Trwa ładowanie...

Jak upiec kurczaka na butelce piwa?

Piwo powoduje, że mięso staje się bardziej kruche i soczyste, więc warto wykorzystywać je w kuchni. Jednym z najciekawszych sposobów na pieczenie kurczaka jest pieczenie go na butelce piwa. Wydaje się to nietypowe, ale jest proste, a mięso przyrządzone w ten sposób smakuje naprawdę wybornie.

Pieczony kurczakPieczony kurczakŹródło: 123RF
d2ot4zf
d2ot4zf

Jak się do tego przygotować? Nie ma nic prostszego. Przede wszystkim musimy wybrać odpowiedni gatunek piwa. Jedni wolą jasne, inni ciemne. Najlepsze są piwa kraftowe, o wyrazistym smaku, z lekką miodową nutką. Ale każdy gatunek się do tego nada. Butelka powinna być czysta, więc umyjmy ją dokładnie pod ciepłą wodą, usuwając wszystkie naklejki.

Teraz czas na odpowiedniego kurczaka. Nie może być on zbyt mały, bo szybko wyschnie. Najlepsze są takie o wadze mniej więcej dwóch kilogramów.

Kurczak pieczony na butelce z piwem. Jak go przygotować?

Kurczaka dokładnie myjemy, a następnie zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz nacieramy ziołami i przyprawami. Idealne są granulowany czosnek, ostra i słodka papryka, tymianek, majeranek, pieprz czarny lub cayenne i, oczywiście, sól. Natarty kurczak powinien poleżeć w lodówce przez kilka godzin.

Jak przygotować konstrukcję do pieczenia? Wybieramy dość wysokie naczynie żaroodporne. Butelkę z piwem otwieramy i ostrożnie nakładamy na nią kurczaka. Ważne, by szyjka butelki wychodziła na zewnątrz. Dzięki temu rozgrzane piwo będzie się wylewało na mięso, powodując jego soczystość a jednocześnie chrupkość skórki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, butelkę z kurczakiem wstawiamy do żaroodpornego naczynia, a naczynie do piekarnika.

d2ot4zf

Wszystko powinno teraz pójść gładko, ale powinniśmy co kilka minut zaglądać do piekarnika, by sprawdzić, czy płyn się wylewa. Jeśli nie - dosypmy do butelki trochę soli. Od razu zacznie się mocniej pienić. Kurczaka pieczemy około 1,5 godziny, wyłączamy piekarnik, delikatnie i ostrożnie wyjmujemy całą konstrukcję, zdejmujemy kurczaka z butelki i kroimy go na porcje. Prawda, że proste? A jakie smaczne!

Mięsne danie prosto z Bałkanów. Przepis na ćevapčići

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2ot4zf
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ot4zf
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj