10 produktów, które warto jeść, by mieć dobry humor
Brzydka pogoda, stresująca praca, problemy rodzinne – istnieje mnóstwo przyczyn, z powodu których skarżymy się na pogorszenie nastroju. Jak poprawić sobie humor? Na przykład modyfikując jadłospis i wprowadzając do niego produkty pozytywnie wpływające na pracę mózgu i systemu nerwowego. Na szczęście jest ich całkiem sporo...
Banan
Jeśli chcemy szybko poprawić sobie humor sięgnijmy po dojrzałego banana. Ten smaczny owoc jest bowiem skarbnicą tryptofanu, czyli aminokwasu niezbędnego do syntezy serotoniny, nieprzypadkowo nazywanej "hormonem szczęścia" (jej niedobór powoduje rozdrażnienie i kiepski nastrój, pogarsza też jakość snu, co również przekłada się na nasze samopoczucie). Banan dostarcza również sporo naturalnej dopaminy, która chroni przed stanami depresyjnymi.
Czekolada
Gdy zmagamy się z kiepskim nastrojem możemy bez wyrzutów sięgnąć po 2-3 kostki czekolady, ale koniecznie gorzkiej, o dużej zawartości miazgi kakaowej (powyżej 65 proc.). To skarbnica magnezu stanowiącego skuteczne remedium na chandrę. Energię życiową i dobry humor przywróci także spora dawka węglowodanów złożonych, kofeiny, teobrominy oraz anandamidu (alkaloid wykazujący silne działanie relaksujące i antydepresyjne).
Kasza gryczana
Od wieków gości w polskiej kuchni i także dzisiaj nie powinna jej opuszczać. Kasza gryczana skutecznie poprawi nam humor, ponieważ jest bogatym źródłem witamin z grupy B, zwłaszcza pirydoksyny (B6), niezbędnej do syntezy adrenaliny i serotoniny. Powinny o niej pamiętać zwłaszcza kobiety, ponieważ łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, który również potrafi fatalnie wpływać na samopoczucie.
Owoc psianki podłużnej w kuchni
Łosoś
W ostatnich latach stał się jedną z najpopularniejszych ryb na naszych stołach, co może tylko cieszyć, gdyż łosoś dostarcza nie tylko smacznego mięsa, ale również licznych składników odżywczych, także tych, które pozytywnie wpływają na nasz nastrój. Choćby nienasyconych kwasów tłuszczowych wspierających pracę układu nerwowego, zwłaszcza mózgu. Te cenne związki poprawiają humor i koncentrację, wspomagają też pamięć.
Chleb żytni
Masz kiepski humor? Zjedz kanapkę, ale koniecznie z chleba wytwarzanego z pełnoziarnistej mąki żytniej, produkowanej z ziaren niepozbawionych zewnętrznej osłonki – otrębów i zarodków. To bardzo bogate źródło węglowodanów złożonych, w procesie trawienia powoli przekształcających się w glukozę, której stężenie długo utrzymuje się na podobnym poziomie. Dzięki temu mózg ma stały dopływ pożywienia, co pozytywnie wpływa na nasz nastrój.
Awokado
Niewiele produktów spożywczych odniosło w ostatnich dziesięcioleciach równie spektakularny sukces, co owoc wiecznie zielonego drzewa pochodzącego z Meksyku. Zalety awokado można wyliczać bardzo długo, jedną z nich jest bardzo wysoka zawartość kwasu foliowego, bez udziału którego organizm nie wyprodukuje "hormonów szczęścia", w tym serotoniny. Jak wynika z badań, ok. 30 proc. pacjentów z zaburzeniami psychicznymi i depresjami ma w dużym stopniu obniżony poziom tego związku we krwi.
Pestki dyni
Skarżysz się na kiepskie samopoczucie i chcesz coś pochrupać? Zamiast niezbyt zdrowych chipsów sięgnij po pestki dyni – skarbnicę magnezu, którego niedobór powoduje zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego, a w konsekwencji rozdrażnienie, stany lękowe i depresyjne, kłopoty z koncentracją oraz bezsenność. Ten produkt jest też bogatym źródłem fenyloalaniny – aminokwasu skutecznie poprawiającego nastrój.
Migdały
Nasiona owoców migdałowca zwyczajnego od wieków uchodzą za skuteczne remedium na liczne dolegliwości, także psychiczne. Jeśli chcemy szybko poprawić sobie humor zjedzmy kilka migdałów – skarbnicy nienasyconych kwasów tłuszczowych, tryptofanu, magnezu oraz cynku i selenu, czyli minerałów odgrywających istotną rolę w funkcjonowaniu mózgu (ich niedobór sprzyja rozwojowi depresji).
Czerwona soczewica
Soczewicę ceniono już w starożytnym Egipcie, gdzie nawet przypisywano jej magiczną moc zatrzymywania na ziemi dusz zmarłych i umieszczano m.in. w grobowcach faraonów. Te pożywne ziarenka skutecznie poprawiają również humor. Stanowią bogate źródło fenyloalaniny i kwasu foliowego – związków korzystnie działających na układ nerwowy. Dzięki bardzo wysokiej zawartości cennego biologicznie i łatwo przyswajalnego białka soczewica zapewnia też solidną dawkę energii.
Natka pietruszki
Niewiele jest tak tanich i łatwo dostępnych produktów naturalnych, które jednocześnie wykazują równie cenne właściwości odżywcze. Natka pietruszki jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C, która nie tylko wzmacnia system odpornościowy i neutralizuje szkodliwą aktywność wolnych rodników, ale również – jak wykazały badania naukowe – pozytywnie wpływa na nasz nastrój. Podobnie jak magnez, którego również nie brakuje w zielonych listkach.