Rozgrzewa i poprawia nastrój. Jak przygotować domowego grzańca?
Tradycja picia grzanego piwa i wina ma swój początek w średniowieczu. Było ono nieodłącznym napojem spożywanym podczas kuligów i polowań. Dzięki właściwościom rozgrzewającym stanowi lekarstwo na przeziębienie. Jest doskonałym napojem na urozmaicenie zimowego wieczoru. Z łatwością można samemu przygotować trunek, mieszając różne aromaty czy nawet owoce.
Niepowtarzalny smak nadają mu starannie dobrane aromatyczne przyprawy. Korzenny, wyjątkowy zapach gwarantują grzańcowi goździki i ziele angielskie. Słodki smak zapewni cynamon, a imbir i gałka muszkatołowa rozgrzeją smakosza.
Grzane piwo lub wino – propozycje przypraw
Najpopularniejszymi przyprawami dodawanymi do grzanego wina są:
- Goździki ze względu na charakterystyczny, słodki, korzenny zapach są idealne do grzanego wina lub piwa, nadadzą mu intensywnego aromatu.
- Cynamon zapewni grzańcowi intensywny, słodki aromat. Przyprawa doda nam energii i witalności, rozgrzeje organizm. Jest źródłem manganu, żelaza i wapnia.
- Imbir również podziała rozgrzewająco, podniesie aromat trunku za sprawą pikantnego, ostrego smaku. Doda intensywności naszemu grzańcowi.
- Gałka muszkatołowa uwydatni korzenny i gorzki zapach grzańca. Ponadto, za sprawą olejków eterycznych wzmocni smak napoju.
- Wanilia doda słodkości, jest bardzo aromatyczna i pachnąca. Nasz grzaniec zyska dzięki niej mocny, pobudzający zapach.
- Pieprz czarny doda pikantności za sprawą ostrego smaku i zapachu, co sprawi, że grzaniec z jego dodatkiem pobudzi i rozgrzeje nasz organizm.
- Kardamon dzięki ciepłemu, kamforowo-cytrynowemu smakowi podkreśli ostry i aromatyczny zapach napoju. Warto dodać, że doskonale komponuje się z imbirem i cynamonem. Uzyskany aromat na długo pozostanie w naszych ustach.
- Anyż dzięki łagodnemu smakowi wzbogaconemu o nutę lukrecji podkreśli słodki i pachnący aromat grzanego piwa lub wina.
Grzaniec krok po kroku
Smak grzańca, oprócz przyprawami, można urozmaicić także:
- Migdałami, które dodadzą słodkości, ale także dostarczą organizmowi witamin.
- Pomarańczami – można wyróżnić słodkie i gorzkie. Od nas zależ,y jaki charakter chcemy nadać grzańcowi.
- Miodem, który dodatkowo osłodzi grzaniec.
Grzaniec z piwa lub wina – przepis
Składniki:
- 0,5 litra piwa lub wina półsłodkiego bądź półwytrawnego
- 3-5 szt. goździków
- 0,5 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 0,5 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- 2-3 łyżeczki cukru lub miodu
- Kawałek skórki pomarańczy
- Kilka ziaren kardamonu
- Wanilia
- Pieprz
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki należy dodać do podgrzanego wina lub piwa.
Przepis na przyprawę do grzanego piwa lub wina
Składniki:
- 0,5 litra spirytusu rektyfikowanego (96 proc.)
- 12-18 sztuk goździków
- 4 gwiazdki anyżu
- 6 nasion kardamonu
- 2 laseczki cynamonu
- imbir – ok. 5 cm kawałek
- skórka z pomarańczy
Przygotowanie:
- Zaczynamy od pokrojenia w kostkę imbiru oraz pomarańczy. Następnie wszystkie składniki wrzucamy do butelki o pojemności 0,7 litra, do której wcześniej przelewamy spirytus.
- Taką szczelnie zamkniętą butelkę umieszczamy na co najmniej 3 miesiące w ciemnym, chłodnym miejscu.
- Należy przynajmniej raz w tygodniu nią potrząsać.
- Po upływie przewidzianego czasu trzeba spirytus ponownie przelać do półlitrowej butelki, a pozostałe składniki zalać wódką.
Uzyskamy w ten sposób wytrawną nalewkę, którą można wykorzystać w przygotowaniu grzanego piwa lub wina. Należałoby do niego dodać skórkę pomarańczy i podgrzewać. Następnie dodajemy 1 kieliszek przyprawy w płynie oraz odrobinę miodu, mieszamy i napój jest gotowy do spożycia.
Pozostaje nam tylko wygodnie usiąść i raczyć się jego aromatycznym i rozgrzewającym smakiem.