10 pomysłów na biało - czerwone przekąski
Gorączka przed Euro 2012 już trwa w najlepsze. Tylko nieliczni Polacy zobaczą mecze na żywo, większość z nas będzie siedziała przed telewizorami. Ubrani w biało-czerwone szaliki, wymalowani w narodowe barwy będziemy kibicować naszym piłkarzom
Warto przy okazji przyozdobić także stół w biało - czerwone przekąski.
Biało-czerwone kuleczki
Potrzebne nam do tego będą: pół kilograma polędwicy wieprzowej, pół kilograma piersi z indyka, cebula, dwa jajka, pół szklanki bułki tartej, biały sezam, papryka łagodna, sól i pieprz. Polędwicę i mięso z piersi z indyka mielimy (osobno). Do misek z mięsem dodajemy po jajku, po połowie bułki tartej i cebuli (posiekanej). Dodajemy sól i pieprz. Z masy formujemy w dłoniach kulki. Masę z polędwicy obtaczamy w papryce, masę z indyka - w sezamie. Smażymy na rozgrzanym oleju. Po ostygnięciu nabijamy na wykałaczki lub bambusowe patyczki kulkę w sezamie i kulkę w papryce. Białą i czerwoną...
Pomidorki nadziewane fetą
Potrzebne nam będzie około 30 pomidorków koktajlowych, najlepiej średnich i twardych. Przecinamy je wzdłuż na pół i wycinamy z cały środek. Następnie ucieramy fetę z dwoma łyżkami oliwy i posiekanym świeżym oregano. Pomidorki nadziewamy przygotowaną masą. Nabijamy na wykałaczki i gotowe.
Pomidory biało-czerwone
Gotujemy na twardo kilka jajek. Obieramy je i kroimy wzdłuż w dość grube plastry. Średniej wielkości pomidory myjemy i ścinamy "czapeczki". Kroimy w takie same plastry jak jajka. Układamy na jednym plasterku pomidora jajko, następnie drugi plaster pomidora, solimy i oprószamy pieprzem. Układamy na półmisku pokrytym sałatą i gotowe.
Pizza w polskich barwach
Najpierw przygotowujemy ciasto: do ciepłej wody wrzucamy pół kostki lub saszetkę drożdży, łyżkę cukru i łyżeczkę soli i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Dodajemy następnie dwie szklanki mąki, dwie łyżki oliwy i wyrabiamy ciasto przez co najmniej 8 minut. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia, następnie rozwałkowujemy na podsypanej mąką blasze. Biało-czerwona pizza ma biało-czerwone składniki: pieczarki, szynkę, ale przede wszystkim sos pomidorowy i sos czosnkowy. Pieczarki kroimy, dusimy na maśle, szynkę kroimy w paseczki. Smarujemy placek ciasta sosem pomidorowym i obkładamy plasterkami mozarelli. Na to - na jednej połowie - pieczarki, na drugiej szynka. Pieczemy 20 minut w mocno nagrzanym piekarniku. Po wyjęciu część z szynką smarujemy sosem pomidorowym, część z pieczarkami sosem czosnkowym i mamy polską flagę!
Biało-czerwone koreczki
To jedna z prostszych przekąsek. Biały (w żadnym wypadku nie wędzony) oscypek kroimy w kostkę. W kostkę kroimy również czerwoną paprykę. Nadziewamy na wykałaczki na przemian ser i paprykę, delikatnie solimy i polewamy oliwą. Tylko tyle, a jakie smaczne!
Truskawki w białej czekoladzie
Nie wszystkie przekąski muszą być wytrawne. Ta jest pyszna, choć słodka. Truskawki myjemy i osuszamy. Tabliczkę białej czekolady roztapiamy na małym ogniu. Zanurzamy pojedynczo truskawki do połowy w czekoladzie i odstawiamy, aż czekolada stwardnieje. Układamy z owoców kopczyk na środku półmiska i zajadamy ze smakiem!
Rzodkiewki w jogurcie
Same w sobie rzodkiewki są biało-czerwone. Ale warto pokusić się o przyrządzenie z nich smacznej przekąski. Rzodkiewki myjemy i odcinamy z obu stron tak, by można było je postawić. Z jogurtu, soku cytrynowego i soli przygotowujemy sos. Wylewamy go na dość głęboki talerz i w sosie ustawiamy rzodkiewki. Lekko solimy od góry, a w każdą rzodkiewkę wbijamy wykałaczkę.
Kanapka z burakiem i jogurtem
Najpierw przygotowujemy buraki. Albo gotujemy je około 40 minut z solą i sokiem z cytryny, albo pieczemy około dwóch godzin w piekarniku (zawinięte w folię aluminiową). Gotowe buraki studzimy, kroimy w cieniutkie plasterki, doprawiamy solą. Gęsty jogurt także solimy i dodajemy trochę majonezu. Biały chleb, a najlepiej bagietkę kroimy w kromki. Każdą kromkę smarujemy jogurtem z majonezem, kładziemy plasterek buraka i polewamy odrobiną jogurtu. Smacznego!
Biało-czerwony popcorn
Prażona kukurydza to jedna z najbardziej popularnych przekąsek. Można ją przygotować również w polskich barwach narodowych. Nie jest to trudne. Prażymy popcorn tak, jak zwykle (czyli np. w garnku z małą ilością oleju) i dzielimy na dwie części. Połowę gorącej jeszcze kukurydzy wrzucamy do miski, posypujemy czerwonym barwnikiem spożywczym, przykrywamy miskę i bardzo mocno potrząsamy. Po minucie już powinniśmy mieć kukurydzę czerwoną. Mieszamy ją w misce z białą i gotowe.
Szparagi w szynce parmeńskiej
Białe szparagi obieramy i gotujemy (krótko, by były jeszcze twardawe). Następnie całego szparaga owijamy ciasno plasterkiem szynki parmeńskiej lub hiszpańskiej (serrano). Wbijamy w odległości 2 cm od siebie wykałaczki w szparaga i kroimy go między wykałaczkami na kawałki. A że termin Euro to także czas zbiorów szparagów - warto spróbować.