Kiedy kupujemy herbatę, warto kierować się kilkoma kryteriami. Pierwszym z nich jest wygląd. Liście muszą mieć jednorodny kształt oraz jednakową wielkość. Należy również upewnić się, że w opakowaniu nie ma za dużo patyków.
Drugą istotną kwestią jest smak i zapach. O ile tego, jak herbata smakuje, w sklepie stwierdzić w stanie nie jesteśmy, o tyle to, jak pachnie, już tak. Niestety aromat herbaty, który czujemy w puszce, nie zawsze przekłada się na smak w filiżance. Dlatego trzeba uważać.
Trzecie ważne kryterium to cena. Ta najtańsza produkowana jest zwykle z resztek pozostałych po herbacie lepszego gatunku. - Nie ulegajmy reklamie, w której producent kusi nas bardzo tanią herbatą, np. w cenie 5,59 zł za 100 torebek, ponieważ nie wiadomo, co w nich jest - mówi Julia Popcowa, miłośniczka i kiperka herbat, od lat zgłębiająca ich tradycję i jakość.