Faworki

Obraz

Składniki

  • 400 g pszennej mąki
  • 6 żółtek
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka spirytusu
  • sól
  • 1 kg smalcu
  • cukier puder z wanilią do posypania

Przepis

Na stolnicę wysypujemy mąkę i dodajemy do niej śmietanę, żółtka, sól, proszek do pieczenia oraz spirytus. Składniki mieszamy i wyrabiamy je na jednolitą masę. W tym celu możemy ugniatać, obijać, rzucać i zagniatać ciasto.

Przepis

Tak gotowe ciasto zostawiamy na chwilę pod przykryciem i dzielimy je na kilka części i wałkujemy na bardzo cienkie paski. Warto pamiętać, że reszta ciasta, która czeka na rozwałkowanie, powinna leżeć pod przykryciem. Przy wałkowaniu staramy się dodawać jak najmniej mąki.

Przepis

Cienko rozwałkowane ciasto kroimy (nożem lub radełkiem) na paski o szerokości około 3 cm. Długość powinna być taka, aby zmieściły się na naszej patelni. Środek każdego paska nacinamy wzdłuż na długość 3-5 cm, przez który przewijamy faworka.

Przepis

Tak gotowe faworki smażymy zgodnie z kolejnością wałkowania, aby ciasto długo nie czekało, gdyż może uschnąć. Smażymy je na gorącym tłuszczu na złoty kolor z każdej strony. Po usmażeniu odkładamy je na papierowy ręcznik.

Przepis

Kiedy wystygną, posypujemy je wymieszanym cukrem pudrem i wanilią. Aby ładnie wyglądały na półmisku układamy je w piramidkę.

Przepis

Opcjonalnie możemy dodać do ciasta także proszku do pieczenia. Na ilość podaną w przepisie wystarczą 2 łyżeczki.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Babcia zbierała w lesie i suszyła. Te kuleczki to ratunek dla przeciążonego żołądka
Babcia zbierała w lesie i suszyła. Te kuleczki to ratunek dla przeciążonego żołądka
Nie wyglądają, ale pysznie smakują. Flaczki z karpia to hit tegorocznych świąt
Nie wyglądają, ale pysznie smakują. Flaczki z karpia to hit tegorocznych świąt
Mieszam 4 składniki z szybkim sosem i gotowe. Ta wykwintna sałatka robi furorę na imprezie sylwestrowej
Mieszam 4 składniki z szybkim sosem i gotowe. Ta wykwintna sałatka robi furorę na imprezie sylwestrowej
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Twój organizm woła o pomoc. Po czym poznać, że czas zmienić nawyki żywieniowe?
Twój organizm woła o pomoc. Po czym poznać, że czas zmienić nawyki żywieniowe?
Pij 1 łyżeczkę dziennie albo dodawaj do sałatki. Pomoże obniżyć cholesterol
Pij 1 łyżeczkę dziennie albo dodawaj do sałatki. Pomoże obniżyć cholesterol
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯