Grzyby - nie takie bezwartościowe jak je malują
Skarby lasu
Ciężkostrawne, bezwartościowe, obciążające wątrobę, groźne dla dzieci... Mimo że chodzenie na grzyby traktujemy jak sport narodowy, opinie Polaków na temat wartości odżywczych grzybów są negatywne. Cenimy je wyłącznie za smak i aromat, jednak pod względem właściwości prozdrowotnych, uważamy za jedzenie drugiej, a może nawet trzeciej kategorii. Tymczasem grzyby wcale nie są tak bezwartościowe jak myślimy.
Ciężkostrawne, bezwartościowe, obciążające wątrobę, groźne dla dzieci... Mimo że chodzenie na grzyby traktujemy jak sport narodowy, opinie Polaków na temat wartości odżywczych grzybów są negatywne. Cenimy je wyłącznie za smak i aromat, jednak pod względem właściwości prozdrowotnych, uważamy za jedzenie drugiej, a może nawet trzeciej kategorii. Tymczasem grzyby wcale nie są tak bezwartościowe jak myślimy. Ewelina Wieczorek, specjalistka ds. żywienia z Poradni Żywieniowej EpiCentrum Zdrowia w Szczecinku, przekonuje, że grzyby są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Oczywiście tylko te jadalne! Oto co warto wiedzieć o tych produktach, aby nie powielać najczęstszych mitów.