Trwa ładowanie...
20-12-2012 14:17

8 edycja Warsztatów Kulinarnych pod znakiem makaronów i klusek

Warsztaty Kulinarne pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej odbyły się już po raz ósmy. Tym razem tematem przewodnim były makarony i kluski, a mistrzami kuchni, którzy wprowadzili uczestników w tajniki gotowania byli Giancarlo Russo oraz Marcin Budynek.

8 edycja Warsztatów Kulinarnych pod znakiem makaronów i klusekŹródło: archiwum, fot: archiwum
d2ukpnk
d2ukpnk

Tradycyjnie Warsztaty Kulinarne odbyły się w dwa weekendowe dni 15 i 16 grudnia. W mroźną i śnieżną sobotę uczestnicy zostali zaproszeni na degustację do włoskiej Trattorii Giancarlo, przy ul. Objazdowej 3 w Warszawie, której właścicielem jest charyzmatyczny kucharz i niezwykła osobowość kulinarna – Giancarlo Russo. Pan Giancarlo poczęstował gości zaskakującymi potrawami, których najważniejszym elementem były własnoręcznie przyrządzane makarony.

W niedzielę uczestnicy warsztatów zakasali rękawy, przywdziali fartuchy i z zapałem zabrali się za przygotowanie potraw degustowanych dnia poprzedniego. Na liście znalazło się prawdziwe cannelloni faszerowane kalafiorem, radicchio i serem ricotta, które okazało się najciekawszym daniem warsztatów. Następne w kolejności były włoskie szpinakowe kopytka, czyli gnocci, w sosie z gorgonzoli z rukolą, które wprost zachwyciły gości warsztatów. Wśród potraw przyrządzanych pod czujnym okiem Marcina Budynka i Giancarlo Russo znalazł się również makaron casarecce w ragout warzywno-wieprzowym, wspaniałe linguine z brokułami i anchois, a na koniec makaron spaghetti z bobem i zielonym groszkiem, którego sposób podania bardzo spodobał pasjonatom gotowania. Wszystkie kluski warsztatowicze wyrabiali własnoręcznie, poznali również niecodzienne sposoby na wykorzystanie makaronów, dzięki czemu potrawy zyskały niepowtarzalny smak, inny niż zwykłe, codziennie przygotowywane „spaghetti”.

Gościem specjalnym Warsztatów był Paweł Stasiak, znany polskim słuchaczom z zespołu Papa Dance. Muzyk z właściwym sobie poczuciem humoru doskonalił umiejętności kulinarne, a gnocci szpinakowe przygotował specjalnie dla prezenterki telewizyjnej - Ani Popek. Efekty kulinarnych starań Pawła Stasiaka będzie można obejrzeć w felietonie realizowanym przez TVP2 dla programu „Pytanie na Śniadanie”, którego emisja zaplanowana jest na *poniedziałek, 14 stycznia, między 8:30 a 10:45. *

d2ukpnk

Każdy z uczestników Warsztatów otrzymał fartuch COOKie, upominki od firmy Hortex oraz książeczki z przepisami.

Zdjęcia ze wszystkich edycji warsztatów oraz przepisy, według których przygotowywane są potrawy, znaleźć można w internecie na stronach partnerskich: polska-gotuje.pl, e-mieszkanie.pl oraz w serwisie kobieta.wp.pl. Zapraszamy również do polubienia nas na Facebooku: facebook.com/WarsztatyKulinarne.
Na kolejne warsztaty można zgłosić się poprzez stronę www.polska-gotuje.pl

Zapraszamy już w styczniu!

d2ukpnk
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ukpnk
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj