper. Wystarczy rozdrobnić nasiona, nałożyć na łyżeczkę i popić szklanką ciepłej wody. Ukojenie przyniesie również herbatka z melisy albo rumianku.
Napój z octu jabłkowego
Zażywano go już w starożytnym Egipcie i Rzymie, by uniknąć niestrawności po zbyt obfitych posiłkach. Jak głoszą plotki, wśród jego zwolenników była sama Kleopatra. Nie polecamy oczywiście konsumpcji samego octu, ale przygotowanie specjalnej mikstury. Łyżkę winnego octu jabłkowego należy zalać szklanką ciepłej wody i dodać odrobinę miodu. Napój ten ułatwia trawienie i poprawia przeminę materii.
Siemię lniane
Często przy przejedzeniu pojawia się uciążliwa zgaga. Na ten problem warto przygotować kleik z siemienia lnianego. Łyżkę mielonych nasion lnu należy zalać szklanką wrzątku, wymieszać i odstawić na 15 minut. Takie danie pobudza jelita do pracy i łagodzi zgagę. Najlepszy efekt przyniesie zjedzony godzinę po odejściu od stołu.
Mała dawka alkoholu
Mały kieliszek wódki z pieprzem do posiłku lub tuż po nim, poprawia krążenie w jelitach i usprawnia trawienie. Dzięki temu nasz organizm szybciej przerabia dostarczone pokarmy. Jako alternatywa doskonale sprawdzi się również mała lampka czerwonego wina. Należy jednak pamiętać, aby nie przekroczyć zalecanej dawki.
mp/kuchnia.wp.pl