Comfort food. Dania, które skutecznie poprawiają nastrój
Jesienią i zimą szukamy sposobu na poprawę humoru. Za oknem chłód, szarość i mgła, a w nas dojrzewa dekadencki nastrój... Nic się nam nie udaje, nie mamy ochoty na spacer i najchętniej siedzimy pod kocem. Warto rozejrzeć się za tym, co nas nastraja pozytywnie i podnosi nasze dobre samopoczucie. Przyjrzyjmy się zatem swojej diecie i sprawdźmy, czy są w niej produkty podbijające nasze hormony szczęścia.
Wiadomo, że jesienią i zimą należy zmienić dietę, bo kiedy niewłaściwie się odżywiamy, dopada nas rozdrażnienie, gorzej się koncentrujemy i nasza energia spada. Lepiej do tego nie dopuszczać i wcześniej zadbać o odpowiedni dobór produktów, które nas sycą i poprawiają humor.
Na pewno będzie to jedzenie, które zawiera tryptofan, dzięki któremu nasz organizm wydziela serotoninę czyli hormon szczęścia. Ułatwią nam dobre samopoczucie także produkty bogate w kwasy omega-3 i omega - 6, bogate w witaminy i kwas foliowy.
Co jeść na poprawę humoru?
- węglowodany złożone - pełnoziarniste pieczywo, makaron razowy, brązowy ryz, kasze i płatki owsiane,
- świeże owoce i warzywa - dostarczają energii i nawadniają. Dostarczają składników mineralnych i witamin,
- orzechy i migdały, które są naturalnym źródłem selenu,
- gorzką czekoladę o zawartości kakao minimum 70 proc., która jest źródłem magnezu i antyoksydantów,
- banany - zawierają potas, witaminy z grupy B i tryptofan, są świetnym źródłem energii,
- awokado, które dostarcza nienasycone kwasy tłuszczowe, tryptofan i witaminę E,
- zielone warzywa liściaste - szpinak, brukselka, jarmuż, brokuły - są bogactwem kwasu foliowego,
- kiszonki, naturalne probiotyki, które wspierają florę jelit,
- ryby - łosoś, makrela, śledź - zawierają kwasy omega – 3,
- jajka, które dostarczają witamin z grupy B oraz tyrozyny,
- drób i wołowina są źródłem witaminy B12 i tryptofanu,
- kawa, w której kofeina podnosi poziom adrenaliny i dopaminy.
Co dodać do rosołu?
Omlet z rybą
Składniki:
- 2 jajka,
- wędzone mięso makreli,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 1 łyżka natki pietruszki,
- 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Do kubka wbij jajka, dodaj sól i pieprz. Wymieszaj energicznie widelcem.
- Na patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę i wylej jajka. Przykryj pokrywą.
- Kiedy jajka się zetną, połóż kawałki makreli, posyp szczypiorkiem i natką. Podaj z pełnoziarnistym pieczywem.
Sałatka z makaronem, awokado i szpinakiem
Składniki:
- 1 szklanka razowego makaronu ugotowanego al dente,
- 1 dojrzałe awokado,
- 1 garść szpinaku,
- 1 kostka wędzonego tofu,
- garść kiełków brokuła,
- 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- pieprz świeżo mielony
Przygotowanie:
- Do miski włóż ugotowany makaron i szpinak.
- Awokado obierz ze skóry, pokrój w paski i dodaj do sałatki. Skrop cytryną.
- Tofu pokrój w kostkę i włóż do miski. Dodaj kiełki i wymieszaj. Polej olejem i posyp pieprzem.
Dyniowe latte z przyprawami korzennymi
Składniki na dwie porcje:
- 4 łyżki korzennego syropu,
- 2 szklanki "mleka" migdałowego,
- 2 łyżki puree z dyni,
- 2 x podwójne espresso,
- bita śmietana,
- mieszanka przypraw korzennych do posypania.
Przygotowanie:
- Syrop podgrzewamy w garnuszku razem z "mlekiem" migdałowym i wlewamy do kielicha blendera. Dodajemy puree dyniowe i miksujemy.
- Wlewamy espresso i znowu miksujemy. Rozlewamy do kubków, dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy korzennymi przyprawami.
- Można też polać bitą śmietanę solonym karmelem.