WAŻNE
TERAZ

Czarne chmury nad Macierewiczem. Jest komunikat prokuratury w sprawie immunitetu

Celuloza - E460

Często, widząc kilka związków o symbolu E w składzie, odkładamy dany produkt na półkę w sklepie. Okazuje się jednak, że nie wszystkie takie związki stosowane w żywności są szkodliwe. Tak jest np. z E460, czyli znaną wszystkim celulozą. To substancja organiczna, która nie rozpuszcza się w wodzie. Jest ona całkowicie bezpieczna dla naszego organizmu. Czy zastanawialiście się kiedyś, w jakim celu dodaje się ją do produktów spożywczych?

Celuloza - E460
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Czysta postać celulozy charakteryzuje się białym kolorem, brakiem smaku i zapachu. Jest substancją, która nie rozpuszcza się w wodzie. Celuloza to błonnik, czyli bardzo znana substancja organiczna.
Celuloza w naturalnej postaci występuje w ścianach komórkowych roślin oraz w niektórych grzybach, glonach i różnego rodzaju bakteriach. Możemy ją znaleźć także w ziarnach zbóż, owocach i warzywach. To dzięki niej rośliny mają kształt i różnią się od siebie sztywnością. Występuje również w bawełnie i włóknach lnu. W przemyśle celulozę otrzymuje się poprzez rozdzielenie ligniny od celulozy.

Działanie celulozy

E460 dodaje się do produktów spożywczych w celu zagęszczenia danej substancji. Celuloza jest także doskonałym wypełniaczem, emulgatorem i środkiem przeciwzbrylającym. Występuje również jako błonnik pokarmowy, wpływając na wzmożenie naszego apetytu. Naturalny błonnik szybko chłonie wodę, przez co działa na perystaltykę naszych jelit.

W jakich produktach spożywczych znajdziemy E460?

Celuloza w żywności znalazła swoje zastosowanie w produktach dietetycznych. Jest także składnikiem lodów, kremów i pianek i innego typu deserów. Znajdziemy ją także w składzie mozzarelli, sera serwatkowego oraz sera dojrzewającego,

Zastosowanie celulozy

  1. wypełnienie w kapsułkach,
  2. produkcja tabletek,
  3. stabilizator w zawiesinach,
  4. jest składnikiem czopków farmakologicznych,
  5. przemysł włókienniczy,
  6. produkcja past do zębów i szamponów,
  7. detergenty,
  8. kleje i farbki wodne,
  9. przemysł papierniczy,
  10. materiały wybuchowe,
  11. lakiery, tworzywa sztuczne.

Skutki uboczne E460

Stosowanie celulozy w nadmiernych ilościach może skutkować wzdęciami, zaparciami bądź biegunką. Dzieje się tak z powodu nierozpuszczalności celulozy w wodzie - E460 nie fermentuje w jelitach. Celuloza nie powinna być podawana dzieciom, które są na etapie odstawiania od piersi.

Magdalena Bury

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach