WAŻNE
TERAZ

Tusk po przegranej w Sejmie. Tak skomentował

Przewodnik po pierogach świata

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Katarzyna Gileta

/ 9Specjalność nie tylko polskiej kuchni

Obraz
© Shutterstock.com

Pierogi, czyli cienkie ciasto, wypełnione smakowitym farszem to potrawa znana niemal pod każdą szerokością geograficzną. Litwini mają kołduny, Grecy tiriopitakia, Hindusi samosy, Chińczycy wontony, Gruzini chinkali, Włosi ravioli... można by tak długo wymieniać. Mogą być podawane zarówno na słodko, jak i na słono. Gotuje się je w wodzie, na parze, piecze, smaży. W cieście znajdziemy warzywa, mięso, ryby, owoce, bakalie, sery, kaszę.

/ 9Polskie pierogi

Obraz
© Fotolia

Czym charakteryzują się polskie pierogi? Cienko rozwałkowane ciasto z mąki, wody i jajek ze szczyptą soli. A co w środku? Pierogi ruskie nadziewane twarogiem i ziemniakami są typową potrawą Lubelszczyzny i Kresów Wschodnich. W niektórych regionach wschodniej Lubelszczyzny popularne są pierogi z serem, ziemniakami oraz suszoną miętą pieprzową. Doskonale smakują z wody, ale także odsmażane z tłuszczem i cebulką. Popularne są także pierogi z mięsem, kapustą i grzybami, soczewicą, szpinakiem, kaszą oraz z owocami - truskawkami, jagodami czy wiśniami. Palce lizać!

/ 9Litewskie kołduny

Obraz
© Shutterstock.com

Blisko spokrewnione z polskimi pierogami są litewskie kołduny. Cienkie ciasto wypełnione farszem z surowej wołowiny, wołowego łoju i cebuli. Doprawione czosnkiem i jałowcem. Im bardziej wprawny kucharz, tym kołduny powinny być mniejsze. Gotuje się je w rosole lub piecze. Kołduny nadziewa się także cielęciną, baraniną, śledziami lub grzybami. Można je podawać w rosole, barszczu albo jako samodzielne danie z omastą bądź sosem.

/ 9Gruzińskie chinkali

Obraz
© 123RF.COM

Chinkali nadziewa się surowym mięsem baranim i wieprzowym, doprawionym ziołami, a cieniutko rozwałkowane, delikatne ciasto, misternie zwija w zgrabną sakiewkę. Przez to chinkali przypominają plisowane spódniczki. Podczas gotowania wewnątrz pierożków powstaje aromatyczny rosół. Chinkali je się rękoma. Łapiemy za czubek, nagryzamy, wypijamy bulion, potem zjadamy resztę.

/ 9Tiropitakia - greckie serowe trójkąty

Obraz
© Shutterstock.com

Trójkątne, wypełnione fetą i ziołami pierożki z ciasta filo to ulubiona przekąska Greków. Piecze się ją na złoty kolor. Świetnie smakuje zarówno na gorąco, jak i na zimno. Czasem do serowego farszu dodaje się szpinak, wówczas powstaje spanakotiropitakia.

/ 9Włoskie ravioli

Obraz
© Shutterstock.com

Ravioli to jedno z klasycznych dań włoskiej kuchni. Te nieduże - okrągłe bądź kwadratowe pierożki o dekoracyjnie wyciętych brzegach, nadziewa się najczęściej serem ricotta, mięsem, lub warzywami – szpinakiem, dynią. Ravioli można serwować np. z masłem szałwiowym lub w sosie pomidorowym. Włosi najczęściej jadają je na obiad lub kolację.

/ 9Empanady z Ameryki Południowej

Obraz
© Shutterstock.com

Empanady jada się niemal w całej Ameryce Południowej, a szczególnie w Chile i Argentynie. Przyrządza się je z ciasta pierogowego, francuskiego lub drożdżowego, faszeruje mięsem wołowym, kurczakiem, kukurydzą, cebulą, oliwkami, fasolą, chilli – co, kto lubi. Empanady smaży się w oleju lub piecze na złoty kolor i podaje z pomidorową salsą.

/ 9Samosy - indyjska specjalność

Obraz
© Shutterstock.com

Wegetarianie na pewno znają samosy – dość spore pierogi wywodzące się z kuchni indyjskiej. Mają stożkowaty kształt i są wypełnione farszem z soczewicy, warzyw lub sera panir. Smaży się je w głębokim tłuszczu. Sekret ich oryginalnego smaku tkwi w przyprawach – kozieradce, kminku i kolendrze.

/ 9Chińskie pierożki wonton

Obraz
© Shutterstock.com

Chińczycy przygotowują swoje pierożki z mąki pszennej zaparzanej wrzątkiem. Wypełniają je farszem z wieprzowiny, ostryg lub krewetek, formuje w kształt sakiewek i gotuje na parze. Wontony podaje się z sosem sojowym jako samodzielne danie lub jako dodatek do zupy.

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki