Acesulfam K - E950

Jedną z kilku substancji chemicznych używanych w przemyśle spożywczym do słodzenia produktów jest acesulfam K. Pod tą złowrogą nazwą kryje się związek, który stanowi zamiennik dla tradycyjnej sacharozy. Na liście dodatków chemicznych E acesulfam oznaczony jest kodem E950. Pomimo dopuszczenia substancji do ogólnego użytku, nie brakuje głosów o jej złym wpływie na ludzie zdrowie. Czy E950 jest groźny? W których produktach znajduje się ten słodzik?

Acesulfam K - E950
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Acesulfam K – co to?

Acesulfam K (od łacińskiego Acesulamum kalicum, czyli acesulfam potasowy) to heterocykliczny związek chemiczny o wzorze sumarycznym C4H4KNO4S. Został on przypadkowo odkryty w roku 1967 przez Karla Claussa Haralda Jensena. Acesulfam K przybiera postać białego lub krystalicznego proszku (czasem też występuje jako bezbarwne kryształki) dobrze rozpuszczalnego w wodzie. Główną cechą substancji jest jej specyficzny słodki smak. Z tego właśnie względu acesulfam bywa stosowany w przemyśle spożywczym jako słodzik oraz wzmacniacz zapachu. W połączeniu z poliolami E950 daje posmak bardzo zbliżony do tradycyjnego cukru. Acesulfam nie stwarza zagrożenia skażenia i ulega szybkiej biodegradacji. Istnieje jednak wiele hipotez, według których związek ten jest szkodliwy dla zdrowia ludzi.

Acesulfam K – szkodliwość

Podobnie jak w przypadku innych słodzących dodatków chemicznych do żywności, pojawiły się pytania dotyczące bezpieczeństwa acesulfamu dla ludzkiego zdrowia. Według niektórych testów substancja ta wykazuje silne działanie toksyczne i może doprowadzić do rozwoju choroby nowotworowej. Mimo to E950 został dopuszczony do użytku i handlu na terenie Stanów Zjednoczonych i Unii Europejskiej. Obecnie nie ma dostatecznych dowodów na to, by acesulfam faktycznie sprzyjał rozwojowi komórek rakowych. Część naukowców twierdzi jednak, że substancja ta nie została prawidłowo przebadana i należy baczniej przyjrzeć się jej wpływowi na zdrowie. Wedle obowiązujących przepisów, obecność E950 w składzie danych produktów musi być wyraźnie zaznaczona na ich opakowaniach. Dopuszczalne dzienne spożycie acesulfamu dla człowieka wynosi 15 mg/kg masy ciała.

Acesulfam K E950 – gdzie występuje?

E950 dodawany jest do produktów spożywczych w celu nadania im odpowiedniego smaku oraz aromatu. Słodki posmak substancji sprawia, że najczęściej znaleźć można go w następujących wyrobach:

• aromatyzowane napoje bezalkoholowe,
• napoje mleczne,
• desery mleczne/owocowe/jajeczne,
• produkty cukiernicze,
• gumy do żucia,
• artykuły do smarowania pieczywa oparte na mleku, orzechach, kakao i suszonych owocach,
• niektóre piwa,
sosy,
• musztardy,
zupy w proszku,
• pastylki odświeżające oddech.

Zaleca się ogólne ograniczenie spożywania produktów zawierających acesulfam ze względu na brak pewności co do jego bezpieczeństwa.

Acesulfam K a inne dodatki chemiczne

E950 najczęściej występuje w artykułach spożywczych wraz z:
• E285 – czteroboran sodu,
• E325 – mleczan sodu,
• E407a – przetworzony wodorost morski Eucheuma,
• E432 – monolaurynian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 20),
• E435 – monostearynian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 60),
E460 – celuloza,
E513 – kwas siarkowy,
• E627 – guanylan disodowy,
E904 – szelak.

Wojciech Chentkiewicz

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek