Składniki
- 400 g pszennej mąki
- 6 żółtek
- 3-4 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżka spirytusu
- sól
- 1 kg smalcu
- cukier puder z wanilią do posypania
Przepis
Na stolnicę wysypujemy mąkę i dodajemy do niej śmietanę, żółtka, sól, proszek do pieczenia oraz spirytus. Składniki mieszamy i wyrabiamy je na jednolitą masę. W tym celu możemy ugniatać, obijać, rzucać i zagniatać ciasto.
Przepis
Tak gotowe ciasto zostawiamy na chwilę pod przykryciem i dzielimy je na kilka części i wałkujemy na bardzo cienkie paski. Warto pamiętać, że reszta ciasta, która czeka na rozwałkowanie, powinna leżeć pod przykryciem. Przy wałkowaniu staramy się dodawać jak najmniej mąki.
Przepis
Cienko rozwałkowane ciasto kroimy (nożem lub radełkiem) na paski o szerokości około 3 cm. Długość powinna być taka, aby zmieściły się na naszej patelni. Środek każdego paska nacinamy wzdłuż na długość 3-5 cm, przez który przewijamy faworka.
Przepis
Tak gotowe faworki smażymy zgodnie z kolejnością wałkowania, aby ciasto długo nie czekało, gdyż może uschnąć. Smażymy je na gorącym tłuszczu na złoty kolor z każdej strony. Po usmażeniu odkładamy je na papierowy ręcznik.
Przepis
Kiedy wystygną, posypujemy je wymieszanym cukrem pudrem i wanilią. Aby ładnie wyglądały na półmisku układamy je w piramidkę.
Przepis
Opcjonalnie możemy dodać do ciasta także proszku do pieczenia. Na ilość podaną w przepisie wystarczą 2 łyżeczki.