Rozgrzewa i poprawia nastrój. Jak przygotować domowego grzańca?

Tradycja picia grzanego piwa i wina ma swój początek w średniowieczu. Było ono nieodłącznym napojem spożywanym podczas kuligów i polowań. Dzięki właściwościom rozgrzewającym stanowi lekarstwo na przeziębienie. Jest doskonałym napojem na urozmaicenie zimowego wieczoru. Z łatwością można samemu przygotować trunek, mieszając różne aromaty czy nawet owoce.

GrzaniecRozgrzewający napój na chłodne wieczory
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Wiktor - stock.adobe.com

Niepowtarzalny smak nadają mu starannie dobrane aromatyczne przyprawy. Korzenny, wyjątkowy zapach gwarantują grzańcowi goździki i ziele angielskie. Słodki smak zapewni cynamon, a imbir i gałka muszkatołowa rozgrzeją smakosza.

Grzane piwo lub wino – propozycje przypraw

Najpopularniejszymi przyprawami dodawanymi do grzanego wina są:

  • Goździki ze względu na charakterystyczny, słodki, korzenny zapach są idealne do grzanego wina lub piwa, nadadzą mu intensywnego aromatu.
  • Cynamon zapewni grzańcowi intensywny, słodki aromat. Przyprawa doda nam energii i witalności, rozgrzeje organizm. Jest źródłem manganu, żelaza i wapnia.
  • Imbir również podziała rozgrzewająco, podniesie aromat trunku za sprawą pikantnego, ostrego smaku. Doda intensywności naszemu grzańcowi.
  • Gałka muszkatołowa uwydatni korzenny i gorzki zapach grzańca. Ponadto, za sprawą olejków eterycznych wzmocni smak napoju.
  • Wanilia doda słodkości, jest bardzo aromatyczna i pachnąca. Nasz grzaniec zyska dzięki niej mocny, pobudzający zapach.
  • Pieprz czarny doda pikantności za sprawą ostrego smaku i zapachu, co sprawi, że grzaniec z jego dodatkiem pobudzi i rozgrzeje nasz organizm.
  • Kardamon dzięki ciepłemu, kamforowo-cytrynowemu smakowi podkreśli ostry i aromatyczny zapach napoju. Warto dodać, że doskonale komponuje się z imbirem i cynamonem. Uzyskany aromat na długo pozostanie w naszych ustach.
  • Anyż dzięki łagodnemu smakowi wzbogaconemu o nutę lukrecji podkreśli słodki i pachnący aromat grzanego piwa lub wina.

Grzaniec krok po kroku

Smak grzańca, oprócz przyprawami, można urozmaicić także:

  • Migdałami, które dodadzą słodkości, ale także dostarczą organizmowi witamin.
  • Pomarańczami – można wyróżnić słodkie i gorzkie. Od nas zależ,y jaki charakter chcemy nadać grzańcowi.
  • Miodem, który dodatkowo osłodzi grzaniec.

Grzaniec z piwa lub wina – przepis

Składniki:

  • 0,5 litra piwa lub wina półsłodkiego bądź półwytrawnego
  • 3-5 szt. goździków
  • 0,5 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 0,5 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 2-3 łyżeczki cukru lub miodu
  • Kawałek skórki pomarańczy
  • Kilka ziaren kardamonu
  • Wanilia
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki należy dodać do podgrzanego wina lub piwa.

Przepis na przyprawę do grzanego piwa lub wina

Składniki:

  • 0,5 litra spirytusu rektyfikowanego (96 proc.)
  • 12-18 sztuk goździków
  • 4 gwiazdki anyżu
  • 6 nasion kardamonu
  • 2 laseczki cynamonu
  • imbir – ok. 5 cm kawałek
  • skórka z pomarańczy

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od pokrojenia w kostkę imbiru oraz pomarańczy. Następnie wszystkie składniki wrzucamy do butelki o pojemności 0,7 litra, do której wcześniej przelewamy spirytus.
  2. Taką szczelnie zamkniętą butelkę umieszczamy na co najmniej 3 miesiące w ciemnym, chłodnym miejscu.
  3. Należy przynajmniej raz w tygodniu nią potrząsać.
  4. Po upływie przewidzianego czasu trzeba spirytus ponownie przelać do półlitrowej butelki, a pozostałe składniki zalać wódką.

Uzyskamy w ten sposób wytrawną nalewkę, którą można wykorzystać w przygotowaniu grzanego piwa lub wina. Należałoby do niego dodać skórkę pomarańczy i podgrzewać. Następnie dodajemy 1 kieliszek przyprawy w płynie oraz odrobinę miodu, mieszamy i napój jest gotowy do spożycia.

Pozostaje nam tylko wygodnie usiąść i raczyć się jego aromatycznym i rozgrzewającym smakiem.

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯