Szelak - E904

Dodatki chemiczne znajdujące się w żywności mają różne funkcje i zastosowanie. Wśród nich można znaleźć między innymi środki nabłyszczające, które odpowiadają za nadanie produktowi odpowiedniego wyglądu. Jedną z takich substancji jest szelak – odmiana żywicy oznaczana symbolem E904. Z czego wyrabia się ten dodatek? Jaki jest jego wpływ na zdrowie? W których artykułach można spotkać szelak?

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Czym jest szelak?

Szelakiem nazywa się odmianę żywicy pozyskiwanej z wydzieliny czerwców – owadów z rzędu pluskwiaków, żyjących na drzewach szelakowych na terenie Tajlandii i Indii. Długość życia czerwców wynosi około pół roku. Ich podstawowym pożywieniem jest sok spod kory drzew, który w procesie trawienia zmienia swoją postać i po wydaleniu wchodzi w reakcję z powietrzem, tworząc w efekcie charakterystyczną twardą skorupkę. Gałęzie pokryte substancją są następnie zbierane i kierowane do zakładów, gdzie oddziela się zaschniętą wydzielinę czerwców od drzewa. Tak uzyskany szelak mieli się, a następnie moczy przez kilka godzin w wodzie, po czym ugniata się stopami w celu otwarcia ziarenek z barwnikiem. Żywica musi zostać jeszcze oczyszczona, a następnie wysuszona. Rozróżnia się kilka wariantów kolorystycznych szelaków, w zależności od rodzaju drzewa, z którego został pozyskany.

Zastosowanie szelaku

Żywica z wydzieliny czerwców stosowana jest w różnych celach od najdawniejszych czasów. Już w starożytności na terenie Indii szelak był wykorzystywany np. do barwienia tkanin. Oprócz tego w przeszłości środek stosowano do wykańczania mebli oraz produkcji lakierów i klejów. Szelakiem zabezpieczano także powierzchnię płyt gramofonowych oraz nadawano sztywności kapeluszom. Dziś natomiast ten rodzaj żywicy wykorzystuje się w przemyśle farmaceutycznym i zegarmistrzostwie.

Szelak jako dodatek do żywności

Szelak znajduje również zastosowanie w produkcji żywności. Jako dodatek chemiczny spełnia rolę nabłyszczacza i nadaje artykułom atrakcyjnego wyglądu. W składzie poszczególnych produktów żywicę powinniśmy znaleźć pod symbolem E904. Substancja jest jak najbardziej bezpieczna i nie ma złego wpływu na nasze zdrowie. U niektórych osób może jednak doprowadzić do pojawienia się pewnych reakcji alergicznych. Obecnie nie ma limitów użycia szelaków w produkcji żywności.

E904 – w jakich produktach?

Szelak wykorzystuje się jako substancję glazurującą do następujących artykułów spożywczych:
• ziarna kawy
• orzechy
• wyroby cukiernicze
• owoce cytrusowe
• jabłka
• gruszki
• brzoskwinie i melony
• ananasy

E904 a inne dodatki chemiczne

Żywica E904 bardzo często występuje wraz z innymi dodatkami. Wśród nich znajdują się:
• E122 – azorubina
• E132 – indygotyna
• E171 – dwutlenek tytanu
• E302 – askorbinian wapnia
• E308 – gamma-tokoferol
• E335 – winiany sodu
• E492 – tristearynian sorbitolu
• E628 – guanylan dipotasowy
• E1414 – acetylowany fosforan diskrobiowy

Środki z grupy E900-999

Dodatki chemiczne, których symbole rozpoczynają się literką E, pochodzą ze specjalnej listy ustalonej przez Komitet Naukowy Technologii Żywności. Każda z substancji znajdująca się w tym spisie musi spełniać trzy podstawowe warunki narzucone przez wyspecjalizowane instytucje Unii Europejskiej. Warunki te to: technologiczna konieczność użycia danego związku, nieprowadzanie klientów w błąd oraz udowodnienie, że dany środek nie jest szkodliwy dla zdrowia. Poszczególne dodatki E dzielą się na pomniejsze grupy, różniące się między sobą główną funkcją. Szelak znajduje się w przedziale E900-999, obejmującym m.in. nabłyszczacze i środki słodzące. Wśród nich najczęściej używanymi są azot (E941), tlen (E948), wosk pszczeli (E901) i wodór (E949).

Wojciech Chentkiewicz

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce