Jak upiec kurczaka na butelce piwa?

Piwo powoduje, że mięso staje się bardziej kruche i soczyste, więc warto wykorzystywać je w kuchni. Jednym z najciekawszych sposobów na pieczenie kurczaka jest pieczenie go na butelce piwa. Wydaje się to nietypowe, ale jest proste, a mięso przyrządzone w ten sposób smakuje naprawdę wybornie.

kurczak pieczonyPieczony kurczak
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Jak się do tego przygotować? Nie ma nic prostszego. Przede wszystkim musimy wybrać odpowiedni gatunek piwa. Jedni wolą jasne, inni ciemne. Najlepsze są piwa kraftowe, o wyrazistym smaku, z lekką miodową nutką. Ale każdy gatunek się do tego nada. Butelka powinna być czysta, więc umyjmy ją dokładnie pod ciepłą wodą, usuwając wszystkie naklejki.

Teraz czas na odpowiedniego kurczaka. Nie może być on zbyt mały, bo szybko wyschnie. Najlepsze są takie o wadze mniej więcej dwóch kilogramów.

Kurczak pieczony na butelce z piwem. Jak go przygotować?

Kurczaka dokładnie myjemy, a następnie zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz nacieramy ziołami i przyprawami. Idealne są granulowany czosnek, ostra i słodka papryka, tymianek, majeranek, pieprz czarny lub cayenne i, oczywiście, sól. Natarty kurczak powinien poleżeć w lodówce przez kilka godzin.

Jak przygotować konstrukcję do pieczenia? Wybieramy dość wysokie naczynie żaroodporne. Butelkę z piwem otwieramy i ostrożnie nakładamy na nią kurczaka. Ważne, by szyjka butelki wychodziła na zewnątrz. Dzięki temu rozgrzane piwo będzie się wylewało na mięso, powodując jego soczystość a jednocześnie chrupkość skórki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, butelkę z kurczakiem wstawiamy do żaroodpornego naczynia, a naczynie do piekarnika.

Wszystko powinno teraz pójść gładko, ale powinniśmy co kilka minut zaglądać do piekarnika, by sprawdzić, czy płyn się wylewa. Jeśli nie - dosypmy do butelki trochę soli. Od razu zacznie się mocniej pienić. Kurczaka pieczemy około 1,5 godziny, wyłączamy piekarnik, delikatnie i ostrożnie wyjmujemy całą konstrukcję, zdejmujemy kurczaka z butelki i kroimy go na porcje. Prawda, że proste? A jakie smaczne!

Mięsne danie prosto z Bałkanów. Przepis na ćevapčići

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie