Jak upiec kurczaka na butelce piwa?

Piwo powoduje, że mięso staje się bardziej kruche i soczyste, więc warto wykorzystywać je w kuchni. Jednym z najciekawszych sposobów na pieczenie kurczaka jest pieczenie go na butelce piwa. Wydaje się to nietypowe, ale jest proste, a mięso przyrządzone w ten sposób smakuje naprawdę wybornie.

kurczak pieczonyPieczony kurczak
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Jak się do tego przygotować? Nie ma nic prostszego. Przede wszystkim musimy wybrać odpowiedni gatunek piwa. Jedni wolą jasne, inni ciemne. Najlepsze są piwa kraftowe, o wyrazistym smaku, z lekką miodową nutką. Ale każdy gatunek się do tego nada. Butelka powinna być czysta, więc umyjmy ją dokładnie pod ciepłą wodą, usuwając wszystkie naklejki.

Teraz czas na odpowiedniego kurczaka. Nie może być on zbyt mały, bo szybko wyschnie. Najlepsze są takie o wadze mniej więcej dwóch kilogramów.

Kurczak pieczony na butelce z piwem. Jak go przygotować?

Kurczaka dokładnie myjemy, a następnie zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz nacieramy ziołami i przyprawami. Idealne są granulowany czosnek, ostra i słodka papryka, tymianek, majeranek, pieprz czarny lub cayenne i, oczywiście, sól. Natarty kurczak powinien poleżeć w lodówce przez kilka godzin.

Jak przygotować konstrukcję do pieczenia? Wybieramy dość wysokie naczynie żaroodporne. Butelkę z piwem otwieramy i ostrożnie nakładamy na nią kurczaka. Ważne, by szyjka butelki wychodziła na zewnątrz. Dzięki temu rozgrzane piwo będzie się wylewało na mięso, powodując jego soczystość a jednocześnie chrupkość skórki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, butelkę z kurczakiem wstawiamy do żaroodpornego naczynia, a naczynie do piekarnika.

Wszystko powinno teraz pójść gładko, ale powinniśmy co kilka minut zaglądać do piekarnika, by sprawdzić, czy płyn się wylewa. Jeśli nie - dosypmy do butelki trochę soli. Od razu zacznie się mocniej pienić. Kurczaka pieczemy około 1,5 godziny, wyłączamy piekarnik, delikatnie i ostrożnie wyjmujemy całą konstrukcję, zdejmujemy kurczaka z butelki i kroimy go na porcje. Prawda, że proste? A jakie smaczne!

Mięsne danie prosto z Bałkanów. Przepis na ćevapčići

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟