10 pomysłów na biało - czerwone przekąski

Gorączka przed Euro 2012 już trwa w najlepsze. Tylko nieliczni Polacy zobaczą mecze na żywo, większość z nas będzie siedziała przed telewizorami. Ubrani w biało-czerwone szaliki, wymalowani w narodowe barwy będziemy kibicować naszym piłkarzom

10 pomysłów na biało - czerwone przekąski
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock
13

Warto przy okazji przyozdobić także stół w biało - czerwone przekąski.

Biało-czerwone kuleczki

Potrzebne nam do tego będą: pół kilograma polędwicy wieprzowej, pół kilograma piersi z indyka, cebula, dwa jajka, pół szklanki bułki tartej, biały sezam, papryka łagodna, sól i pieprz. Polędwicę i mięso z piersi z indyka mielimy (osobno). Do misek z mięsem dodajemy po jajku, po połowie bułki tartej i cebuli (posiekanej). Dodajemy sól i pieprz. Z masy formujemy w dłoniach kulki. Masę z polędwicy obtaczamy w papryce, masę z indyka - w sezamie. Smażymy na rozgrzanym oleju. Po ostygnięciu nabijamy na wykałaczki lub bambusowe patyczki kulkę w sezamie i kulkę w papryce. Białą i czerwoną...

Pomidorki nadziewane fetą

Potrzebne nam będzie około 30 pomidorków koktajlowych, najlepiej średnich i twardych. Przecinamy je wzdłuż na pół i wycinamy z cały środek. Następnie ucieramy fetę z dwoma łyżkami oliwy i posiekanym świeżym oregano. Pomidorki nadziewamy przygotowaną masą. Nabijamy na wykałaczki i gotowe.

Pomidory biało-czerwone

Gotujemy na twardo kilka jajek. Obieramy je i kroimy wzdłuż w dość grube plastry. Średniej wielkości pomidory myjemy i ścinamy "czapeczki". Kroimy w takie same plastry jak jajka. Układamy na jednym plasterku pomidora jajko, następnie drugi plaster pomidora, solimy i oprószamy pieprzem. Układamy na półmisku pokrytym sałatą i gotowe.

Pizza w polskich barwach

Najpierw przygotowujemy ciasto: do ciepłej wody wrzucamy pół kostki lub saszetkę drożdży, łyżkę cukru i łyżeczkę soli i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Dodajemy następnie dwie szklanki mąki, dwie łyżki oliwy i wyrabiamy ciasto przez co najmniej 8 minut. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia, następnie rozwałkowujemy na podsypanej mąką blasze. Biało-czerwona pizza ma biało-czerwone składniki: pieczarki, szynkę, ale przede wszystkim sos pomidorowy i sos czosnkowy. Pieczarki kroimy, dusimy na maśle, szynkę kroimy w paseczki. Smarujemy placek ciasta sosem pomidorowym i obkładamy plasterkami mozarelli. Na to - na jednej połowie - pieczarki, na drugiej szynka. Pieczemy 20 minut w mocno nagrzanym piekarniku. Po wyjęciu część z szynką smarujemy sosem pomidorowym, część z pieczarkami sosem czosnkowym i mamy polską flagę!

Biało-czerwone koreczki

To jedna z prostszych przekąsek. Biały (w żadnym wypadku nie wędzony) oscypek kroimy w kostkę. W kostkę kroimy również czerwoną paprykę. Nadziewamy na wykałaczki na przemian ser i paprykę, delikatnie solimy i polewamy oliwą. Tylko tyle, a jakie smaczne!

Truskawki w białej czekoladzie

Nie wszystkie przekąski muszą być wytrawne. Ta jest pyszna, choć słodka. Truskawki myjemy i osuszamy. Tabliczkę białej czekolady roztapiamy na małym ogniu. Zanurzamy pojedynczo truskawki do połowy w czekoladzie i odstawiamy, aż czekolada stwardnieje. Układamy z owoców kopczyk na środku półmiska i zajadamy ze smakiem!

Rzodkiewki w jogurcie

Same w sobie rzodkiewki są biało-czerwone. Ale warto pokusić się o przyrządzenie z nich smacznej przekąski. Rzodkiewki myjemy i odcinamy z obu stron tak, by można było je postawić. Z jogurtu, soku cytrynowego i soli przygotowujemy sos. Wylewamy go na dość głęboki talerz i w sosie ustawiamy rzodkiewki. Lekko solimy od góry, a w każdą rzodkiewkę wbijamy wykałaczkę.

Kanapka z burakiem i jogurtem

Najpierw przygotowujemy buraki. Albo gotujemy je około 40 minut z solą i sokiem z cytryny, albo pieczemy około dwóch godzin w piekarniku (zawinięte w folię aluminiową). Gotowe buraki studzimy, kroimy w cieniutkie plasterki, doprawiamy solą. Gęsty jogurt także solimy i dodajemy trochę majonezu. Biały chleb, a najlepiej bagietkę kroimy w kromki. Każdą kromkę smarujemy jogurtem z majonezem, kładziemy plasterek buraka i polewamy odrobiną jogurtu. Smacznego!

Biało-czerwony popcorn

Prażona kukurydza to jedna z najbardziej popularnych przekąsek. Można ją przygotować również w polskich barwach narodowych. Nie jest to trudne. Prażymy popcorn tak, jak zwykle (czyli np. w garnku z małą ilością oleju) i dzielimy na dwie części. Połowę gorącej jeszcze kukurydzy wrzucamy do miski, posypujemy czerwonym barwnikiem spożywczym, przykrywamy miskę i bardzo mocno potrząsamy. Po minucie już powinniśmy mieć kukurydzę czerwoną. Mieszamy ją w misce z białą i gotowe.

Szparagi w szynce parmeńskiej

Białe szparagi obieramy i gotujemy (krótko, by były jeszcze twardawe). Następnie całego szparaga owijamy ciasno plasterkiem szynki parmeńskiej lub hiszpańskiej (serrano). Wbijamy w odległości 2 cm od siebie wykałaczki w szparaga i kroimy go między wykałaczkami na kawałki. A że termin Euro to także czas zbiorów szparagów - warto spróbować.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm