Ciasto na pierogi. Robisz to źle

Ile razy zdarzyło ci się ugotować pierogi, a potem wysłuchiwać narzekań rodziny, że ciasto jest za grube, twarde, a farsz rozwodniony? Okazuje się, że sekret udanego ciasta tkwi w... wodzie. Powinno być cienkie, miękkie i elastyczne. Jak to zrobić?

Sekretem wszystkich babć, które jak wiadomo, są mistrzyniami w lepieniu pierogów, jest bardzo ciepła woda, którą dodaje się do ciastaTo zupełnie zmieni smak pierogów
Źródło zdjęć: © Fotolia | Fotolia.pl
Katarzyna Gileta

Pierogi są bardzo wdzięcznym daniem. Stwarzają wiele możliwości kulinarnych. Możesz nadziać je tym, czym chcesz – serem z ziemniakami, kapustą i grzybami, szpinakiem, soczewicą, gotowanymi warzywami, kaszą, owocami. Można je gotować, smażyć na głębokim oleju lub piec. Moim numerem jeden są te, które na drugi dzień odsmażam na patelni – mają chrupiące, przyrumienione brzegi, a ich smak się pogłębia. Palce lizać!

Farsz także ma znaczenie
Farsz także ma znaczenie © Shutterstock.com

Smak pierogów zależy nie tylko od farszu, ale przede wszystkim od ciasta. Nawet najlepiej doprawione nadzienie z idealnie skomponowanych składników, będzie niesmaczne, jeśli "pierogowa skórka" wyjdzie za gruba i twarda lub rozklei się w trakcie gotowania.

Nie słuchaj rad, że do pierogowego ciasta trzeba dodać jajek. To nie makaron do niedzielnego rosołu! Idealne ciasto na pierogi składa się jedynie z trzech składników – mąki, odrobiny soli i wody. I to właśnie woda decyduje o jakości ciasta.

Sekretem wszystkich babć, które jak wiadomo, są mistrzyniami w lepieniu pierogów, jest bardzo ciepła woda, którą dodaje się do ciasta. To właśnie dzięki niej stanie się ono gładkie i elastyczne i będzie można rozwałkować je na cieniutki placek. Po ugotowaniu stanie się zaś miękkie i delikatne. Kolejna zasada, o której musimy pamiętać to proporcje.

Bardzo ciepła woda dodana do ciasta to jeden z sekretów udanych pierogów
Bardzo ciepła woda dodana do ciasta to jeden z sekretów udanych pierogów © 123RF.COM

Zdradzę przepis na pierogi mojej babci. Wystarczy wysypać na stolnicę lub blat dwie szklanki mąki pszennej, dodać szczyptę soli, zrobić w mące dołek i stopniowo, zagarniając mąkę do środka wlewać gorącą wodę. Ciasto należy wyrabiać tak długo, aż przestanie się lepić do rąk. Możesz dodać kilka kropli oliwy.

Uformuj masę w kulę i rozwałkuj na bardzo cienki placek. Za pomocą szklanki wykrawaj kółka. Na środek każdego nakładaj farsz i zlepiaj brzegi (można je nieco zwilżyć wodą). Pierogi wrzucaj partiami do osolonego wrzątku i gotuj do wypłynięcia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm