Żeberka - jak je przygotować? Pięć przepisów na obiad dla mięsożerców
Żeberka to jeden z najtańszych kawałków wieprzowiny, a to za sprawą kości, których w tym mięsie jest sporo. Kości jednak nadają żeberkom dodatkowego smaku, co powinniśmy wykorzystać w kuchni. Sposobów na przyrządzanie żeberek jest wiele. Możemy je piec, smażyć, dusić czy gotować. Wszystko zależy od naszej inwencji. Oto pięć propozycji na przygotowanie pysznych żeberek.
Żeberka duszone
Najprostsze przepisy zazwyczaj są najlepsze. Duszone żeberka to jedno z takich dań. Potrzebujemy: płat żeberek, cebulę, czosnek, mąkę, majeranek, kminek, sól, pieprz, smalec do smażenia.
Żeberka kroimy na kawałki, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, obtaczamy w mące i smażymy na rumiano na smalcu. Przekładamy do rondla, dodajemy pokrojoną cebule i czosnek oraz kminek i zalewamy wrzątkiem. Mięso dusimy do miękkości, podajemy z ziemniakami lub kaszą.
Pieczone żeberka
Duże, ładne płaty żeberek możemy upiec, a dodane składniki uwypuklą smak tego mięsa. Składniki: płat żeberek, musztarda, keczup, ostra papryka w proszku, ciemny sos sojowy, ocet, cukier, pieprz.
Mięsne danie prosto z Bałkanów. Przepis na ćevapčići
Żeberka dokładnie myjemy i osuszamy. Do miski wlewamy sos sojowy, dodajemy musztardę, keczup i pozostałe składniki. Sos powinien być dość gęsty. Smarujemy nim żeberka i odstawiamy na kilka godzin. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni C, układamy żeberka na blasze i pieczemy około godziny, smarując pozostałą marynatą.
Kwaśnica z żeberkami
Góralska kwaśnica to zupa bardzo sycąca, a w dodatku pyszna i łatwa do zrobienia. Potrzebne nam będą: żeberka, kiszona kapusta, marchewka, pietruszka, por, seler, ziemniaki, sól i pieprz.
Warzywa obieramy i kroimy w dużą kostkę. Wkładamy je do garnka razem z kawałkami żeberek, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy, aż mięso lekko zmięknie. Dodajemy posiekaną kiszoną kapustę, doprawiamy pieprzem i gotujemy, aż mięso z żeberek będzie odchodzić od kości.
Żeberka z grilla
Z grillowanych żeberek słyną przede wszystkim Amerykanie, którzy mają wiele patentów na to danie. Skorzystajmy z ich pomysłów, przygotowując żeberka w ten sposób w domu. Potrzebne nam będą: cienkie płaty żeberek, oliwa z oliwek, czerwone wino, czosnek, cebula, suszony tymianek, sól i pieprz.
Żeberka myjemy i kroimy na kwadraty. Cebule i czosnek siekamy, wrzucamy do miski. Dodajemy oliwę, wino i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do marynaty żeberka. Marynujemy przez noc, wyjmujemy mięso i grillujemy je 10 minut z każdej strony.
Żeberka na słodko
Do wieprzowiny pasują słodkie składniki. O tym wie każdy kucharz. Dlatego wykorzystajmy to połączenie w naszym kolejnym daniu. Składniki: płat żeberek, jabłka, suszone morele, konfitura z żurawiny, papryczka chili, oliwa z oliwek, sól i pieprz.
Żeberka kroimy na kawałki, morele zalewamy wrzątkiem, a gdy napęcznieją, kroimy w paski. Jabłka kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Mięso smarujemy konfiturą, posiekaną chili, doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, wkładamy mięso i owoce, lekko podlewamy wodą i dusimy w piekarniku przez godzinę. Podajemy z ryżem.