Trwa ładowanie...

Żeberka - jak je przygotować? Pięć przepisów na obiad dla mięsożerców

Żeberka to jeden z najtańszych kawałków wieprzowiny, a to za sprawą kości, których w tym mięsie jest sporo. Kości jednak nadają żeberkom dodatkowego smaku, co powinniśmy wykorzystać w kuchni. Sposobów na przyrządzanie żeberek jest wiele. Możemy je piec, smażyć, dusić czy gotować. Wszystko zależy od naszej inwencji. Oto pięć propozycji na przygotowanie pysznych żeberek.

5 przepisów na doskonałe żeberka5 przepisów na doskonałe żeberkaŹródło: 123RF
dsenbfh
dsenbfh

Żeberka duszone

Najprostsze przepisy zazwyczaj są najlepsze. Duszone żeberka to jedno z takich dań. Potrzebujemy: płat żeberek, cebulę, czosnek, mąkę, majeranek, kminek, sól, pieprz, smalec do smażenia.

Żeberka kroimy na kawałki, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, obtaczamy w mące i smażymy na rumiano na smalcu. Przekładamy do rondla, dodajemy pokrojoną cebule i czosnek oraz kminek i zalewamy wrzątkiem. Mięso dusimy do miękkości, podajemy z ziemniakami lub kaszą.

Pieczone żeberka

Duże, ładne płaty żeberek możemy upiec, a dodane składniki uwypuklą smak tego mięsa. Składniki: płat żeberek, musztarda, keczup, ostra papryka w proszku, ciemny sos sojowy, ocet, cukier, pieprz.

Mięsne danie prosto z Bałkanów. Przepis na ćevapčići

Żeberka dokładnie myjemy i osuszamy. Do miski wlewamy sos sojowy, dodajemy musztardę, keczup i pozostałe składniki. Sos powinien być dość gęsty. Smarujemy nim żeberka i odstawiamy na kilka godzin. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni C, układamy żeberka na blasze i pieczemy około godziny, smarując pozostałą marynatą.

dsenbfh

Kwaśnica z żeberkami

Góralska kwaśnica to zupa bardzo sycąca, a w dodatku pyszna i łatwa do zrobienia. Potrzebne nam będą: żeberka, kiszona kapusta, marchewka, pietruszka, por, seler, ziemniaki, sól i pieprz.

Warzywa obieramy i kroimy w dużą kostkę. Wkładamy je do garnka razem z kawałkami żeberek, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy, aż mięso lekko zmięknie. Dodajemy posiekaną kiszoną kapustę, doprawiamy pieprzem i gotujemy, aż mięso z żeberek będzie odchodzić od kości.

Żeberka z grilla

Z grillowanych żeberek słyną przede wszystkim Amerykanie, którzy mają wiele patentów na to danie. Skorzystajmy z ich pomysłów, przygotowując żeberka w ten sposób w domu. Potrzebne nam będą: cienkie płaty żeberek, oliwa z oliwek, czerwone wino, czosnek, cebula, suszony tymianek, sól i pieprz.

Żeberka myjemy i kroimy na kwadraty. Cebule i czosnek siekamy, wrzucamy do miski. Dodajemy oliwę, wino i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do marynaty żeberka. Marynujemy przez noc, wyjmujemy mięso i grillujemy je 10 minut z każdej strony.

dsenbfh

Żeberka na słodko

Do wieprzowiny pasują słodkie składniki. O tym wie każdy kucharz. Dlatego wykorzystajmy to połączenie w naszym kolejnym daniu. Składniki: płat żeberek, jabłka, suszone morele, konfitura z żurawiny, papryczka chili, oliwa z oliwek, sól i pieprz.

Żeberka kroimy na kawałki, morele zalewamy wrzątkiem, a gdy napęcznieją, kroimy w paski. Jabłka kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Mięso smarujemy konfiturą, posiekaną chili, doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, wkładamy mięso i owoce, lekko podlewamy wodą i dusimy w piekarniku przez godzinę. Podajemy z ryżem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
dsenbfh
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dsenbfh
Więcej tematów