Czy tłuszcze trans odpowiadają za podwyższony poziom cholesterolu?
Czy to prawda, że jednym z winnych podwyższonego złego cholesterolu jest są tłuszcze trans? Czego powinienem unikać, by nie narażać się na jeszcze większy uszczerbek na zdrowiu?
Tłuszcze trans powstają w skutek utwardzania oleju roślinnego. Należy unikać produktów wysoko przetworzonych oraz z dużą zawartością tłuszczu, w tym także tłustych mięs oraz jego przetworów oraz produktów mlecznych z dużą zawartością tłuszczu. Przeciwwskazane są także produkty smażone takie jak frytki, chipsy, pączki, faworki itp., produkty typu fast food. W czasie robienia zakupów proszę dokładnie czytać listę składników i unikać tych, w których występują hasła „tłuszcze uwodornione”, „utwardzone” lub „oleje częściowo utwardzone”. Im wyższą pozycję na liście zajmują te związki, tym wyższa jest ich zawartość w produkcie.
W codziennej diecie osób z podwyższonym poziomem cholesterolu powinny dominować świeże warzywa i owoce, pełnoziarniste pieczywo, kasze i makarony, chudy nabiał, chude mięso drobiowe oraz ryby, w tym także ryby morskie zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 takie jak łosoś, makrela, śledzie. Codzienną dietę warto wzbogacić w orzechy (w naturalnej postaci bez dodatku soli, cukru lub tłuszczu) oraz zdrowe tłuszcze roślinne takie jak olej z pestek winogron, olej lniany lub oliwa z oliwek.
Poza zdrowa dietą proszę zadbać o odpowiednią aktywność fizyczną, najlepiej na świeżym powietrzu a także regularne badania, potwierdzające dobry stan zdrowia.