Brazylijska pieczarka murill - co warto o niej wiedzieć?

Grzyby zazwyczaj doceniamy jedynie ze względu na walory smakowe. To podejście jest niesłuszne, gdyż naukowo dowiedziono, że wiele gatunków pozytywnie wpływa na organizm - w tym grzyby shiitaki. Doskonałym przykładem jest również brazylijska pieczarka.

Brazylijska pieczarka murill - co warto o niej wiedzieć?
Źródło zdjęć: © Flickr/Molina09
7

Rdzenni mieszkańcy Ameryki Południowej nazywają ją "grzybem boga" i od wieków włączają do jadłospisu, co korzystnie wpływa na ich zdrowie (m.in. znacznie ogranicza zachorowalność na raka, cukrzycę czy nadciśnienie)
. Reszta świata poznała ten dar natury dopiero po 1945 roku, kiedy to odkrył go angielski mykolog William A. Murill. Początkowo produkt ten nie wzbudził zainteresowania i większą uwagę zwrócono na niego dopiero w latach 70-tych. Badacze potwierdzili wtedy, że pieczarka ta jest nie tylko pyszna, ale zawiera wiele cennych dla zdrowie składników.

Szereg zdrowotnych właściwości

Wraz z rosnącym zainteresowaniem tym grzybem, naukowcy przeprowadzili szereg badań nad Agaricus blazei Murill (łacińska nazwa pieczarki) i odkryli, że produkt ten zawiera niezwykle dużą ilość polisacharydów. Są to grupy węglowodanów i biopolimerów, które wykorzystuje się w medycynie, m.in. do wzmacniania układu immunologicznego człowieka. Z tego powodu murill polecana jest szczególnie osobom z osłabioną odpornością, w tym także chorych na cukrzycę lub anemię.

Do innych zalet pieczarki brazylijskiej należy zaliczyć obecność w jej składzie nienasyconych kwasów tłuszczowych - w tym kwasu linolenowego, który obniża stężenie cholesterolu i ciśnienie krwi. Włączenie jej do jadłospisu to naturalna pomoc w walce z nadmiernym poziomem cholesterolu lub dolegliwościami układu krwionośnego. Badanie wykazały także, że produkt ten pozytywnie wpływa na stan wątroby. Może znacznie ograniczyć ryzyko zachorowania na marskość wątroby i wirusowe zapalenie typu B i C.

Wyniki badań przeprowadzonych w 2004 roku w Korei Południowej dowodzą również, że grzyby murill mogą być przydatne do leczenia raka wątroby oraz innych typów nowotworów. Pacjentom w trakcie chemioterapii lub radioterapii podawano dania z pieczarką brazylijską, a dzięki temu ich ogólny stan zdrowia znacznie się poprawiał i wzmacniała się ich odporność.

Murill to również spore dawki witamin z grupy B, które poprawiają samopoczucie i zwiększają odporność na stres oraz duże ilości wartościowego białka, szczególnie polecane w diecie wegetariańskiej i wegańskiej.

Gdzie kupić murill?

Świeże grzyby sporadycznie pojawiają się na polskim rynku - zazwyczaj w dużych supermarketach lub na giełdach warzywno-owocowych. W delikatesach spożywczych i sklepach ze zdrową żywnością dostępne są murill suszone. Należy podkreślić, że proces suszenia nie wpływa na wartości odżywcze pieczarki. Bez problemu też można zaopatrzyć się w suplementy na bazie tego produktu np. w formie kapsułek czy proszku.

Jak wykorzystać je w kuchni?

Suszona pieczarka brazylijska ma nieco migdałowy posmak. To oryginalny dodatek do zup, sałatek, risotto oraz makaronów. Doskonale smakuje również w mięsnych daniach np. jako farsz do wołowiny. Zanim jednak dodamy ją do potrawy, należy namoczyć ją w wodzie i pozostawić na minimum pół godziny, aby spęczniała. W przypadku zupy grzybowej z jej dodatkiem pamiętajmy, że nie powinna być gotowana dłużej niż 10-15 minut, bo zmieni swoją strukturę i będzie niesmaczna. Istotne jest też prawidłowe przechowywanie. Po otwarciu opakowania z suszonymi grzybami najlepiej przełożyć je do szczelnie zamykanego pojemnika, aby nie nabrały wilgoci.

Na podstawie: healthbenefitstimes.com/globalhealingcenter.com/mp/WP Kuchnia

Źródło artykułu:
7

Wybrane dla Ciebie

Znajomy ogrodnik zdradził mi sposób. Od tej pory moje marchewki i pietruszki są ogromne i zdrowe
Znajomy ogrodnik zdradził mi sposób. Od tej pory moje marchewki i pietruszki są ogromne i zdrowe
Te płatki owsiane to najgorszy wybór na śniadanie. Wielu z nas myśli, że są zdrowe
Te płatki owsiane to najgorszy wybór na śniadanie. Wielu z nas myśli, że są zdrowe
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne