Co u Oli Szwed? Wiosenny talerz pełen smaku
Aleksandra Szwed aktywnie działa w mediach społecznościowych, prezentując owoce swojej pracy w mediach. A co poza tym? Jak pokazała na swoim instagramowym koncie, jest także świetną kucharką!
Wiosna na talerzu u Oli Szwed
Aleksandra Szwed, znana szerszej publiczności jak gwiazda telewizyjnego hitu sprzed lat – mowa oczywiście o "Rodzinie zastępczej", nie próżnuje.
Aktorka, piosenkarka, prezenterka telewizyjna, projektantka mody i celebrytka, gospodyni programu telewizyjnego o makijażu. Pracą zawodową, ale także życiem prywatnym dzieli się na swoim koncie na Instagramie.
Tym razem pokazała także talent kulinarny – Ola Szwed opublikowała wyjątkowo apetyczne zdjęcie, które podpisała "wiosna na talerzu". Co stanowi posiłek celebrytki? Łosoś teriyaki, ziemniaki Hasselback i sałatka z sosem vinegret.
Trudno powiedzieć, czy kompozycja faktycznie jest wiosenna, ale na pewno wygląda bardzo apetycznie.
Jeśli wciąż nie macie pomysłu na obiad, być może zdjęcie Oli Szwed was zainspiruje. A jak przygotować słynnego łososia teriyaki? Nic prostszego, sprawdźcie sami.
Odwieczny problem. Łosoś dziki czy hodowlany
Przepis na łososia w sosie teriyaki
Składniki:
- 400 g łososia świeżego bez skóry
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki sosu teriyaki
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka świeżo startego korzenia imbiru
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Łososia umyć i dokładnie osuszyć.
- W miseczce wymieszać sos sojowy i sos teriyaki, dodać miód, sporą szczyptę soli oraz pieprzu, starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Zamarynować rybę i odstawić do lodówki – na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Gdy ryba się zamarynuje, rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza, a łososia przełożyć do naczynia żaroodpornego nasmarowanego delikatnie tłuszczem.
- Piec 20 minut, aż łosoś się zrumieni.
- Podawać z dowolnymi dodatkami – np. ryżem jaśminowym, pieczonymi ziemniakami lub sałatą.
Trwa ładowanie wpisu: instagram
Zobacz także: