WAŻNE
TERAZ

Czarne chmury nad Macierewiczem. Jest komunikat prokuratury w sprawie immunitetu

Jak upiec kurczaka na butelce piwa?

Piwo powoduje, że mięso staje się bardziej kruche i soczyste, więc warto wykorzystywać je w kuchni. Jednym z najciekawszych sposobów na pieczenie kurczaka jest pieczenie go na butelce piwa. Wydaje się to nietypowe, ale jest proste, a mięso przyrządzone w ten sposób smakuje naprawdę wybornie.

kurczak pieczonyPieczony kurczak
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Jak się do tego przygotować? Nie ma nic prostszego. Przede wszystkim musimy wybrać odpowiedni gatunek piwa. Jedni wolą jasne, inni ciemne. Najlepsze są piwa kraftowe, o wyrazistym smaku, z lekką miodową nutką. Ale każdy gatunek się do tego nada. Butelka powinna być czysta, więc umyjmy ją dokładnie pod ciepłą wodą, usuwając wszystkie naklejki.

Teraz czas na odpowiedniego kurczaka. Nie może być on zbyt mały, bo szybko wyschnie. Najlepsze są takie o wadze mniej więcej dwóch kilogramów.

Kurczak pieczony na butelce z piwem. Jak go przygotować?

Kurczaka dokładnie myjemy, a następnie zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz nacieramy ziołami i przyprawami. Idealne są granulowany czosnek, ostra i słodka papryka, tymianek, majeranek, pieprz czarny lub cayenne i, oczywiście, sól. Natarty kurczak powinien poleżeć w lodówce przez kilka godzin.

Jak przygotować konstrukcję do pieczenia? Wybieramy dość wysokie naczynie żaroodporne. Butelkę z piwem otwieramy i ostrożnie nakładamy na nią kurczaka. Ważne, by szyjka butelki wychodziła na zewnątrz. Dzięki temu rozgrzane piwo będzie się wylewało na mięso, powodując jego soczystość a jednocześnie chrupkość skórki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, butelkę z kurczakiem wstawiamy do żaroodpornego naczynia, a naczynie do piekarnika.

Wszystko powinno teraz pójść gładko, ale powinniśmy co kilka minut zaglądać do piekarnika, by sprawdzić, czy płyn się wylewa. Jeśli nie - dosypmy do butelki trochę soli. Od razu zacznie się mocniej pienić. Kurczaka pieczemy około 1,5 godziny, wyłączamy piekarnik, delikatnie i ostrożnie wyjmujemy całą konstrukcję, zdejmujemy kurczaka z butelki i kroimy go na porcje. Prawda, że proste? A jakie smaczne!

Mięsne danie prosto z Bałkanów. Przepis na ćevapčići

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach