Comfort food. Dania, które skutecznie poprawiają nastrój

Jesienią i zimą szukamy sposobu na poprawę humoru. Za oknem chłód, szarość i mgła, a w nas dojrzewa dekadencki nastrój... Nic się nam nie udaje, nie mamy ochoty na spacer i najchętniej siedzimy pod kocem. Warto rozejrzeć się za tym, co nas nastraja pozytywnie i podnosi nasze dobre samopoczucie. Przyjrzyjmy się zatem swojej diecie i sprawdźmy, czy są w niej produkty podbijające nasze hormony szczęścia.

Comfort foodCo jeść, by poprawić sobie nastrój?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Jukov studio - stock.adobe.com

Wiadomo, że jesienią i zimą należy zmienić dietę, bo kiedy niewłaściwie się odżywiamy, dopada nas rozdrażnienie, gorzej się koncentrujemy i nasza energia spada. Lepiej do tego nie dopuszczać i wcześniej zadbać o odpowiedni dobór produktów, które nas sycą i poprawiają humor.

Na pewno będzie to jedzenie, które zawiera tryptofan, dzięki któremu nasz organizm wydziela serotoninę czyli hormon szczęścia. Ułatwią nam dobre samopoczucie także produkty bogate w kwasy omega-3 i omega - 6, bogate w witaminy i kwas foliowy.

Co jeść na poprawę humoru?

  • węglowodany złożone - pełnoziarniste pieczywo, makaron razowy, brązowy ryz, kasze i płatki owsiane,
  • świeże owoce i warzywa - dostarczają energii i nawadniają. Dostarczają składników mineralnych i witamin,
  • orzechy i migdały, które są naturalnym źródłem selenu,
  • gorzką czekoladę o zawartości kakao minimum 70 proc., która jest źródłem magnezu i antyoksydantów,
  • banany - zawierają potas, witaminy z grupy B i tryptofan, są świetnym źródłem energii,
  • awokado, które dostarcza nienasycone kwasy tłuszczowe, tryptofan i witaminę E,
  • zielone warzywa liściaste - szpinak, brukselka, jarmuż, brokuły - są bogactwem kwasu foliowego,
  • kiszonki, naturalne probiotyki, które wspierają florę jelit,
  • ryby - łosoś, makrela, śledź - zawierają kwasy omega – 3,
  • jajka, które dostarczają witamin z grupy B oraz tyrozyny,
  • drób i wołowina są źródłem witaminy B12 i tryptofanu,
  • kawa, w której kofeina podnosi poziom adrenaliny i dopaminy.

Co dodać do rosołu?

Omlet z rybą

Składniki:

  • 2 jajka,
  • wędzone mięso makreli,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Do kubka wbij jajka, dodaj sól i pieprz. Wymieszaj energicznie widelcem.
  2. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę i wylej jajka. Przykryj pokrywą.
  3. Kiedy jajka się zetną, połóż kawałki makreli, posyp szczypiorkiem i natką. Podaj z pełnoziarnistym pieczywem.

Sałatka z makaronem, awokado i szpinakiem

Składniki:

  • 1 szklanka razowego makaronu ugotowanego al dente,
  • 1 dojrzałe awokado,
  • 1 garść szpinaku,
  • 1 kostka wędzonego tofu,
  • garść kiełków brokuła,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • pieprz świeżo mielony

Przygotowanie:

  1. Do miski włóż ugotowany makaron i szpinak.
  2. Awokado obierz ze skóry, pokrój w paski i dodaj do sałatki. Skrop cytryną.
  3. Tofu pokrój w kostkę i włóż do miski. Dodaj kiełki i wymieszaj. Polej olejem i posyp pieprzem.

Dyniowe latte z przyprawami korzennymi

Składniki na dwie porcje:

  • 4 łyżki korzennego syropu,
  • 2 szklanki "mleka" migdałowego,
  • 2 łyżki puree z dyni,
  • 2 x podwójne espresso,
  • bita śmietana,
  • mieszanka przypraw korzennych do posypania.

Przygotowanie:

  1. Syrop podgrzewamy w garnuszku razem z "mlekiem" migdałowym i wlewamy do kielicha blendera. Dodajemy puree dyniowe i miksujemy.
  2. Wlewamy espresso i znowu miksujemy. Rozlewamy do kubków, dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy korzennymi przyprawami.
  3. Można też polać bitą śmietanę solonym karmelem.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości