Domowe, pyszne masło. Wystarczą dwa składniki
Domowe masło smakuje bajecznie i dokładnie wiemy, co się w nim znajduje. Wszystkie miksy nie umywają się do prostego składu i aromatu domowej wersji. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Dziękuję było pyszne".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 300 ml śmietany 36 proc.
- 2 szklanki zimnej wody
Przydatne:
- sitko
- mikser
Śmietanę wlewamy do wysokiego naczynia, ubijamy mikserem- na początku ubijecie bitą śmietanę, śmietana będzie gęstnieć, po jakimś czasie będzie się rozwarstwiać na masło i maślankę w formie płynu. Tłuszcz (masło) będzie wyraźnie się zażółcało. Po 5 minutach cały proces powinien być skończony. Przy zimnym maśle sprawa jest ułatwiona i często wystarczy rękami wycisnąć maślankę, a w rękach zostanie masło. Uformowaną kulkę masła kładziemy na sitku i płuczemy wodą. Chodzi o to, by resztki maślanki zostały wypłukane. Pozostawienie maślanki wpływa na krótszy termin przydatności masła. Kulkę trzeba kilka razy formować. Po przepłukaniu masła formujemy pożądany kształt. Masło przechowujemy w lodówce - masło ze śmietany z mleka pasteryzowanego zachowa świeżość do 7-8 dni.
Uwaga! Śmietana w temperaturze szybciej ubije się na masło, ale gotowy produkt trudniej uformować.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania |
Podziel się opinią
Komentarze