8 edycja Warsztatów Kulinarnych pod znakiem makaronów i klusek

Warsztaty Kulinarne pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej odbyły się już po raz ósmy. Tym razem tematem przewodnim były makarony i kluski, a mistrzami kuchni, którzy wprowadzili uczestników w tajniki gotowania byli Giancarlo Russo oraz Marcin Budynek.

8 edycja Warsztatów Kulinarnych pod znakiem makaronów i klusek
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
SKOMENTUJ

Tradycyjnie Warsztaty Kulinarne odbyły się w dwa weekendowe dni 15 i 16 grudnia. W mroźną i śnieżną sobotę uczestnicy zostali zaproszeni na degustację do włoskiej Trattorii Giancarlo, przy ul. Objazdowej 3 w Warszawie, której właścicielem jest charyzmatyczny kucharz i niezwykła osobowość kulinarna – Giancarlo Russo. Pan Giancarlo poczęstował gości zaskakującymi potrawami, których najważniejszym elementem były własnoręcznie przyrządzane makarony.

W niedzielę uczestnicy warsztatów zakasali rękawy, przywdziali fartuchy i z zapałem zabrali się za przygotowanie potraw degustowanych dnia poprzedniego. Na liście znalazło się prawdziwe cannelloni faszerowane kalafiorem, radicchio i serem ricotta, które okazało się najciekawszym daniem warsztatów. Następne w kolejności były włoskie szpinakowe kopytka, czyli gnocci, w sosie z gorgonzoli z rukolą, które wprost zachwyciły gości warsztatów. Wśród potraw przyrządzanych pod czujnym okiem Marcina Budynka i Giancarlo Russo znalazł się również makaron casarecce w ragout warzywno-wieprzowym, wspaniałe linguine z brokułami i anchois, a na koniec makaron spaghetti z bobem i zielonym groszkiem, którego sposób podania bardzo spodobał pasjonatom gotowania. Wszystkie kluski warsztatowicze wyrabiali własnoręcznie, poznali również niecodzienne sposoby na wykorzystanie makaronów, dzięki czemu potrawy zyskały niepowtarzalny smak, inny niż zwykłe, codziennie przygotowywane „spaghetti”.

Obraz

Gościem specjalnym Warsztatów był Paweł Stasiak, znany polskim słuchaczom z zespołu Papa Dance. Muzyk z właściwym sobie poczuciem humoru doskonalił umiejętności kulinarne, a gnocci szpinakowe przygotował specjalnie dla prezenterki telewizyjnej - Ani Popek. Efekty kulinarnych starań Pawła Stasiaka będzie można obejrzeć w felietonie realizowanym przez TVP2 dla programu „Pytanie na Śniadanie”, którego emisja zaplanowana jest na *poniedziałek, 14 stycznia, między 8:30 a 10:45. *

Każdy z uczestników Warsztatów otrzymał fartuch COOKie, upominki od firmy Hortex oraz książeczki z przepisami.

Zdjęcia ze wszystkich edycji warsztatów oraz przepisy, według których przygotowywane są potrawy, znaleźć można w internecie na stronach partnerskich: polska-gotuje.pl, e-mieszkanie.pl oraz w serwisie kobieta.wp.pl. Zapraszamy również do polubienia nas na Facebooku: facebook.com/WarsztatyKulinarne.
Na kolejne warsztaty można zgłosić się poprzez stronę www.polska-gotuje.pl

Zapraszamy już w styczniu!

Obraz
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki