Trwa ładowanie...
d3hc0fv
03-01-2018 19:30

Domowe, pyszne masło. Wystarczą dwa składniki

Przepis

Domowe masło smakuje bajecznie i dokładnie wiemy, co się w nim znajduje. Wszystkie miksy nie umywają się do prostego składu i aromatu domowej wersji. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Dziękuję było pyszne".

d3hc0fv
3.2
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

www.dziekujebylopyszne.pl
Źródło: www.dziekujebylopyszne.pl
Składniki
  • 300 ml śmietany 36 proc.
  • 2 szklanki zimnej wody

Przydatne:

  • sitko
  • mikser
Przepis

Śmietanę wlewamy do wysokiego naczynia, ubijamy mikserem- na początku ubijecie bitą śmietanę, śmietana będzie gęstnieć, po jakimś czasie będzie się rozwarstwiać na masło i maślankę w formie płynu. Tłuszcz (masło) będzie wyraźnie się zażółcało. Po 5 minutach cały proces powinien być skończony. Przy zimnym maśle sprawa jest ułatwiona i często wystarczy rękami wycisnąć maślankę, a w rękach zostanie masło. Uformowaną kulkę masła kładziemy na sitku i płuczemy wodą. Chodzi o to, by resztki maślanki zostały wypłukane. Pozostawienie maślanki wpływa na krótszy termin przydatności masła. Kulkę trzeba kilka razy formować. Po przepłukaniu masła formujemy pożądany kształt. Masło przechowujemy w lodówce - masło ze śmietany z mleka pasteryzowanego zachowa świeżość do 7-8 dni.

Uwaga! Śmietana w temperaturze szybciej ubije się na masło, ale gotowy produkt trudniej uformować.

Domowe, pyszne masło. Wystarczą dwa składniki
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania

Podziel się opinią

10
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3hc0fv
d3hc0fv
d3hc0fv
d3hc0fv
Więcej tematów
d3hc0fv