WAŻNE
TERAZ

Jest zgoda na areszt dla Ziobry. Sejm zdecydował

Przewodnik po pierogach świata

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Katarzyna Gileta

/ 9Specjalność nie tylko polskiej kuchni

Obraz
© Shutterstock.com

Pierogi, czyli cienkie ciasto, wypełnione smakowitym farszem to potrawa znana niemal pod każdą szerokością geograficzną. Litwini mają kołduny, Grecy tiriopitakia, Hindusi samosy, Chińczycy wontony, Gruzini chinkali, Włosi ravioli... można by tak długo wymieniać. Mogą być podawane zarówno na słodko, jak i na słono. Gotuje się je w wodzie, na parze, piecze, smaży. W cieście znajdziemy warzywa, mięso, ryby, owoce, bakalie, sery, kaszę.

/ 9Polskie pierogi

Obraz
© Fotolia

Czym charakteryzują się polskie pierogi? Cienko rozwałkowane ciasto z mąki, wody i jajek ze szczyptą soli. A co w środku? Pierogi ruskie nadziewane twarogiem i ziemniakami są typową potrawą Lubelszczyzny i Kresów Wschodnich. W niektórych regionach wschodniej Lubelszczyzny popularne są pierogi z serem, ziemniakami oraz suszoną miętą pieprzową. Doskonale smakują z wody, ale także odsmażane z tłuszczem i cebulką. Popularne są także pierogi z mięsem, kapustą i grzybami, soczewicą, szpinakiem, kaszą oraz z owocami - truskawkami, jagodami czy wiśniami. Palce lizać!

/ 9Litewskie kołduny

Obraz
© Shutterstock.com

Blisko spokrewnione z polskimi pierogami są litewskie kołduny. Cienkie ciasto wypełnione farszem z surowej wołowiny, wołowego łoju i cebuli. Doprawione czosnkiem i jałowcem. Im bardziej wprawny kucharz, tym kołduny powinny być mniejsze. Gotuje się je w rosole lub piecze. Kołduny nadziewa się także cielęciną, baraniną, śledziami lub grzybami. Można je podawać w rosole, barszczu albo jako samodzielne danie z omastą bądź sosem.

/ 9Gruzińskie chinkali

Obraz
© 123RF.COM

Chinkali nadziewa się surowym mięsem baranim i wieprzowym, doprawionym ziołami, a cieniutko rozwałkowane, delikatne ciasto, misternie zwija w zgrabną sakiewkę. Przez to chinkali przypominają plisowane spódniczki. Podczas gotowania wewnątrz pierożków powstaje aromatyczny rosół. Chinkali je się rękoma. Łapiemy za czubek, nagryzamy, wypijamy bulion, potem zjadamy resztę.

/ 9Tiropitakia - greckie serowe trójkąty

Obraz
© Shutterstock.com

Trójkątne, wypełnione fetą i ziołami pierożki z ciasta filo to ulubiona przekąska Greków. Piecze się ją na złoty kolor. Świetnie smakuje zarówno na gorąco, jak i na zimno. Czasem do serowego farszu dodaje się szpinak, wówczas powstaje spanakotiropitakia.

/ 9Włoskie ravioli

Obraz
© Shutterstock.com

Ravioli to jedno z klasycznych dań włoskiej kuchni. Te nieduże - okrągłe bądź kwadratowe pierożki o dekoracyjnie wyciętych brzegach, nadziewa się najczęściej serem ricotta, mięsem, lub warzywami – szpinakiem, dynią. Ravioli można serwować np. z masłem szałwiowym lub w sosie pomidorowym. Włosi najczęściej jadają je na obiad lub kolację.

/ 9Empanady z Ameryki Południowej

Obraz
© Shutterstock.com

Empanady jada się niemal w całej Ameryce Południowej, a szczególnie w Chile i Argentynie. Przyrządza się je z ciasta pierogowego, francuskiego lub drożdżowego, faszeruje mięsem wołowym, kurczakiem, kukurydzą, cebulą, oliwkami, fasolą, chilli – co, kto lubi. Empanady smaży się w oleju lub piecze na złoty kolor i podaje z pomidorową salsą.

/ 9Samosy - indyjska specjalność

Obraz
© Shutterstock.com

Wegetarianie na pewno znają samosy – dość spore pierogi wywodzące się z kuchni indyjskiej. Mają stożkowaty kształt i są wypełnione farszem z soczewicy, warzyw lub sera panir. Smaży się je w głębokim tłuszczu. Sekret ich oryginalnego smaku tkwi w przyprawach – kozieradce, kminku i kolendrze.

/ 9Chińskie pierożki wonton

Obraz
© Shutterstock.com

Chińczycy przygotowują swoje pierożki z mąki pszennej zaparzanej wrzątkiem. Wypełniają je farszem z wieprzowiny, ostryg lub krewetek, formuje w kształt sakiewek i gotuje na parze. Wontony podaje się z sosem sojowym jako samodzielne danie lub jako dodatek do zupy.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika