Ciasto na pierogi. Robisz to źle

Ile razy zdarzyło ci się ugotować pierogi, a potem wysłuchiwać narzekań rodziny, że ciasto jest za grube, twarde, a farsz rozwodniony? Okazuje się, że sekret udanego ciasta tkwi w... wodzie. Powinno być cienkie, miękkie i elastyczne. Jak to zrobić?

Sekretem wszystkich babć, które jak wiadomo, są mistrzyniami w lepieniu pierogów, jest bardzo ciepła woda, którą dodaje się do ciastaTo zupełnie zmieni smak pierogów
Źródło zdjęć: © Fotolia | Fotolia.pl
Katarzyna Gileta

Pierogi są bardzo wdzięcznym daniem. Stwarzają wiele możliwości kulinarnych. Możesz nadziać je tym, czym chcesz – serem z ziemniakami, kapustą i grzybami, szpinakiem, soczewicą, gotowanymi warzywami, kaszą, owocami. Można je gotować, smażyć na głębokim oleju lub piec. Moim numerem jeden są te, które na drugi dzień odsmażam na patelni – mają chrupiące, przyrumienione brzegi, a ich smak się pogłębia. Palce lizać!

Farsz także ma znaczenie
Farsz także ma znaczenie © Shutterstock.com

Smak pierogów zależy nie tylko od farszu, ale przede wszystkim od ciasta. Nawet najlepiej doprawione nadzienie z idealnie skomponowanych składników, będzie niesmaczne, jeśli "pierogowa skórka" wyjdzie za gruba i twarda lub rozklei się w trakcie gotowania.

Nie słuchaj rad, że do pierogowego ciasta trzeba dodać jajek. To nie makaron do niedzielnego rosołu! Idealne ciasto na pierogi składa się jedynie z trzech składników – mąki, odrobiny soli i wody. I to właśnie woda decyduje o jakości ciasta.

Sekretem wszystkich babć, które jak wiadomo, są mistrzyniami w lepieniu pierogów, jest bardzo ciepła woda, którą dodaje się do ciasta. To właśnie dzięki niej stanie się ono gładkie i elastyczne i będzie można rozwałkować je na cieniutki placek. Po ugotowaniu stanie się zaś miękkie i delikatne. Kolejna zasada, o której musimy pamiętać to proporcje.

Bardzo ciepła woda dodana do ciasta to jeden z sekretów udanych pierogów
Bardzo ciepła woda dodana do ciasta to jeden z sekretów udanych pierogów © 123RF.COM

Zdradzę przepis na pierogi mojej babci. Wystarczy wysypać na stolnicę lub blat dwie szklanki mąki pszennej, dodać szczyptę soli, zrobić w mące dołek i stopniowo, zagarniając mąkę do środka wlewać gorącą wodę. Ciasto należy wyrabiać tak długo, aż przestanie się lepić do rąk. Możesz dodać kilka kropli oliwy.

Uformuj masę w kulę i rozwałkuj na bardzo cienki placek. Za pomocą szklanki wykrawaj kółka. Na środek każdego nakładaj farsz i zlepiaj brzegi (można je nieco zwilżyć wodą). Pierogi wrzucaj partiami do osolonego wrzątku i gotuj do wypłynięcia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇